Za gradnju kuće 10.000 kuna općinskog poticaja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
policnik
Velimir BRKIĆ
U tijeku su radovi na uređenju trga u Poličniku

Mlade obitelji iz Općine Poličnik (Lovinac, Rupalj, Suhovare, Visočane, Ninski Dračevac, Briševo, Murvica, Murvica Gornja, Poličnik Gornji, Poličnik) koje se odluče na izgradnju obiteljske kuće dobit će poticaj u iznosu 10.000 kuna, odluka je vlasti u ovoj općini. Odluka stupa na snagu 1. kolovoza. Jedini uvjet je da jedno od mladih supružnika ima minimalno 20 godina prebivališta na području općine. Nakon stipendiranja studenta, sufinanciranja učeničkih autobusnih karata i već tradicionalnih studentskih božićnica, ovim novim hvalevrijednim primjerom, jedinstvenim na ovim prostorima, Općina Poličnik dokazala je da je izrazito orijentirana prema mladima te je pokazala put ostalim gospodarskim i privrednim subjektima.

 - Naš najveći strateško politički cilj je, uz ulaganje u osnovnu infrastrukturu i gospodarstvo kako bismo iz godine u godinu poboljšavali uvjete života općinskog stanovništva, ulaganje u odgoj i obrazovanje naše mladeži u cjelokupnoj vertikali, od vrtićke dobi pa sve do visokog obrazovanja. Tu je i pomoć mladim obiteljima pri rođenju svakog djeteta te pomoć pri izgradnji obiteljskog doma. Ulaganje u djecu, mladež i mlade obitelji za nas je najisplativija investicija u bolju budućnost, naglasio je načelnik Davor Lončar, dodajući kako će 10.000 kuna poticaja mladim obiteljima zasigurno pripomoći u odluci da krenu u izgradnju vlastitog doma na legalan način, što je danas i jedan od uvjeta za dobivanje priključka na struju i vode iz vodovodne mreže.

Uzorna općina

Inače, mještani Poličnika se znaju pohvaliti da, zahvaljujući zajedništvu i dobrim rezultatima te kontinuitetu općinske vlasti, Poličnik doživljava prvi razvojni "boom" među jedinicama lokalne samouprave u Zadarskoj županiji. Svako općinsko naselje dovodi se do pristojnih uvjeta za život, dostojnih početka trećeg tisućljeća. Općina predstavlja uzor u regionalnom razvoju i plijeni pozornost domaćih i stranih ulagača.

Nakon što je zona Grabi u Poličniku dobila električnu struju napona 6 MW u vrijednosti od 13,2 milijuna kuna, na 20 hektara zone Murvica IK (kod Metroa) u tijeku su radovi na izgradnji infrastrukture, dok je za izuzetno atraktivne zone Murvica-jug površine 43 hektara i Mazije od 6 hektara u tijeku završno ishođenje potrebne dokumentacije. Ishođena je i potrebna dokumentacija za biopročišćivač u Zoni Grabi. Istovremeno su u Briševu završeni građevinski radovi na Društvenom domu, a pri kraju su i radovi na uređenju okoliša objekta koji Briševljani priželjkuju već desetljećima. Centar Briševa dobio je takvu urbanu vizuru, koje se ne bi posramila ni znatno veća naselja.

- Ovaj kapitalni projekt vrijednosti oko 3,5 milijuna kuna zajednički financiraju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Općina Poličnik. Zatražili smo tehnički prijem zgrade i čim dobijemo uporabnu dozvolu, uslijedit će i svečanost otvorenja, kaže Lončar.

U Ninskom Dračevcu završena je izgradnja glavne vodovodne mreža, a u tijeku je postupak dobivanja građevinske dozvole za mjesnu vodovodnu mrežu vrijednu 4,5 milijuna kuna. Izgradnjom iste sva općinska naselja imat će vodu iz slavina. Naime, u Visočanima su izgrađena tri kilometra vodovodne mreže, dok će preostalih 2,2 kilometra biti izgrađeno do kraja godine.

Završene društvene prostorije

- Završena je i izgradnja društvenih prostorija za mjesne odbore Poličnik i Murvica Gornja te su pred otvaranjem. Društveni dom Suhovare preko Ministarstva mora, razvitka i infrastrukture nominiran je u program EIB II, rekao je Lončar, dodajući da su zahuktali radovi i na uređenju glavnog trga u Poličniku.

U Visočanima je izgrađen nogostup od mjesne crkve do škole. Asfaltirano je 2,5 kilometara dužnih lokalnih putova u Suhovarima. Postavljen je novi asfaltni sloj na malonogometnim igralištima u Poličniku i Lovincu, slijede Briševo, Murvica i Suhovare. Fondu za regionalni razvoj nominirano je asfaltiranje stare ceste od zone Grabi do Poličnika.

Za desetak dana očekuje se otvaranje javnog natječaja za izgradnju dječjeg vrtića Murvica-Briševo kao i za izgradnju pješačkog nadvožnjaka preko Jadranske magistrale (D8) u Murvici.

Između još niz komunalno infrastrukturnih radova obnovljene su i školske zgrade u Visočanima i Suhovarima.

- Molimo građane da pokažu dostojanstvo te da se suzdrže i ne devastiraju pročelja školskih zgrada, zamolio je Davor Lončar uime Općinskog poglavarstva i Vijeća te najavio izradu stručnog elaborata za sanaciju bunara Maurac na području Ninskog Dračevca.

U svakom selu mrtvačnica

U Općini Poličnik svako naselje s mjesnim grobljem, njih osam, imat će mrtvačnicu.  Općinska vlast je poduzela krupne korake kako i ovo područje u tom smislu ne bi zaostajalo za drugima u Hrvatskoj. Dosad su izgrađene mrtvačnice u Poličniku, Murvici i Briševu, dok je završetak izgradnje mrtvačnica u Suhovarima, Lovincu i Ruplju predviđen do kraja godine. 

- Prve faze izgradnje mrtvačnica u Visočanima i Dračevcu Ninskom bit će završene do proljeća iduće godine. Sredstva potrebna za izgradnju ovih komunalnih objekata su osigurana, rekao je Lončar.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno