Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Učenici udahnuli novi život starim predmetima

13.06.2021. 08:09


Škola primijenjene umjetnosti i dizajna predstavila je svoj međužupanijski projekt Fashion Plastic kojim žele pokazati na koje načine učenici četiriju hrvatskih srednjih škola recikliraju plastične predmete u svrhu primjenjive umjetnosti. Izložba je otvorena u arbanaškom ogranku Gradske knjižnice Zadar, a posjetitelji će je moći pogledati do 18. lipnja.


Dugogodišnji projekt
– Ovo je naš dugogodišnji projekt, mi s učenicima uvijek obrađujemo temu reciklaže, a inače smo ovu izložbu imali u studenom povodom Europskog tjedna očuvanja okoliša, ali je ove godine pomaknuta zbog epidemioloških razloga. Sad smo izložbu održali povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, rekla nam je profesorica Sandra Bačić, jedna od organizatorica izložbe.
Sirovina s kojom učenici rade je plastika, dosad su od toga izrađivali odjeću, a ove godine od nje su napravili modne dodatke, razni nakit, torbice i ostalo.
– Zadnje dvije godine izložbu smo održavali u Kazalištu lutka Zadar, a ove godine smo se prebacili u Gradsku knjižnicu – Ogranak Arbanasi. Također, za razliku od prošlih godina, ove smo godine radili modne dodatke, ogrlice, torbe, naušnice, objasnila je Bačić dodavši kako je ovo izložba koja predstavlja rezultate projekta na kojem su radili kroz cijelu školsku godinu.
Od prošle godine ovaj je projekt i međužupanijski pa su tako u njemu, osim Škole primijenjene umjetnosti i dizanja Zadar koja je organizator i voditelj, sudjelovale i još tri druge škole iz Hrvatske, Škola likovnih umjetnosti Split, Strukovna škola Varaždin i Obrtnička škola Split.


Torbica od boca Coca Cole, ogrlice od čepova
Profesorica Bačić dalje objašnjava kako je sam projekt trajao neko vrijeme zbog cijele epidemiološke situacije kada se škola nije mogla održavati uživo, ali nakon cijelogodišnjeg rada imaju lijepe proizvode i dobru izložbu za koju se, kako kažu, nadaju da će se svidjeti i drugima.
– U projektu su sudjelovali učenici drugih, trećih i četvrtih razreda iz smjera dizajn odjeće, a pridružila nam se i kolegica iz Aranžersko-scenografskog odjela. Cijeli proces nije jednostavan, mi smo i talili plastiku, i probali smo je tkati, i prošivati, uglavnom smo eksperimentirali s raznim tehnikama, pokušavali smo doznati što sve možemo od toga, rekla je Bačić i dodala kako se na izložbi može pronaći torbica napravljena od boce Coca Cole, ogrlice od različitih čepova, nakit od starih gumbića, a kreativni učenici koristili su razne stvari koje bi inače završile na otpadu te im udahnuli novi život.




»U projektu su sudjelovali učenici drugih, trećih i četvrtih razreda iz smjera dizajn odjeće, a pridružila nam se i kolegica iz Aranžersko-scenografskog odjela. Cijeli proces nije jednostavan, mi smo i talili plastiku, i probali smo je tkati, i prošivati, uglavnom smo eksperimentirali s raznim tehnikama«
Sandra BAČIĆ