Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tržište rada nametnulo nova zanimanja

12.06.2012. 22:00
Tržište rada nametnulo nova zanimanja


Uz dva odjela medicinskih sestra i tehničara opće njege, ove godine upisujemo po jedan razred za zanimanja dentalni tehničar i dentalni asistent. Ova dva zanimanja je nametnulo samo tržište rada jer su deficitarna, a na ovim prostorima dosad nije bilo školovanja za ta zanimanja, kaže Vidaković


Zadnji je tjedan nastave u školama i dok maturanti već na iglama čekaju rezultate državne mature, osmaši u osnovnim školama nastoje i u zadnji trenutak popraviti ocjene da bi što bezbolnije upisali srednju školu. Na prvom ljetnom upisnom roku prijave za upis se prikupljaju 2. i 3. srpnja, objava rezultata i poredak ljestvice bit će objavljeni 4. srpnja, a sljedećeg dana provest će se upisi. Prijave za drugi upisni rok prikupljat će se 9. srpnja, objava rezultata bit će 10., a upis 11. srpnja. Oni koji se ne upišu na ljetnim rokovima, znat će koja su mjesta ostala nepopunjena najkasnije do 17. kolovoza i prijavit će se na jesenski rok 20. kolovoza.
Ukida se sportska gimnazija
Gimnazija Vladimira Nazora upisuje 168 učenika u šest razrednih odjela, tri opće i tri jezične gimnazije, dok se nakon desetak godina ukida sportsko odjeljenje jezične gimnazije.
– Ove godine ćemo sportaše razmjestiti po svim odijelima. Iako su iskustva bila pozitivna, na temelju analize posebnog sportskog odjeljenja pokazalo se da bi bilo bolje da nisu izolirani. Tako bi nakon izostajanja s nastave mogli dobiti informacije od svojih kolega, a i smatramo da će to podići kvalitetu odgoja i obrazovanja tih učenika, rekao je Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora.
Bodovni prag za upis u Gimnaziju Vladimira Nazora je 50 bodova, ali kako kaže Šimičević, dosadašnje iskustvo je pokazalo da je zbog velikog interesa potrebno oko 53, 54 boda za jezičnu gimnaziju, a za opću čak i koji bod više.
Za upis se boduju ocjene iz sedmog i osmog razreda iz hrvatskog jezika, matematike, stranog jezika, povijesti, zemljopisa i opći uspjeh. Dodatne bodove može donijeti prvo, drugo ili treće mjesto na državnom natjecanju, dobro vladanje, socijalni status…
Od jezika, u Gimnaziji Vladimira Nazora se uči engleski, njemački, talijanski, španjolski i francuski, a postoji i program za Njemačku jezičnu diplomu (DSD). Pritom nastavu drži izvorni govornik, a učenici mogu položiti ispit i dobiti diplomu s kojom se mogu upisati na fakultet u Njemačkoj bez polaganja jezičnog ispita.
Prvi put dentalni tehničar i asistent
Dva potpuno nova programa, kako govori ravnatelj Davor Vidaković, ima i Medicinska škola Ante Kuzmanića.
– Uz dva odjela medicinskih sestra i tehničara opće njege, ove godine upisujemo po jedan razred za zanimanja dentalni tehničar i dentalni asistent. Ukupno su to četiri razreda po 24 učenika. Ove godine ima manje osmaša pa je malo smanjena kvota kako bi se zadovoljilo punjenje svih škola. Inače, ova dva zanimanja je nametnulo samo tržište rada jer su deficitarna, a na ovim prostorima dosad nije bilo školovanja za ta zanimanja. To garantira učenicima budućnost, priliku za zapošljavanje, ali i kvalitetan nastavak školovanja. Tako da očekujemo navalu, kao što je uostalom i svake godine, s obzirom da se naša škola pokazala vrlo atraktivnom i upisuju se sami odlikaši, rekao je Vidaković.
Upravo je zato Medicinska škola Ante Kuzmanića tražila od Ureda državne uprave Zadarske županije podizanje bodovnog praga za upis.
– Tražili smo podizanje od onog minimuma propisanog za strukovne škole, tako da je sad upisni prag 44. Prošle godine zadnji upisani učenici u školu, dakle oni upisani s najmanjim brojem bodova, imali su 49 bodova. Za upis se boduje opći uspjeh, hrvatski i strani jezik, matematika, kemija i biologija, rekao je Vidaković.
Ove godine se u Medicinsku ne upisuju fizioterapeuti, što će se najvjerojatnije opet uvesti sljedeće godine.
Tehničar za računalstvo
Strukovna škola Vice Vlatkovića upisuje 240 učenika u 10 razrednih odjela. Od toga su četverogodišnja zanimanja tehničar za računalstvo, drvodjelski tehničar-dizajner i tehničar za cestovni promet. Bodovni prag za upis je 36 bodova, ali pri upisu se obično digne na 44 boda.
– Tehničar za računalstvo je potpuno novi program. Zove se jednako kao do sad, ali povećana je satnica informatike, matematike i stranog jezika. Druga dva četverogodišnja programa smo imali prije nekoliko godina i ove godine opet upisujemo. Više ne upisujemo zanimanja instalater klimatizacije i grijanja, vodoinstalater i plinoinstalater već su sva ta zanimanja obuhvaćena u jednom programu – instalater kućnih instalacija. Taj smjer ima samo nekoliko škola u Hrvatskoj. Uz ta tri zanimanja, instalateri kućnih instalacija stječu i kompetenciju za montere solarnih toplinskih sustava, a elektroinstalateri još stječu kompetencije za montere fotonaponskih sustava, govori Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića.
Prošle godine je, dodaje Tomčić, bio veliki interes za automehatroničare. Za 28 raspoloživih mjesta, javilo se 75 učenika. Ove godine je također predviđen jedan razredni odjel, ali se to može prema potrebi i naknadno povećati. U suradnji sa Strukovnom školom Vice Vlatkovića, Srednja škola kneza Branimira Benkovac uvodi devet mjesta za zanimanje automehatroničara.
 


