Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Novi val mladih snaga

12.06.2012. 22:00
Novi val mladih snaga


U Banju i u Zadru završen je prvi dio županijskog prvenstva u lovu štapom s obale za kategorije U-21, mlađih seniora te juniora U-16 i seniora


Završetkom klupskih natjecanja počela su izlučna županijska natjecanja u lovu štapom s obale za kategorije mlađih seniora U-21, juniora U-16 i seniora. Tako su prošli vikend najmlađi zauzeli gotovo cijelu Obalu kralja Petra Krešimira IV. Njih 52 ukrasio je sliku zadarske rive i borilo se za odlazak na međužupanijsko natjecanje u Umag.
Kod juniora U-16 dominacija natjecatelja iz zadarskog Zubaca uvelike je splasnula i u prvi plan iskočili su Pažani, Biograđani, Benkovčani, zatim članovi Donata i sastava Bregdeti-Arbanasi, koji se ponovno aktivirao. Tako su među prvih 13 samo trojica iz Zubaca, dok su ostali iz paške Orade, biogradske Podlanice, benkovačke Sipe te Donata i Bregdeti-Arbanasi.
Veliki interes najmlađih
Titule najboljih u pojedinačnoj konkurenciji pripale su Janu Bukši i Davoru Arnautoviću iz Orade te Nency Brzić iz Podlanice. Estera Bajlo i Gabrijela Zubčić iz zadarskog Zubaca, morale su se zadovoljiti 4., odnosno 6. mjestom. Danijel Grašo (Orada), Frane Patača (Sipa), Mihovil Jurjević (Donat), Mate Nikpalj (Bregdeti-Arbanasi) i Domagoj Pribilović (Podlanica), plasmanom na 5., 7., 8., 9. i 10. mjestu osigurali su put za Umag.
Napomenimo da su Pažanima Janu Bukši i Davoru Arnautoviću, te Danijelu Graši i Jakovu Maržiću pripali i naslovi za prvo i treće mjesto u ekipnom redoslijedu. Benkovčanima Frani Pataču i Mateu Lepuru pripao je ekipni srebrni naslov.
U ovoj konkurenciji nastupila su 52 juniora iz Orade, Podlanice, Zubaca, Sipe, Donata, Bregdeti-Arbanasi, Vrsi, Škrpine Kornata i Račine od 9 do 16 godina. Interesa među najmlađima postoji očito ima i zato je potrebno organizirati još više natjecanja.
Mlađi seniori u Banju
Mlađi seniori svoje vještine u lovu štapom s obale pokazali su u Banju na Pašmanu. Organizator tog nadmetanja bila je Škrpina iz Banja. Okupio se skroman broj natjecatelja, njih samo 13. Nastupe su prijavili samo Orada, Podlanica, Škrpina, Sipa, Račine i Zubatac iako je poznato da članstvo u Županijskom savezu čini preko 32 kluba i društava. Brojem natjecatelja skromna slika iduće bi godine mogla biti nešto povoljnija, jer će se dio kategornika U-16 premjestiti među mlađe seniore U-21. I ovdje je konačan plasman pokazao da dolazi do promjena u vodećim pozicijama. Adrijan Alaburić iz paške Orade bio je najvještiji, pa je ulovom od preko kilograma osigurao titulu pobjednika. Svakako iznenađenje predstavlja Natko Pedišić iz Škrpine, koji je u malobrojnoj, ali jakoj konkurenciji uspio osvojiti drugo mjesto. Biograđanin Jere Brzić, reprezentativni član, morao se zadovoljiti trećom pozicijom. Favoriti ovog uzrasta Anđelo Kosović te reprezentativac Nino Jukić, oba iz Zubaca, nisu mogli bolje od 4., odnosno 6. mjesta.
U ekipnom redoslijedu titula županijskih prvaka pripala je Biograđanima Jeri Brziću i Lovri Kapitanoviću, drugu poziciju zauzeli su Nino Jukić i Anđelo Kosović, jak tandem Zubaca, dok je bronca pripala Škrpini iz Banja, čije su boje branili Natko Pedišić i Domagoj Pedišić.
Neprikosnoveni Zubatac
I dok smo u mlađim kategorijama imali poprilična iznenađenja primat seniora Zubaca teško netko može ugroziti. Od prvih devet mjesta osam je pripalo članovima Zubaca. Jedini koji im je poremetio niz, osvojivši 5. mjesto je Marin Budanović iz Orade, nekad i sam član Zubaca. David Bajlo i sada je pokazao da njegovo majstorstvo nije upitno. Nisu mu daleko ni Marko Sikirić, Ivan Galzina i Dubravko Pejdo. Svih njih samo su grami dijelili u redoslijedu. Ovaj niz mlade garniture poremetio je Marin, a onda su se poslije njega nanizali pripadnici starije garniture Stanko Panić, Tomislav Štrkalj, Ivan Jukić i Slavko Štrkalj. Jasno je da su svi oni stekli pravo nastupa na međužupanijskom prvenstvu.
– Ništa nije još vidljivo, dobacio je Slavko Štrkalj, pravi stari majstor udice, vidjet ćemo na nastupu u Umagu. Ribolovno znanje je tu, ali i sreća može biti promjenljiva. Nije još sve rečeno.
I među prvih pet ekipa, četiri su iz Zubaca. I ovdje je sredinu zauzeo dvojac iz Paga, Oliver Alaburić i Marin Budanović, koji su uspjeli osigurati brončane medalje.


Po kategorijama




U-16, štap obala
Pojedinačno: 1. Jan Bukša (Orada) 1980, 2. Davor Artnautović (Orada) 1296, 3. Nancy Brzić (Podlanica) 800, 4. Estera Bajlo (Zubatac) 780, 5. danijel Grašo (Orada) 734, 6. Gabrijela Zubčić (Zubatac) 690, 7. Frane Patača (Sipa) 554, 8. Mihovil Jurjević (Donat) 456, 9. Mate Nikpalj (Bregdeti-Arbanasi) 436, 10. Domagoj Pribilović (Podlanica) 420.
Ekipno: 1. Orada (Jan Bukša/Davor Arnautović) 3,0 2. Sipa IV (Frane Patača/Mateo Lepur) 18,0, 3. Orada II (Danijel Grašo/Jakov Maržić) 20,0.
U-21, štap obala
Pojedinačno: 1. Adrijan Alaburić (Orada) 1056, 2. Natko Pedišić (Škrpina) 914, 3. Jere Brzić (Podlanica) 574, 4. Anđelo Kosović (Zubatac) 268, 5. Antonio Kesić (Podlanica) 724.
Ekipno: 1. Podlanica (Jere Brzić/Lovre Kapitanović) 10,0 2. Zubatac (Nino Jukić/Anđelo Kosović) 10,0, 3. Škrpina (Natko Pedišić/Domagoj Pedišić) 12,0.
Seniori, štap obala
Pojedinačno: 1. David Bajlo (Zubatac) 1654, 2. Marko Sikirić (Zubatac) 1498, 3. Ivan Galzina (Zubatac) 1374, 4. Dubravko Pejdo (Zubatac) 1332, 5. Marin Budanović (Orada) 1146
Ekipno: 1. Zubatac II (David Bajlo/Dubravko Pejdo) 5,0, 2. Zubatac (Marko Sikirić/Ivan Galzina) 5,0, 3. Orada (Marin Budanović/Oliver Alaburić) 16,0.