Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Živi zid smjenjuje županijsku vijećnicu Jasminku Adžić Sikirić!

13.06.2019. 08:23
Živi zid  smjenjuje  županijsku  vijećnicu  Jasminku  Adžić Sikirić!


Raskol u Živom zidu odražava se i na članstvo po terenu, a u  sveopćem kaosu koji je zahvatio stranku očito će najgore proći županijski vijećnici u Zadru.
Naime, prema informacijama iz stranke, Središnjica želi smijeniti svoju vijećnicu u Županijskoj skupštini u Zadru, Jasminka Adžić Sikirić,  jer  je zatražila – izvanredne unutarstranačke izbore. A zašto ih je zatražila  obrazlaže u priopćenju članstvu Zadarske županije:
– Dragi aktivisti, članovi i simpatizeri Živog zida, dugujemo vam ispriku zbog ponašanja naših predstavnika u vrhu, čiju ispriku zbog nanošenja trajne štete ugledu stranke, kao i nama osobno koji predstavljamo Živi zid na regionalnim i lokalnim razinama, svi skupa još čekamo.  Zadarska koordinacija se složila da se hitno moraju održati unutarstranački izbori i to u roku od 30, a ne 90 dana kako sadašnji predsjednik  najavljuje, gdje bismo bili u mogućnosti demokratskim putem birati članove Predsjedništva. Inicijativa za raspisivanje unutarstranačkih izbora  u roku od 30 dana je krenula iz Zadra i naišla na odobravanje većine  koordinatora i članstva koji su uputili isti zahtjev. Ako zbog toga uslijede  sankcije, sadašnje Predsjedništvo samo će potvrditi da im ne odgovara  da članovi odlučuju po principu jedan član -jedan glas i da se diktatura  koja je dovela do raskola i dalje nastavlja. Pozivamo vas da se nastavite s  nama zajedno boriti za pravedniju Hrvatsku. Živi zid ne čini pet pojedinaca, već tisuće aktivista koji su spremni opet stati na prvu liniju i kao  što smo branili sve obespravljene, kojima je ovaj sustav uzeo dostojanstvo udarajući im na dom i egzistenciju, branit ćemo i dignitet naše  stranke, stoji u priopćenju Živog zida.


"Ovo je diktatura"
Smjena Jasminke Adžić Sikirić trebala bi se dogoditi na sljedeći način:  članica Živog zida Ana Klarić Bubica aktivirala bi mandat u Županijskoj  skupštini, kojega je stavila u mirovanje, a Adžić Sikirić u tom slučaju mora napustiti Skupštinu. Naime, Klarić Bubica mandat županijske vijećnice stavila je u mirovanje nakon što je dobila mjesto vijećnice u općini  Stankovci, u kojoj se kandidirala na listi grupe birača.
Adžić Sikirić neugodno je iznenađena ovakvim razvojem situacije te  najnovije poteze stranke otvoreno naziva – diktaturom. Naime, za naš je  list otvoreno progovorila o potpunoj blokadi komunikacije od strane  Ivana Vilibora Sinčića i njegove supruge Vladimire, napominjući kako je  "sada jasno da sve vrijeme samo rade isključivo u svoju korist".


"Iskoristili su nas vijećnike"
– Sada smo shvatili da je uzrok propasti naše stranke diktatura od srane rukovodstva. Da su htjeli mogli su spasiti stranku, ali im je pozicija bila važnija od nje. Sinčić ide u Bruxelles, a njegova žena u Sabor, pa sami  zaključite što im je najvažnije. Nas vijećnike iskoristili su samo za vlastitu  korist, a ja se iz ove priče želim izvući čistog obraza, ne želeći više sudjelovati u svemu ovome, poručuje Adžić Sikirić.
Na kraju iduće sjednice Županijske skupštine stoga će sazvati novinsku konferenciju na kojoj će objasniti što se sve događalo u Živom zidu i  zašto su zapravo tražili raspisivanje unutarstranačkih izbora.
– Raspisivanje izbora tražila sam jer je situacija neizdrživa. Što se tiče  predaje mandata, čekam službeni dopis, pa ću mandat predati na idućoj  sjednici Skupštine kako bih se mogla i pozdraviti s kolegama. Na toj ću  presici novinarima reći sve o razlozima traženja izbora u s tranci, poručuje na kraju vijećnica Živog zida.




Nemamo nikakvog kontakta sa  Sinčićem i suprugom
Na pitanje je li razgovarala s predsjednikom sranke ili nekim drugim iz Središnjice  o namjeri da je se u Skupštini zamijeni drugom vijećnicom, Jasminka Adžić Sikirić  otvoreno kaže:
– Ni prije zahtjeva za izborima u stranci, a ni poslije toga nitko me nije zvao, niti se  javio na moje poruke. Mi u Zadru zapravo nemamo apsolutno nikakvog kontakta sa  Sinčićem i njegovom suprugom. Za koordinatore su izabrali sebi lojalne ljude, ali  članstvo nemaju na svojoj strani. Više sam puta kontaktirala Središnjicu, slala i poruke, ali nikad  nisam dobila nikakve odgovore, pa ni o tome hoće li raspisati izbore u  stranci ili neće. Jedan od načina da se stranku spasi po meni je bio da se mandat u  Europarlamentu dade kolegici Goranki Dorotić. Vladimiri sam pisala da ispune Bunjčeve uvjete, međutim Sinčić i supruga u Bruxelles su htjeli poslati svoje prijatelje.  Druga je opcija bila da se Sinčić za spas stranke odrekne fotelje u EU parlamentu,  ali oni na te poruke jednostavno ne odgovaraju i to vam dovoljno govori, zaključuje  Adžić Sikirić.