Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kalmeta najavio projekt velikih ulaganja na otocima

12.06.2011. 22:00
Kalmeta najavio projekt velikih ulaganja na otocima


Uskoro će biti na Vladi donesena odluka o jednom projektu za koji novce daje Europska investicijska banka u kojem će svaki otok moći imati dva i to velika projekta, primjerice škole, školske dvorane, vrtiće, projekte odvodnje, vodoopskrbe i sl. najavio je ministar Kalmeta
U subotu su na otoku Silbu u rad dva za život na otoku značajna objekta: knjižnica i ambulanta. Na svečanosti povodom puštanja u rad sudjelovalo je brojno izaslanstvo državnih i lokalnih dužnosnika na čelu s ministrom mora, prometa i infrastrukture, Božidarom Kalmetom, saborskim zastupnicama Anom Lovrin i Nevenkom Marinović, županom zadarskim Stipom Zrilićem sa suradnicima i gradonačelnikom Zadra, dr. Zvonimirom Vrančićem sa suradnicima. Svih njih, kao i brojne okupljene mještane i njihove goste je na trgu ispred Osnovne škole pozdravila predsjednica Mjesnog odbora Silbe, Ana Lukin.
Ima prostora i za druge funkcije
– Veliko mi je zadovoljstvo što se ovaj naš projekt ostvario. To je bio naš naum uz pomoć Gradske knjižnice i njihovu nesebičnost koji su dio svoje građe dali nama na korištenje da bi mještani Silbe, kao i svi ljubitelji Silbe koji dolaze na otok, imali prigodu posuđivati i čitati knjige i kako bi se kultura dalje razvijala na ovom našem otoku. Tako i ova zgrada dobiva svoju novu funkciju, javnu funkciju, a nadamo se da će i još toga zaživiti jer ima još prostora u njoj i svatko s dobrim idejama je dobro došao, pokušat ćemo sve to objediniti, kazala je Ana Lukin koja je i izrazila želje Mjesnog odbora da se uredi i okoliš, osobito park uz školsku zgradu koji bi se trebalo urediti i postaviti igralište za djecu. Također je zahvalila svima koji su pomogli da se ovaj projekt realizira: ravnatelju Gradske knjižnice Ivanu Peharu, Nadi Radman, Tanji Telesmanić i Nini Supičić te Društvu za zaštitu prirode Silba.
Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Grada Zadra čiji je i Silba administrativni dio, rekao je da je ovo poruka kako se vodi računa o otočanima, koliko god da su udaljeni.
Vrančić: Lovrin zaštitnica Silbe
– Vjerujem da vodimo o vama računa, iako su vjerojatno vaše želje za uređenjem mjesta i nekim malim intervencijama možda i veće nego što mi uspijevamo, ali molim za razumijevanje jer malo je nezgodni financijski trenutak. U skladu s mogućnostima, nastojat ćemo i značajni broj vaših želja realizirati, a vidim i da je vaša predsjednica Mjesnog odbora poduzetna osoba koja lijepo surađuje s nama i tako ćemo nastaviti i dalje. Osim toga imate i veliku zagovornicu u gradskoj upravi, saborsku zastupnicu Anu Lovrin, jer se ni o čemu ne može razgovarati u gradskoj upravi, a da se ne završi sa Silbom, istaknuo je gradonačelnik Vrančić te ustvrdio da ova knjižnica po njemu već jest podružnica Gradske knjižnice, a da će se oko potrebnih proceduralnih i financijskih koraka lako postići dogovor.
U prigodnom kulturno umjetničkom programu koji je uslijedio nastupili su djeca i mještani Silbe, a svi su razgledali prostore novootvorene knjižnice koja će, kako je istaknuto, značajno obogatiti kulturni život otoka i za njegove stanovnike, tako i za brojne goste koji ga pohode.
Nakon svečanosti na trgu ispred škole, državna, županijska i gradska izaslanstva, kao i brojni mještani uputili su se do Vele Pijace na svečanost otvorenja nove zgrade ambulante. Ravnateljica zadarskog Doma zdravlja dr. Renata Bek upoznala je nazočne s tijekom radova i investicija u kojima je sudjelovao i Grad Zadar koji je darovao parcelu na kojoj je ambulanta izgrađena.
“Najvažniji su ljudi”
Dr. Bek je također upoznala nazočne s projektom u kojem su po prvi puta uređene i obnovljene sve ambulante na svim otocima Zadarskoga arhipelaga i svim pojedinim mjestima, izrazivši zadovoljstvo zbog dovršetka ambulante na Silbi, koja je najudaljenija otočna matična ambulanta zadarskog Doma zdravlja. Istaknula kako su zgrada i infrastruktura jako važne ali da su još važniji ljudi koji rade u tim objektima, liječnici, medicinske i patronažne sestre.
Ambulantu je službeno otvorio ministar Božidar Kalmeta, koji se potom obratio okupljenim mještanima, gostima i uzvanicima:
– Ovo su danas dva značajna događaja za ovaj otok, a ja bih iskoristio ovu prigodu i rekao još nešto, a u korist Silbe i svih otoka. Uskoro će biti na Vladi donesena odluka o jednom projektu za koji novac daje Europska investicijska banka, u kojem će svaki otok moći imati dva i to velika projekta, primjerice škole, školske dvorane, vrtiće, projekte odvodnje, vodoopskrbe, odnosno bilo koji projekt iz komunalne i društvene infrastrukture. Stoga koristim ovu priliku te pozivam predsjednicu Mjesnog odbora da razmisli i uputi prijedloge za ta dva projekta koji su potrebni Silbi i upute ih gradonačelniku, jer će ih Grad kandidirati a oni će onda brzo biti realizirani. To se odnosi na sve otoke, a projekt je vrijedan pedeset milijuna eura i s kojim možemo realizirati puno projekata na otocima, istaknuo je ministar Božidar Kalmeta.


