Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U Dragama ugovorena izgradnja marine, u Pakoštanima otvorena poslovna zona

13.05.2021. 08:59


Zadarski župan Božidar Longin jučer je u luci Dugovača u Dragama potpisao Ugovor o koncesiji za luku nautičkog turizma – Marinu Drage, s koncesionarom, tvrtkama VV Razvoj projekata d.o.o. Karlovac i Star turist d.o.o. Karlovac koje su predstavljali Vladimir Vuković i Tomislav Hrastovčak. Riječ je o luci nautičkog turizma vrijednoj gotovo 63 milijuna kuna, a imat će do 200 vezova.
– Zadarska županija je među vodećima u nautičkom turizmu, od ukupno 185 luka nautičkog turizma u RH, u našoj županiji nalaze se 54 luke nautičkog turizma. Štoviše, od Draga pa do Kolana u ovom mandatu u lučku infrastrukturu je uloženo pola milijarde kuna. Nema mjesta gdje se nešto nije napravilo, kazao Božidar Longin.


Centar društvenog života
Naša županija s 1,2 milijuna metara četvornih je najveća nautička destinacija, dok s kapacitetom od ukupno 4.233 veza prednjači u ukupnim kapacitetima.
– Ovi kapaciteti rezultirali su i izravnim prihodima u iznosu od gotovo 180 milijuna kuna, dok je neizravne prihode nautičkog turizma teško i procijeniti, rekao je Longin
Vladimir Vuković, direktor i vlasnik koncesionara marine Drage, istaknuo je kako će ulaganje iznositi preko 60 milijuna kuna.
– U koncesijskom razdoblju od 20 godina planiramo urediti kompletnu marinu s kategorijom četiri sidra, sve prateće djelatnosti, a želja nam je da uz buduću rivu koja je u gradnji marina postane i centar društvenog života, kako za domaće stanovništvo, tako i za turiste, poručio je Vuković.
Načelnik Općine Milivoj Kurtov rekao je da je ovo drugi povijesni dan za Drage i Općinu Pakoštane, prvi kad je potpisan ugovor za izgradnju luke Drage Dugovače, a drugi sada kad je potpisan ugovor za koncesiju Marine Drage.


Produljenje turističke sezone
– Općina koja je poznata kao turistička destinacija sada će se pozicionirati i na nautičkoj karti, što je vrlo značajno za produljenje sezone. Vjerujem da će isti ovaj tim pripremiti i projekt marine za Pakoštane i za očekivati je da krajem godine idemo u novi natječaj, istaknuo je Kurtov.
Kako će marina biti naslonjena na luku za javni promet lokalnog značaja Drage Dugovača u izgradnji, nakon potpisivanja ugovora nazočni su obišli gradilište luke.
– Projekt je vrijedan gotovo 20 milijuna kuna. Lučko područje na kojem se izvode radovi obuhvaća dio luke za odvijanje javnog pomorskog prometa te dio luke za komunalne vezove, njih 76, gdje je planirana i mjesna riva ukupne duljine gotovo 300 metara, objašnjavao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave.
Župan Longin sa suradnicima i u pratnji načelnika Kurtova nazočio je i otvaranju poslovne zone u Pakoštanima, u dvorištu poslovne hale tvtke Cooperantur d.o.o.




Pakoštanska zona s 300 zaposlenika
– Riječ je o projektu završnog infrastrukturnog uređenja poslovne zone Servisna zona Pakoštane koji je sufinancirala Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. iznosom od oko 3 milijuna kuna, navodi Kurtov.
Ukupna vrijednost završnog projekta je oko 4,5 milijuna kuna, a sufinancirala ga je sama Općina te Hrvatske vode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
– Poslovna zona prostore se na 125.839 m2, ukupno ulaganje u zonu je oko 15,5 milijuna kuna od čega je 9,5 milijuna kuna financirano od strane EU fondova ili putem nacionalnih natječaja, Hrvatskih voda i ministarstava, dok je šest milijuna kuna izravno u razvoj infrastrukturu u zoni uložila Općina Pakoštane.
U zoni trenutačno ima, kaže on, 25 poduzetnika, još su dvije parcele slobodne, a ukupno je 300 zaposlenih u tim tvrtkama.
– U zoni su mali i srednji poduzetnici s područja općine Pakoštane, ističe Milivoj Kurtov.


Plod sustavnog promišljanja i ozbiljnog rada
Ova zona, smještena na dobroj poziciji između dviju državnih cesta, između Jadranske magistrale i ceste Pakoštane – Vrana, postupno se razvijala od 2011. godina kada je donesena odluka o njenom osnivanju.
– Pakoštane je općina koja se razvija vrlo sustavno i kontinuirano. Danas smo svjedoci velikih infrastrukturnih ulaganja s jedne strane u lučku infrastrukturu, a samim time i u turizam, a s druge ovdje u poslovnu zonu u kojoj je svoju priliku već pronašlo 25 poduzetnika i 300 djelatnika,, istaknuo je Longin, te je nastavio:
– Treba naglasiti da mi u prošloj godini nismo izgubili niti jedno radno mjesto, u odnosu na isti dan prošle godine imamo danas imamo 1.730 više zaposlenih u našoj županiji. To je sve plod sustavnog promišljanja i ozbiljnog rada, ali i mjera Vlade RH i mjera lokalne i regionalne samouprave. Mi smo sedam mjera u godinu dana donijeli kako bi olakšali našim poduzetnicima i kako bi sačuvali tvrtke da nakon krize mogu ponovno raditi, zaključio je župan Božidar Longin.