Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zlatko Dalić: Ne možemo se samo braniti i tražiti bod

13.06.2021. 08:36


Konačno je stiglo vrijeme za utakmicu o kojoj se u ovoj zemlji razmišlja i raspravlja više od godinu i pol, odnosno od ždrijeba EURO-a 2020. U sklopu prvog kola skupine D Hrvatsku danas na mitskom Wembleyju očekuje sučeljavanje s Engleskom, a Zlatko Dalić emitira optimizam, iako reprezentacija u zadnjih devet mjeseci nije ponudila previše razloga za takvo stanje duha.
– Pripremili smo sve što je trebalo za ovu utakmicu i očekujemo da ćemo dobro odgovoriti na sve izazove koje nosi ova utakmica. Svjesni smo da idemo na noge velikom suparniku, jednom od favorita, koji ima veliku kvalitetu, pogotovo u igri prema naprijed. Želio bih da ostvarimo dobar rezultat. Ako toga ne bude, onda bih volio da barem odigramo dobru utakmicu koja će nam dati snage za ono što nas očekuje – kaže izbornik.
Vremena za analizu Gordog Albiona bilo je više nego dovoljno, što znači da hrvatski stručni stožer, kako tvrdi Dalić, o suparniku zna gotovo sve.
– Kao i uvijek, idemo na pobjedu. Ne možemo se samo braniti i tražiti bod. To nikada nije dobro. Vidjet ćemo što možemo napraviti kroz igru. Imamo kvalitetna rješenja i pokušali smo pronaći najbolja za ovu utakmicu i ono što želimo postići na terenu. To ne znači da ćemo na isti način igrati s Češkom i Škotskom. Prva utakmica na EURO-a je jako važna jer usmjerava tijek prve vaze natjecanja. Naš prvi cilj je prolazak grupe – objašnjava Dalić.


Dvije dvojbe
Izgled početne jedanaestorke je, naravno, tajna koja će biti otkrivena kada hrvatska reprezentacija istrči na travnjak Wembleya. Sigurno je da će gol čuvati Dominik Livaković, ispred kojeg će ordinirati Domagoj Vida i Duje Ćaleta-Car na stoperskim pozicijama te Šime Vrsaljko u ulozi desnog beka.
Lijeva strana obrambene četvorke još uvijek je otvorena, s time da Borna Barišić ipak kotira malo bolje od Joška Gvardiola, koji pobrao dosta komplimenata za svoj nedavni debitantski nastup u prijateljskoj utakmici s Belgijom. Također je jasno da će u srcu veznog reda ordinirati Luka Modrić i Marcelo Brozović, a za pretpostaviti je da će Dalić između Matea Kovačića i Nikole Vlašića izabrati ovog prvog. Krilne pozicije rezervirane su za Ivana Perišića i Antu Rebića, dok pozicija centralnog napadača nudi još jednu dvojbu, s time da su u konkurenciji Andrej Kramarić i Bruno Petković.
– Svi igrači su u dobrom stanju. Kada dođe do zamora, Vlašić malo osjeća mišić koji mu je bio ozlijeđen, ali to nije ništa dramatično. Igrači moraju prevladati sitne probleme koje imaju, a tu odličan posao radi naša zdravstvena služba. Kako sada stvari stoje, sve je super i samo neka tako ostane. Znam da se kalkulira s imenima. Imamo kvalitetnu momčad i mislim da smo odabrali najbolje igrače i taktiku. Imat ćemo moćnu, potentnu i agresivnu ekipu – tvrdi izbornik.
Kada je u pitanju gard suparnika, hrvatski stručni stožer očekuje engleski juriš od početka, po receptu iz polufinala Svjetskog prvenstva.
– Rekao sam dečkima da moraju biti jako pažljivi u prvih dvadeset minuta. Vjerujem da će Englezi tražiti agresiju i visoki presing. Tako nekako je bilo u Rusiji, gdje su nas u prvom poluvremenu stisnuli i imali su nekoliko odličnih prilika. Kada su se ispuhali, mi smo preuzeli igru i imali smo dominaciju. Spremamo se na još jednu takvu utakmicu, i zato nećemo igrati pas igru u zadnjoj liniji jer to je ono što Englezi žele. Moramo sačuvati mirnoću i ne smijemo primiti gol u tom početnom razdoblju – tumači Dalić.
Poseban naglasak bit će stavljen na čuvanje engleskih krilnih igrača. Taj problem, kako kaže izbornik, mora se rješavati uskom obranom i plitkim stajanjem.