Otoke s Gradskom knjižnicom povezati i bibliobrodom


Ravnatelj Gradske knjižnice Zadar, prof. Ivan Pehar, obratio se okupljenima te izrazio svoje zadovoljstvo ovim događajem.
– Za jedno ovako malo mjesto, ovo je veliki iskorak i veliki događaj, da se nakon toliko vremena, nakon 60 godina ipak probudi svijest o potrebi knjige, žeđ za knjigom, koja je jedan povlašten i privilegirani predmet, predmet koji je sačuvao našu nacionalnu svijest i naš nacionalni identitet. Upravo zato smo iz Gradske knjižnice započeli s ovim najsjevernijim otokom dalmatinskog otočja i presretni smo što upravo danas možemo započeti ovdje otvarati, po standardu rečeno, knjižnični stacionar. To je jedna mala knjižnica koja će biti jedna vrst mosta, s internetom, prema nama prema kopnu i surađivat ćemo u svakom slučaju, da knjiga dobije još bolje mjesto, istaknuo je Pehar.
Gradska knjižnica i inače čini sve da u svoju mrežu uključi cijelu Županiju s biliobusom na kopnu, a Pehar se nada da će doći trenutak u kojem će, kao u skandinavskim zemljama, poput bibliobusa na kopnu, knjižnica imati i bibliobrod koji će ići od otoka do otoka. Pehar se založio da ovaj objekt postane i ogranak Gradske knjižnice i time dobije još važniji status.




 


Izgradnja objekata komunalne i društvene infrastrukture na hrvatskim otocima


Ambulanta na Silbi je izgrađena u okviru projekta Izgradnja objekata komunalne i društvene infrastrukture na hrvatskim otocima koji je izradilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi, Zavodom za školstvo i Hrvatskim vodama. Kao dio istog projekta izgrađene su nove ambulante u Ugljanu i Neviđanima, izgradnja ambulante na Viru je u tijeku, a rekonstruirana je ambulanta u Božavi, popravljen veći broj područnih broj područnih ambulanti na otocima te izgrađene podružnice Doma za starije i nemoćne u Preku i Salima.
Vrijednost investicije iznosila je 2,8 milijuna kuna od čega je 666 tisuća osigurano kroz dvije godine iz decentraliziranih sredstava Doma zdravlja, 600 tisuća je izdvojila Zadarska županija, a Ministarstvo preostali dio od milijun i 700 tisuća kuna.


 


Zrilić: Otoci traže poseban pristup


U ime Zadarske županije, nazočne je na otvaranju ambulante pozdravio župan Stipe Zrilić, istaknuvši svoje zadovoljstvo što se nalazi zajedno s mještanima pri ovom za njihovo mjesto važnom događaju.
– Otoci su zasebne prirodne cjeline na kojima se zbog specifičnih uvjeta živi na poseban način, a i planiranje razvoja svega onoga što može služiti životu na otocima traži stoga posebnu pozornost. Traži poseban pristup, a prije svega suradnju svih nas koji možemo pomoći da se dobri projekti dogode ovdje na otoku. Tako je i u realizaciji ovoga projekta sudjelovalo više subjekata, a ovako kako smo radili dosad, nastavit ćemo raditi i ubuduće s ciljem da kvaliteta življenja i ovdje bude dobra, koliko god je to moguće, naglasio je župan Zrilić, zahvalivši ministru Božidaru Kalmeti na potpori koju je njegovo Ministarstvo dalo realizaciji ovog projekta kao i brojnih drugih, upravo na zadarskim otocima.