Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na Saljskim užancama “stara” Tovareća mužika?

Autor:

12.07.2008. 22:00
Na Saljskim užancama “stara” Tovareća mužika?

Foto: Stipe SURAĆ



Stav Tovareće mužike jest da neće nastupati dok god načelnik Općine Sali dr. Ivo Basioli i donačelnik Dragan Ramov ne odstupe sa svojih čelnih pozicija. Da, to znači da nećemo organizirati, a ni nastupati na ovogodišnjim Saljskim užancima, kaže donedavni predsjednik Tovareće mužike Jakov Milin.
Kap koja je prelila čašu bilo je rušenje kafića Betula, vlasnika Tomislava Grandova koji je član Tovareće mužike 24 godine i direktor komunalnog poduzeća Dugi otok i Zverinac. Betula koja se nalazi u starom dijelu Sali bio je kultno okupljalište Tovareće mužike i drugih mladih Saljanja. Nakon njegovog rušenja, održan je sastanak Tovareće mužike na kojem je donesena odluka o nenastupanju.
– Busaju se u prsa kako grade starački dom, a za nas mlade ne žele ništa napraviti. Oni žele pretvoriti Dugi otok u otok penzionera. Ruše Betulu radi jednog Mira Raljevića koji u Salima boravi sedam dana godišnje. Jedini se on koji se žalio na rad Betule, kaže Milin.S druge strane načelnik Basioli jamči kako će se ove godine održati Saljski užanci i kako će na njima nastupati Tovareća mužika:
– Ako neće mladi, nastupat će stari članovi. Grandovu je srušen objekt za koji nije pokušao ništa da ga legalizira, a mogao je, i sada prebacuje lopticu na mene. Pokrenuo je lavinu vrlo primitivnih protesta prema Općini koja nema nikakvu nadležnost nad uklanjanjem njegovog objekta. Sada prijeti kako on kao direktor komunalnog neće «dati struju» organizatorima Saljskih užanci. Za ovaj problem ću se osobno pobrinuti jer tko je on da privatizira komunalno poduzeće.
Dok se produbljuje jaz između mlade generacije i načelnika pitanje je kako će izgledati i hoće li se održati ovogodišnje Saljske užance koje bi trebale biti 49 po redu. Prve su održane 1958. godine, a do sada nisu održane samo dvije godine za vrijeme Domovinskog rata.


Brest tovareća sramota
Na sastanku od 19. lipnja bilo je dogovoreno da će Tovareća  mužika nastupati na Međunarodnom festivalu  mora i pomoraca  u Brestu.– To je naša sramota što nećemo ići u Brest. Nas desetak  momaka smo za odlazak, ali ostali nisu, što je dokaz kako ni s  Tovarećom mužikom nije sve u najboljem redu, kaže Jakov  Milin.


Ramov: Manipulacije manipulatora
Donačelnik Dragan Ramov komentirao je zahtjeve članova  Tovareće mužike za njegovom i načelnikovom ostavkom:– Oni su udruga građana i nemaju se što baviti politikom. To što  se događa s Tovarećom mužikom je obična manipulacija od  strane manipulatora u Salima, kaže Ramov.