Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Kneževoj palači “Od crne zastave do crne linije”

13.05.2019. 12:36
U Kneževoj palači “Od crne zastave do crne linije”


U sklopu obilježavanja "Dana otvorenih vrata EU projekata" posjetitelji su danas mogli besplatno razgledati Kneževu palaču koja je prije dvije godine obnovljena i opremljena bespovratnim sredstvima iz EU fondova, a među ostalim pogledati i izložbe Zbirke Kallay – "Od crne zastave do crne linije" i Tajne muzejskih čuvonica – Biološka raznolikost, izložene u prizemlju objekta.


Zavidna kolekcija
Zbirku Kallay zadarskom Narodnom muzeju na nekoliko dana ustupio je kolekcionar Marko Kallay koji je svoju zavidnu kolekciju prije godinu dana izložio u Modernoj galeriji u Zagrebu. No, izložba nije potpuno identična jer je ovaj strastveni kolekcionar odlučio dio umjetnina izložiti samo u Zagrebu, a dio samo u Zadru.
Nevena Štokić, kustosica i voditeljica Galerije umjetnina, pojasnila je kako je umjetnička kolekcija Marka i Ive Kallay te njihovih sinova, jedna od mlađih hrvatskih kolekcija, ali i jedna od najistaknutijih zbog odabira djela i širokog raspona sakupljaštva.
– U samom nazivu izložbe spomenuta su dva ključna djela – Crna zastava Ljube Babića, ulje na platnu nastalo 1916. godine te Crna linija Josipa Vanište. Babićeva Crna zastava kao apsolutno remek djelo kolekcije uz umjetničku vrijednost ima i poruku. Nadahnuta je povijesnim datumom smrti cara Franje Josipa prema svjedočenju suvremenika, kaže Štokić osvrćući se i na djelo Ferdinanda Kulmera, ulje na platnu nastalo između 1962. i 1967. godine nazvano Sivo. Za nju to djelo ima posebnu vrijednost budući da je upravo ono bilo tema njezina diplomskog rada. Štokić kao jedno od reprezentativnijih djela kolekcije Kallay navodi i Vaništinu Crnu liniju, a opisuje ga kao jednostavno djelo na kojem je u središtu tek jednu crna široka crta koja presijeca svjetlinu platna nastavljajući se u nedogled izvan slike ukazujući na prostranstvo svijeta na koji se ta crta proteže.
U brošuri ove zanimljive kolekcije kao prikaza klasične/moderne umjetnosti s jedne te konceptualne umjetnosti s druge strane u jednome prostoru, a koju potpisuje kustosica Koraljka Alavanja, stoji kako se kolekcija u početku fokusirala na ranu modernu, da bi kasnije iskoračila i prema djelima neoavagarde domaćih, ali i inozemnih autora iz Čehoslovačke, Mađarske i Poljske.


Fascinantna djela
– Početna modernistička dionica kolekcije svakako je nezanemariva u pregledu hrvatske umjetnosti i nema te galerijske institucije koja u svoj stalni postav ne bi rado izložila Babićevu Crnu zastavu, apsolutni highlight kolekcije, Medovićevu Bonacu, Plančićevu Svadbu, Račićevog Slijepca, Trepšinu ženu u interijeru, Varlajev Novi, Vidovićevu Staru crkvu u Chioggi, sve redom ranomodernistička djela. Kolekcija svakako jest početno fokusirana na ranu modernu, ali se proširila na klasično modernističko razdoblje te na koncu prihvatila i izazov neomodernizma. Za zaokruživanje hrvatske umjetničke scene, da bi krug jednog kolekcionarskog kontinuuma bio zatvoren, nedostaje još samo postmoderna suvremenica, zadnjih četrdesetak godina njezine dominacije domaćom i svjetskom umjetničkom scenom, stoji u brošuri kojom je predstavljena kolekcija koja osim remek djela iz sama njezina naziva sadrži i brojna druga djela poput Gromače Otona Glihe, Grebena Alberta Kinerta, Vodarice Nikole Mašića, 44 poteza Borisa Demura, Portreta djevojke s dignutom kosom Roberta Auera, Svjetlosnih oblika Vojina Bakića, Long Johna Tomislava Gotovca, Žute Površine Ive Gottina, Gorgone Miljenka Horvata, Bez kompasa Andrije Maurovića, Portreta slijepca Josipa Račića, Suzane i staraca Marijana Trepše, Akrobate Miljenka Stančića i brojnih drugih zaista vrijednih djela.
Održavanje "Dana otvorenih vrata EU projekata" za cilj ima predstavljanje projekata koji su uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u raznim područjima od društvenog i javnog interesa. "Dani otvorenih vrata EU projekata" održavaju  se od 9. do 19. svibnja 2019. godine.




Preparirane životinje
Izložba muzejskih čuvaonica – biološka raznolikost, kolekcija je Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja koja sadrži različitim tehnikama preparirane različite vrste organizama koji se potom mogu čuvati desecima, pa i stotinama godina. Posjetitelji tako mogu vidjeti različite morske ribe, gmazove, ptice, sisavce, rakove, bodljikaše, brojne kukce među kojima preko 200 vrsta leptira i kornjaša, ali i spužve, žarnjake i slično.