Gladni trofeja
– Engleska se vraća u vrh nogometa, imaju veliki izbor mladih i kvalitetnih igrača, moć, snagu, brzinu, te ekipu gladnu trofeja. Nemaju našu kreaciju i ideju, ali gaje brzinu i eksplozivnost za ulazak u prazan prostor. Kada se Harry Kane počne izvlačiti na trideset-četrdeset metara od gola, naši stoperi ne smiju ga pratiti jer on na taj način prazni prostor za ulaske njihovih krilnih igrača. Zbog toga moramo biti čvrsti i kompaktni u zadnjoj liniji. Ne smijemo izlaziti i ispadati iz igre. Kane i dva krilna napadača mogu nam napraviti velike probleme, ali dobro smo uvježbali ono što moramo raditi u tim situacijama i vjerujem da ćemo to primijeniti na utakmici – objašnjava izbornik. Prema njegovim riječima, uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Rusiji reprezentaciji je donio veliki teret očekivanja, i zbog toga plasman u nokaut fazu natjecanja predstavlja imperativ.
– Za to moramo osvojiti minimalno četiri boda. Na primjer, prije pet godina Portugal je imao tri neriješena rezultata u skupini, a na kraju je osvojio EURO. No, mi ne namjeravamo kalkulirati. Želimo igrati i idemo utakmicu po utakmicu, a na kraju ćemo vidjeti što će nam to donijeti. Svjestan sam da igramo previše u širinu, odnosno da nam nedostaje okomiti pas. No, mi ni u Rusiji nismo stvarali puno prilika. Tamo smo bili čvrsti i kompaktni i mali smo jednu dvije prilike po utakmici, a zabijali smo iz prekida. Turnirske utakmice traže takvu igru. Dakle, moramo imati čvrsti blok i stvoriti jednu-dvije prilike koje treba realizirati. Još jednom je pohvalio kapetana Luku Modrića, koji pruža sjajne igre i u 36. godini.
– Što god da kažem o Luki, bit će premalo. On u 35. godini igra sjajan nogomet. Nakon Rusije mislili su da će se ugastiti, no on je sve bolji i bolji. On je primjer svima drugima i mislim da će dugo trajati – zaključuje Dalić.




»Rekao sam dečkima da moraju biti jako pažljivi u prvih dvadeset minuta. Vjerujem da će Englezi tražiti agresiju i visoki presing. Tako nekako je bilo u Rusiji. Moramo sačuvati mirnoću i ne smijemo primiti gol u tom početnom razdoblju
Zlatko Dalić


Modrić: Nadam se da ćemo pokazati pravo lice
– Engleska igra čvrsto i agresivno, a igrat će pred svojom publikom. Očekujem tešku i borbenu utakmicu, a na nama je da odigramo što bolje možemo. Spremni smo, dobro smo radili i pripremili se za Engleze. Ne mogu ulaziti u detalje, vjerujem da ćemo to na terenu pokazati – istaknuo je kapetan Luka Modrić na konferenciji za medije u Londonu. – Atmosfera je odlična, naravno da su očekivanja velika. Podigli smo letvicu rezultatom iz Rusije. No, treba biti realan, teško je očekivati svaki put finale. Koliko god imamo vjeru i samopouzdanje, moramo ići utakmicu po utakmicu. Na nama je da pružimo sve od sebe i da se držimo izborikovih uputa.
Istaknuo je kako će Vatrenima nedostajati navijači.
– Bilo bi lijepo da su mogli doći ovdje i podržati nas u velikom broju, njihova nazočnost nam pomaže i daje nam energiju.
Premda je sezona duga, Modrić je istaknuo kako se dobro osjeća.
– Osjećam se super. Izdržao sam sve napore. Ne treba posebno naglašavati kolika je čast i obaveza igrati za Hrvatsku. Ovo je veliko natjecanje, očekivanja su velika i radujemo se ovom prvenstvu i nadam se da ćemo pokazati pravo lice.
Naglasio je kako očekuje da će »Gordi Albion« krenuti agresivno.
– Vidjet ćemo kako će se utakmica razvijati. Normalno je da žele krenutu agresivno i motivirano, ali isto takvi ćemo biti i mi. Trebamo izaći na teren i pružiti svoj maksimum. Vidjet ćemo za što će to biti dovoljno – poručio je hrvatski kapetan.


Danas, 15
HRT 2
Stadion Wembley – Sudac: Daniele Orsato (Italija)


ENGLESKA
(3-4-2-1)
PICKFORD
WALKER
STONES
SHAW
TRIPPIER
RICE
PHILLIPS
CHILWELL
MOUNT
GREALISH
KANE


HRVATSKA
(4-2-3-1)
LIVAKOVIĆ
VRSALJKO
VIDA
ĆALETA-CAR
BARIŠIĆ
BROZOVIĆ
KOVAČIĆ
REBIĆ
MODRIĆ
PERIŠIĆ
KRAMARIĆ