Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nezadovoljstvo komunikacijom sa Županijom i Domom zdravlja

Autor:

12.07.2008. 22:00
Nezadovoljstvo komunikacijom sa Županijom i Domom zdravlja

Foto: Alenka FESTINI



Gradonačelnik Bukša je izrazio zabrinutost što još, premda je sezona u punom jeku, u pašku ambulantu nije stigao dodatni liječnički tim. Članove Poglavarstva je šokiralo i to što Dom zdravlja Zadarske županije kao uvjet za njegov dolazak od Grada traži pronalaženje smještaja petog liječničkog tima
Na području grada Paga te općina Povljana i Kolan u ovom trenutku uz domicilno stanovništvo boravi i oko 30.000 gostiju. No, medicinska skrb te pružanje hitne medicinske pomoći i dalje su na leđima četiriju liječnika ambulante Pag. Isto kao i u zimskom razdoblju.
Istovremeno osnivanje doma zdravlja u Pagu odvija se puno sporije od očekivanog.
Problem medicinske skrbi na području grada Paga te općina Kolan i Povljana bila je i glavna tema zadnje sjednice Poglavarstva Grada Paga.
Naime, prijedlog ugovora koji bi se kao uvjet za osnivanje doma zdravlja u Pagu trebao potpisati između Zadarske županije, Grada Paga, Općine Povljane i Općine Kolan izazvao je ogorčenje članova paškog Poglavarstva.
Iznos višestruko veći od potrebnog?
Sporna je, naime, 5. točka prijedloga ugovora u kojoj se navodi da jedinice lokalne samouprave moraju izdati bianco mjenice na iznos od oko 3 milijuna kuna premda će troškovi financiranja doma zdravlja iznositi 600.000 kuna godišnje. To je nazvano bezobrazlukom neprimjerenim poslovnoj komunikaciji.
 – Od nas se traži višestruko veći iznos od potrebnog. Jednostavno ne vidimo razloga da se to radi, rekao je gradonačelnik Paga Andreja Bukša, dodavši da procedura oko osnivanja doma zdravlja u Pagu ide svojim tijekom i da nije upitna. No neke su stvari, kazao je, ipak problematične, pa često i neshvatljive.
Gradonačelnik Bukša je članove Poglavarstva obavijestio o sastanku s dožupanom Josipom Miletićem, ravnateljicom Doma zdravlja Zadarske županije dr. Renatom Bek i pročelnikom županijskog Upravnog odjela za zdravstvo dr. Josipom Kraljiće, na kojem je izrazio nezadovoljstvo komunikacijom između Zadarske županije i Grad Paga.
– Rekao sam dr. Kraljiću kako se naši stavovi bitno razlikuju, jer je njemu važan samo novac i samo o tome priča, a nama je važna kvalitetna zdravstvena zaštita. Dr. Kraljić me uvjeravao kako su oni za suradnju, na što sam rekao kako oni nemaju što surađivati nego organizirati, a mi smo ti koji moramo surađivati. Grad Pag traži i čini puno toga da naši građani i turisti imaju kvalitetnu medicinsku uslugu. Zanimljivo je da dr. Bek s Gradom nije kontaktirala više od godinu dana, što stvarno nije korektno, rekao je gradonačelnik Bukša.
Poglavarstvo je donijelo Odluku da će se ugovor o sufinanciranju doma zdravlja u Pagu potpisati nakon što se promijeni njegova 5. točka i to na način da se navede kako Grad Pag izdaje bianco mjenicu na iznos od 500.000 kuna, a Općina Kolan i Povljana na iznos od tri puta po 100.000 kuna. To je ukupno oko 1,3 milijuna kuna. Dopis s tom odlukom proslijeđen je Zadarskoj županiji odmah po završetku sjednice.
Četiri dana za pronalazak smještaja liječnicima
Gradonačelnik Bukša je izrazio zabrinutost što još, premda je sezona u punom jeku, u pašku ambulantu nije stigao dodatni liječnički tim. Članove Poglavarstva je šokiralo i to što Dom zdravlja Zadarske županije kao uvjet za njegov dolazak od Grada traži pronalaženje smještaja petog liječničkog tima.
– To je teško shvatljivo ponašanje, jer do sada to Dom zdravlja Zadarske županije nije nikada tražio. Nije problem plaćanje smještaja, ali mi o dodatnom timu već mjesecima raspravljamo, a nikada nam do sada nisu rekli kako je uvjet za dolazak dodatnog tima smještaj, nego nam to govore sada kada je sve popunjeno i još nam daju rok od četiri dana. Zanimljivo je, a što je rekao Ivica Pogorilić, načelnik Općine Povljana, da u sklopu ambulante u Povljani već godinama stoji prazan uređeni stan. Taj stan nitko nije pitao za korištenje, on je slobodan za prihvat još jednog liječnika i to odavno. Nama se sada uvjetuje nešto nama neshvatljivo. Dr. Kraljić uporno ide s time naprijed kako Novalja gradi ambulantu, a pita li se on koliko novca Ličko-senjska županija ulaže u Novalju? Mi smo jako dobro upoznati kako Novalja ima izuzetno veliku financijsku podršku svoje županije. No, Grad Pag se s takvim nečim ne može pohvaliti. Prozivaju nas za sitne dugove prema Domu zdravlja Zadarske županije. Na koncu, i Grad ima dužnike za komunalni doprinos, naknade i slično, pa nikom nismo isključili vodu, već to rješavamo kroz redovno poslovanje. 
Doista ne znam kako bih okarakterizirao ponašanje Doma zdravlja i Zadarske županije, koji su dužni osigurati kvalitetnu medicinsku uslugu na našem području, pogotovo sada u srcu turističke sezone kada imamo oko 30.000 gostiju, rekao je gradonačelnik Bukša.
Gradonačelnik Bukša je kazao i da bi dodatni liječnički tim u pašku ambulantu trebao doći ovih dana te da će Grad Pag učiniti sve kako bi napokon dobio Dom zdravlja, što nije ništa novo budući da je Pag tu instituciju imao pred nekoliko godina.