Procesije u Škabrnji i Gorici zasute laticama cvijeća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
BOŽJI DAN - Svetkovina Tijelova, presvetog Tijela i Krvi Kristove
Tijelovska procesija je s Presvetim oltarskim sakramentom išla putevima koje su djeca posipala laticama cvijeća. Mnoštvo vjernika na taj način je javno posvjedočilo svoju vjeru u Isusa Krista stvarno prisutnoga u bijeloj hostiji u pokaznici iza koje su hodali. Na svakoj od četiri postaje čitao se ulomak iz evanđelja, a svećenik je davao blagoslov s Presvetim
Velimir BRKIĆ
Škabrnjska procesija putevima procesije za Veliku Gospu

Svetkovina Tijelova, presvetog Tijela i Krvi Kristove ili Božji dan koji se proslavio 11. lipnja 2020., povezan je s procesijama u kojima svećenik ispod baldahina u monostranci ili pokaznici nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva i moli, a djeca posipaju cvijeće. Zbog epidemije koronavirusa u ponekim župama Zadarske nadbiskupije održana su misna slavlja bez procesije.
U Škabrnji je Tijelovo svečano proslavljeno u župnoj crkvi Uznesenja BDM ili Velike Gospe misnim slavljem i potom tradicionalnom procesijom s presvetim Otajstvom kroz selo.

«Nadopuna« Velikog četvrtaka

- Tijelovo je ‘nadopuna’ Velikog četvrtaka, dan kada svečanije slavimo i ispovijedamo vjeru u Kristovu realnu nazočnost pod prilikama kruha i vina u euharistiji, objašnjava sakristijan Zoran Ražov, svjedok vjerskih svetkovina u Škabrnji u kojima su se udomaćili razni običaji od kojih su poneki, nažalost, ostali tek u sjećanju.
U Hrvatskoj su zapovjedani blagdani Božić, Velika Gospa, Svi sveti i Tijelovo te Uskrs koji pada u nedjelju.
- Tijelovo je svetkovina presvetoga Tijela i Krvi Kristove u Presvetom Oltarskom sakramentu. To je dan euharistije, dan najdragocjenije tajne naše svete vjere. Ništa nas ne može tako osnažiti i osposobiti za zajedništvo s Bogom i bližnjima kao euharistija, kazao je don Ivan Rončević, župnik, naglasivši da su se skupili kako bi misom i Tijelovskom procesijom iskazali svoju vjeru, zahvalnost i poštovanje prema Isusu koji trajno želi biti s nama u otajstvu euharistije.

Blagoslov s Presvetim

Poslanice su čitali Dragica Bilaver i koordinatorica zbora Ines Škara, dok je na orguljama svirala Natali Ivković. Molitvu vjernika je čitala Katica Ivković.
Nakon svete pričesti uslijedila je Tijelovska procesija koja je s Presvetim oltarskim sakramentom išla ulicama uokolo crkve, istim putem kao i za Veliku Gospu. Okupljena zajednica vjernika na taj način je javno posvjedočila svoju vjeru u Isusa Krista stvarno prisutnoga u bijeloj hostiji u pokaznici iza koje su hodali. Zastajala je na tradicionalne četiri postaje. Na svakoj postaji čitao se ulomak iz evanđelja, a svećenik je davao blagoslov s Presvetim.
Križ je nosio Ivan Ražov, a litiju Anka Pavičić. Djecu u nošnjama predvodila je Mara Škara. Nakon procesije, svi su još jednom pokleknuli pred Presvetim pjevajući pjesmu »Do nebesa«.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)