Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dukić: U narednom mandatu planiramo novi dom za starije osobe u Zadru

13.05.2021. 11:16


Epidemija ne samo da nije zaustavila velike projekte, već je u zadnjoj godini mandata u Zadru aktivno gotovo 1,5 milijardi kuna investicija. Grad Zadar među prvima je prepoznao važnost i potencijal EU fondova, a samo u ovome mandatu povukli smo 1,86 milijardi kuna. Istim tempom sa spremnim novim projektima želimo nastaviti i dalje, sve kako bismo dodatno podignuli standard života naših sugrađana, poručuje Branko Dukić, gradonačelnik Zadra koji se natječe za još jedan mandat.


Potpora Ministarstva
– Fokusirani smo na mlade, ali jednako brinemo i o starijim sugrađanima koji zaslužuju dostojanstveno proživjeti starost i uživati u mirovini i raznim aktivnostima u svom gradu. Zadar i Zadrani uvijek su bili solidarani. Grad misli na svoje sugrađane, a posebno na one kojima je pomoć najpotrebnija. Zato ćemo nastaviti stvarati uvjete za poboljšanje kvalitete života starijim i nemoćnim osobama, kao i činiti sve da zaštitimo standard najugroženijih članova u društvu, rekao je Dukić.
Uz sve što je do sada napravljeno, kaže, u narednim godinama planiraju nikad veći paket mjera za zadarske umirovljenike, pogotovo one koji imaju mirovine manje od prosjeka. Postoji potreba za smještajnim kapacitetima u domovima za starije koja će i dalje rasti, unatoč relativno povoljnoj demografskoj slici koju Zadar ima u odnosu na dobar dio ostataka Hrvatske. Plan je i u ovom slučaju iskoristiti europska sredstva iz EU perspektive 2021. – 2027. za sufinanciranje izgradnje novog doma za starije.
– Mjere za iduće razdoblje uključuju kapitalni projekt izgradnje novog doma za starije osobe na području Zadra koji će pružati cjelovitu skrb svojim korisnicima. Otvorili smo tu priču s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ušli u program i vjerujem kako ćemo iz europskih sredstava napraviti toliko potrebni dom za starije u Zadru. U idućem četverogodišnjem razdoblju želimo povećati kapacitete u domovima za starije, bilo kroz izgradnju na gradskim zemljištima gdje imamo dvije predložene lokacije, bilo kroz partnerstvo s državom, ali i privatnim investitorima, rekao je Dukić.
Prema riječima Marije Pletikose, državne tajnice u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, procjenjuje se da oko pet posto stanovništva starijeg od 65 godina treba smještaj u domovima, a Zadar još nije na kapacitetu za smještaj od tri posto, pa je gradnja novih domova nužna.
– I u iduće četiri godine nastavljamo ulaganja kojima ćemo podići razinu standarda socijalnih politika i brinuti za potrebe svih stanovnika Zadra. U planu je osnivanje Centra za starije u okviru kojega će se uz razvoj izvaninstitucijskih usluga izgraditi dom za starije osobe za smještaj korisnika koji koristeći usluge više ne mogu živjeti sami. Pri svim koracima u realizaciji ovog projekta imat će moju i potporu Ministarstva. Želim pomoći stvoriti takve uvjete u svom Zadru u koji ću se jednom vratiti i kao 80-godišnja baka uživati u nizu socijalnih usluga i aktivnosti koje će mi biti dostupne, kazala je Pletikosa.


Dva dnevna boravka za umirovljenike i starije osobe
Isto tako, treba spomenuti i uređenje dvaju dnevnih boravaka za umirovljenike i starije osobe koji su planirani na području grada. Uskladit će se cenzusi s porastom mirovina za sve oblike potpore starijim osobama (uskrsnice, javni prijevoz) te osigurati starijim sugrađanima financijska dostupnost kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. Kroz program sufinanciranja institucija i udruga građana s područja socijalne skrbi ojačat će se i proširiti mreža socijalnih usluga na području grada, poput halo pomoći, njege u kući i drugih.
Na tom putu, ističe Dukić, od velike će pomoći biti i nikad jača ekipa koju Zadar ima u Zagrebu, koji nisu zaboravili odakle dolaze i s kojima su redovito u kontaktu oko realizacije projekata sufinanciranih nacionalnim i sredstvima EU, pa tako i onih projekata koji se tiču umirovljenika i čiju potporu imaju.
– Baš kao za sve ostale, tako i za naše umirovljenike iznimno je važno da u Zadru mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu skrb, a preko 100 milijuna kuna uloženo je u taj segment u protekle četiri godine. Nova zadarska Poliklinika, zajedno s rekonstruiranim bolničkim odjelima i novom dnevnom bolnicom te ulaganjima u najnoviju opremu, među kojima se posebno izdvaja linearni akcelerator, kao i ulaganjima u stručni bolnički kadar, put su prema uspostavi novog Kliničkog bolničkog centra u Zadru, istaknuo je Dukić dodajući kako će građani imati visoku razinu zdravstvene skrbi.
– Nastavkom ulaganja u bolničke odjele i suvremenu medicinsku opremu, uz skori završetak izgradnje Odjela dnevne bolnice OB Zadar u kojem će biti smješten linearni akcelerator, zadarski zdravstveni sustav omogućit će potpuno i kvalitetno pružanje zdravstvene skrbi lokalnom stanovništvu. Ostvarenjem takvog zdravstvenog sustava, zadarski pacijenti morat će liječničku skrb izvan Zadra tražiti tek u iznimnim slučajevima.
Svi ovi, ali i brojni drugi projekti koji su predstavljeni u programu i koji se planiraju realizirati u naredne četiri godine, garantiraju sigurnost i dostojanstven život naših najstarijih, zaključio je Dukić.