Eksperimentalni program u Privatnoj gimnaziji




U Zadarskoj privatnoj gimnaziji ove godine kreće eksperimentalni program koji predviđa do 30 sati tjedno te 8 do 10 ocjena, umjesto kao u nekim školama 15 ili čak 17. Pet predmeta je obavezno, a ostali se biraju u području humanističkih ili prirodoslovnih znanosti. Postoji i mogućnost izbornog slušanja predmeta, takozvanog interesnog učenja, bez ocjene.
– Predvidjeli smo dva odjela po 15 učenika za eksperimentalni program pa ćemo vidjeti koliki će biti interes. Program je napravljen prema europskim standardima i standardima koje je postavila državna matura. Vrlo je izvjesno da će se to morati mijenjati i u drugim školama kad uđemo u Europsku uniju, a bojim se da će to onda biti ubrzan i dramatičan proces. Ljudi zatvaraju oči pred očiglednim. Svijet ide prebrzo da bismo ga ignorirali, trebali bismo barem ići ukorak s njim, kaže Nikica Simić, ravnatelj Zadarske privatne gimnazije.
Uz dva razreda eksperimentalnog programa, predviđen je i jedan razred opće gimnazije, a upisi u Zadarsku privatnu gimnaziju počinju tjedan dana prije upisa u javne škole. Tako učenici imaju vremena pokušati upisati i druge škole. Osim na temelju uspjeha u osnovnoj školi, učenici se u Zadarsku privatnu gimnaziju upisuju na temelju testa općih sposobnosti, testa ličnosti i razgovora s psihologom.
Lani je godina za novoupisane učenike stajala 32 tisuće kuna, a menadžment škole tek treba odrediti kolika će cijena biti ove godine.