Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PUNE VREĆE SMEĆA I mali doprinos zaštiti prirode i okoliša, znači puno

13.06.2021. 08:18


Dugogodišnja tradicija organiziranja ekoloških akcija u suradnji s ronilačkim klubom KPA Zadar, nastavljena je i ovih dana. Zahvaljujući sredstvima koja je JU PP Telašćica dobila na natječaju raspisanom od OTP banke u sklopu donacijskog programa »Zeleno svjetlo za…« i ovogodišnja akcija, iako u nešto smanjenom opsegu u odnosu na one održane prethodnih godina, uspješno je provedena.


Sve je povezano
Javna ustanova Park prirode Telašćica provođenjem eko akcija ima za cilj podići svijest o ugroženosti morskih ekosustava i ribljeg fonda sve većom količinom otpada. More predstavlja jedinstvenu cjelinu međusobno povezanih ekosustava, a kontinuirane ekološke akcije imaju za cilj zaštitu morskih resursa kako bi se suzbila degradacija ekosustava dovodeći do očuvanja ribljeg fonda i usluge ekosustava od kojih je najvažnije ribarstvo i održivo korištenje morskih resursa.
– Dugogodišnje i kontinuirane eko akcije za cilj imaju učinkovitiju zaštitu i bolje upravljanje zaštićenim područjem. Ova eko akcija nazvana je »Kap u moru«, a s tim nazivom želimo osvijestiti i potaknuti svakog pojedinca da i mali doprinos zaštiti prirode i okoliša, znači puno i da je svaka kap, svaki doprinos, bitan. Velika količina otpada u okolišu utječe na sve ekosustave, pa tako i na morski. Degradacijom morskog ekosustava utječemo i na smanjivanje ribljeg fonda, a na taj način indirektno i na sektor ribarstva, a učinkovita zaštita povećava brojnost vrsta za više od 20%. Sve to zaokružuje priču između morskog otpada, stanja živih organizama i doprinosa čistih morskih sustava ublažavanju klimatskih promjena. Zapravo, kad usporedimo pozitivne i negativne elemente možemo zaključiti da je na Zemlji sve međusobno povezano i isprepleteno te da ima izravan ili neizravan utjecaj jednog na drugo, naglasili su u PP Telašćica dodajući kako su zbog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera u ovoj akciji bili prisiljeni ograničiti broj sudionika, no unatoč tomu eko akcija je uspješno odrađena i na sreću ali i nažalost, sakupljena je veća količina otpada.


Više od 20 godina u akcijama čišćenja podmorja
– Stoga koristimo prigodu da se i ovim putem još jednom zahvalimo svim sudionicima i podupirateljima ove akcije i vjerujemo da ćemo u vremenu koje je pred nama moći organizirati eko akciju s još većim brojem sudionika, istaknuli su u PP Telašćica.
Marija Velemir iz ronilačkog kluba KPA Zadar upozorila je kako je u vrijeme kada je okoliš sve ugroženiji posljedicama ljudskog djelovanja, posebno važno razmišljati o načinima kako ublažiti štetu koju nanosimo prirodi, indirektno ugrožavajući i sebe.
– Stanovništvo priobalnih područja češće pred topliji dio godine bude potaknuto na održavanje ekoloških akcija radi približavanja turističke sezone. Članovi našeg kluba više od 20 godina sudjeluju na brojnim akcijama čišćenja podmorja. O količinama izvađenog otpada i broju sati provedenih u akcijama već je teško govoriti. Mnogo se govori o zagađenju okoliša i posljedicama koje će se odraziti na okoliš, zatrpani smo otpadom na svakom koraku, prebrzo trošimo prirodne resurse ne razmišljajući o tome, a zrak je i dalje previše zagađen. Svatko od nas može dati doprinos očuvanju prirodnih resursa i zaštiti okoliša samo ako to zaista želi, a naši članovi itekako žele.
Eko akcija »Kap u moru« sufinancirana je od strane OTP banke u sklopu donacijskog programa »Zeleno svjetlo za…«.