Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Najsvečanije danas je na Smiljevcu

13.06.2018. 07:09
Najsvečanije danas je na Smiljevcu


Smiljevac je ovih dana u znaku svoga zaštitnika svetog Ante Padovanskog čiji blagdan se danas slavi. Slavlje je započelo još sinoć u maloj crkvici Svetog Duha gdje su župljani, tradicionalno uoči blagdana molili krunicu sv. Ante. Uslijedila je procesija do nove crkve, a propovijedao je fra Niko Barun, gvardijan Samostana sv. Mihovila u Zadru.
Danas, na sam blagdan sv. Ante svete mise su u: 7; 8,30; 10,30 (blagoslov djece), a u 19 sati na trgu ispred crkve svetu misu predvodit će dekan don Tomislav Sikirić, župnik župe Kraljica Mira sa Stanova.
Župa sv. Ante Smiljevac ove godine obilježava i 40 godina župe. Sve je počelo u maloj crkvici Sv. Duha 1978. godine. Bilo je to na blagdan Gospe od Karmela, 16. srpnja kada se ustanovila Župa sv. Ante.


Župa s oko 7.000 stanovnika
Crkvica Svetog Duha (Gospe od Sedam Žalosti) je jednobrodna građevina sa zvonikom na preslici i s malom sakristijom. Sagrađena je u 18. st. i u više je navrata obnavljana, nekad vlasništvo plemićke obitelji Erco. Danas je vjernici zovu crkva Duha Svetoga.
Župa sv. Antuna Padovanskoga utemeljena je dekretom Nadbiskupskog ordinarijata u Zadru od 3. srpnja 1978., a nastala je diobom župa sv. Ivana Krstitelja i Gospe Loretske, zbog naglog porasta stanovništva na tom predjelu grada Zadra. Župa je smještena uz Jadransku magistralu, omeđena je Prilazom Ante Starčevića na zapadu, Ulicom Franka Lisice do Gradskog groblja na jugu i sjeveroistočno do Župe sv. Petra na Ploči. Kao nova župa počela je djelovati u nedjelju, 16. srpnja 1978., na blagdan Gospe Karmelske. Župa danas broji oko 7.000 stanovnika, a novoizgrađenu crkvu 5. svibnja 2001. posvetio je nadbiskup Ivan Prenđa.
Za crkvu je nabavljen kameni oltar prema puku i kameni ambon, te kipovi Gospe i sv. Ante od poliestera. S crkvom je povezana u jednu cjelinu župna kuća – pastoralni centar.
– Slaveći svoga nebeskog zaštitnika sv. Antu, u crkvici Sv. Duha prije 40 godina župa je rasla nadahnuta Duhom Svetim koji nas je vodio sve ovo vrijeme. Kada nismo ni sanjali Božjom providnošću, a zahvaljujući pokojnom monsinjoru Šimi Duki dobili smo hram Božji, govori župljanka Alma Kardum ističući kako posebna zahvala ide pokojnom ministru obrane RH Gojku Šušku koji je župi darovao teren za izgradnju današnje crkve sv. Antuna Padovanskog.


Doseljenici iz BiH bogatstvo su župe
– Bogatstvo župe su i doseljenici iz Bosne i Hercegovine koji su uvijek brojni na svetim misama i aktivno sudjeluju u životu župe, govori župnik Sv. Ante don Mladen Kačan. Na župi djeluje i mons. Joso Kokić, dugogodišnji ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II., a danas sužupnik Župe sv. Ante na Smiljevcu. Njegove britke propovijedi nikoga u crkvi ne ostavljaju ravnodušnima. Župa je jedna od „mlađih“ u Zadru, jer u ovom dijelu Zadra žive brojne mlade obitelji, pa je Osnovna škola Smiljevac puna djece koja pune nedjeljom i crkvu. Valja spomenuti na kraju kako je veliki trag u životu župe i crkve sv. Ante na Smiljevcu ostavila časna sestra Antonela Malenica, kojoj su mladi Župe sv. Ante u povodu blagdana ovog sveca na svojoj facebook stranici napisali: „Svima blagoslovljena svetkovina sv. Ante, a onima koji u svom imenu nose ime dragog Ante sretan imendan, posebno našoj časnoj sestri Antoneli!“
Župnik don Mladen pozvao je sve župljane na proslavu blagdana i sveca svega svijeta sv. Ante u crkvu, ali ne samo iz župe.
– Čestitam današnji blagdan svim Antama, Antonijama i svim inačicama ovoga imena i pozivam sve na proslavu euharistija koje se danas slave od jutra do mraka u našoj crkvi. Hvala svima koji su uvijek na raspolaganju i pomažu nam kako bismo našeg zaštitnika proslavili na najljepši način, a posebno hvala našoj djeci i njihovim roditeljima. Djeca su najljepši ukras sv. Anti, poručuje don Mladen Kačan.