Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mršić: Ovo je prvi korak, još nam treba šest takvih

13.05.2021. 07:14


Štićenici Veljka Mršića potvrdili su ulogu velikog favorita u pvoj četvrtfinalnoj utakmici doigravanja i tako stigli na korak do plasmana u polufinale. Šibenka se, kao i u prethodna tri susjedska okršaja u osnovnom dijelu, pokazala žilavim protivnikom kojem se definitivno nije moglo osporiti htijenje, no evidentno je da momcima u narančastim dresovima nedostaje prave kvalitete i širine rostera kako bi parirali Zadru svih 40 minuta. Zato je otpor gostiju potrajao tek nekih 20-ak minuta, nakon kojih je domaći sastav potpuno preuzeo kontrolu i zaključio prvi dio četvrtfinalne serije u svoju korist.


Dominacija Zadra
Za trenera Zadra je u potpunosti tijek zbivanja u Krešinom domu bio očekivan, na tragu prethodnih dvoboja sa Šibenčanima koji su i ovog puta iskazali zavidnu preciznost izvan perimetra (11-22), no u svim ostalim segmentima košarkaške igre lider prvenstva je debelo bio ispred. Potvrdit će to i broj asistencija, dvostruko više imali su ih Zadrani (20-10), u skakačkom dijelu domaćin je također izdominirao goste (37-21), kao i u šutu za dva poena kojeg je Mršićev sastav odradio sa 75 posto uspješnosti naspram tek 41 posto Šibenke.
– Jedna očekivana utakmica. Otvorili smo utakmicu dobro napadački, cijelo prvo poluvrijeme smo imali dobar postotak šuta, ali nismo igrali dobru obranu. Šibenka je pokazala ono što smo najavljivali, da su dobra napadačka momčad. U drugom poluvremenu smo digli našu obranu, ali očekujem u sljedećim utakmicama još bolje predstave. Čestitam Šibenki na dobroj utakmici i čestitam mojim igračima. Ovo je prvi napravljeni korak u doigravanju, i još nam treba šest takvih. Idemo utakmicu po utakmicu – kazao je Mršić s kojim se složio i kolega mu na protivničkoj klupi, Dženan Rahimić.
– Čestitao bih Zadru na pobjedi. Meni se čini da je ovo preslika one utakmice koju smo odigrali u Jazinama. Zadar je predobra momčad da ne iskoristi naš pad koncentracije. Došli smo na Višnjik pokazati želju, volju i boriti se što je moguće duže. Nešto od toga smo i dobili, ali je Zadar svojom igračkom kvalitetom potpuno zaslužio pobjedu.


Na Baldekin po dvokorak
Uz relativno lagan odrađen posao na parketu Krešinog doma, trener Zadra može biti zadovoljan što je rasporedio minutažu na praktički sve igrače, izuzev Kraljevića i Brale. Svaki od njih je dobio u prosjeku 20 minuta na parketu pa su čak petorica upisala dvoznamenkaste učinke (Mavra i Justice 16, Onuaku 14, Planinić 13, Carter 10), no odlične role odradili su i Bursać (devet poena i pet skokova), Palokaj (sedam poena, četiri skoka, tri asistencije i dvije krađe) te Junaković (šest poena, dva skoka i šest asistencija). Potvrda je to iznimne širine rostera s kojim ove sezone na Višnjiku bez većih turbulencija uglavnom melju svoje domaće konkurente. Stoga je potpuno racionalno očekivati da će Zadar sutra na Baldekinu zaključiti četvrtfinalnu priču i osluškivati situaciju iz Jazina gdje »mlađi brat« igra kontra Gorice jer će pobjednik tog dvoboja, po svemu sudeći, biti protivnik Mršićevoj momčadi u polufinalu.
– Obrana mora biti na razini ovog drugog poluvremena s Višnjika. Oni su na Baldekinu ove sezone pobijedili Split i Cibonu, i to treba respektirati. Ako budemo pravi, a vjerujem da hoćemo, očekujem da ćemo sutra zaključiti ovu seriju – kazao je za kraj trener Zadra.




Planinić: Energija i agresivnost prelomili utakmicu
Široka rotacija tj. utjecaj igrača s klupe Zadra pokazala se ključnim faktorom vodstva u četvrtfinalnoj seriji. U taj drugi Mršićev ešalon definitivno spada i Jure Planinić koji je odličnim rolama protiv Cibone i Hermesa nadodao i iznimno učinkovitih 16 minuta kontra Šibenke. Mostarac je doprinio pobjedi s 13 koševa, pet skokova i dvije asistencije pokazavši da će biti od velike koristi u najavljenom pohodu na titulu prvaka države.
– Vrlo važna pobjeda. Rekli smo prije utakmice da je Šibenka dobra napadačka momčad i to se najbolje vidjelo u prvom poluvremenu kad smo se odvojili, ali se Šibenka na račun šuta uspjela vratiti. U drugom poluvremenu smo dosta digli energiju i agresivnost i to je rezultiralo s time što smo u četvrtoj četvrtini uspjeli prelomiti utakmicu – kazao je Planinić.