Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Do kraja tjedna novci na računima

Autor: Ivana Burica

12.07.2009. 22:00
Do kraja tjedna novci na računima


Općini Kukljica dodijeljena je 41.530 kuna, a sve to bit će podijeljeno na gotovo 200 maslinara. Dobili smo požurnicu od Županije tako da će isplata biti završena do kraja ovog tjedna. Prosječni iznos koji će se isplaćivati po maslinaru iznosit će oko 200 kuna, izvijestila nas je načelnica Gorana Poropat
Nakon što su općine Kali, Tkon i Pašman već početkom lipnja maslinarima sa svojih područja podijelili novce za ublažavanje posljedica elementarne nepogode izazvane sušom, sredstva su uplatile ili će ih na račune maslinara uplatiti i preostale dvije općine kojima je Vlada RH odobrila sredstva za ovu namjenu – općine Sali i Kukljica.
Isplate od 50 do 500 kuna
– Ukupno je 581 maslinar s područja općine Sali prijavio štete na maslinicima, a u našoj je općini za ublažavanje posljedica šteta na maslinicima odobreno 144.097 kuna. Sredstva su uplaćena na tekuće račune maslinara tijekom prve polovine lipnja, a pojedinačne su naknade iznosile između 50 i 500 kuna, informirao nas je načelnik Općine Sali Zoran Morović te napomenuo da nekoliko maslinara novce još nije dobilo zbog pogrešno navedenih brojeva tekućih računa, ali će i to biti riješeno ovih dana.
Kasnije od ostalih novce je dobila i Općina Kukljica, a prema riječima načelnice Gorane Poropat uplata novca na račune maslinara vršit će se upravo ovih dana.
– Općini Kukljica dodijeljena je 41.530 kuna, a sve to bit će podijeljeno na gotovo 200 maslinara. Dobili smo požurnicu od Županije tako da će isplata biti završena do kraja ovog tjedna. Prosječni iznos koji će se isplaćivati po maslinaru iznosit će oko 200 kuna, izvijestila nas je Poropat.
Preko, Pag i Zadar bez naknada
Podsjetimo, općinama s područja Zadarske županije za ublažavanje posljedica elementarne nepogode nastale od suše prema odluci Vlade RH sa sjednice od 25. ožujka dodijeljeno je ukupno 498.040 kuna. Elementarna nepogoda izazvana sušom proglašena je 14. listopada 2008. godine, a ukupne štete na otočnim maslinicima i pašnjacima izazvane tromjesečnom sušom procijenjene su na 27 milijuna kuna.
Općini Sali odobreno je ukupno 144.097 kuna, Općini Kali 123.843 kune, Općini Kukljica 41.530 kuna, Općini Pašman 153.796 kuna te Općini Tkon 34.774 kune.
Općinama Preko, Povljana i Kolan, Gradu Pagu te za manje otoke koji administrativno pripadaju gradu Zadru, pomoć za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode nastale sušom nije dodijeljena. Podsjetimo, takva odluka zaprepastila je maslinare iz dotičnih općina koji su također imali štetu na maslinicima koja je bila procijenjena na 3,34 milijuna kuna, no iako su priložili urednu dokumentaciju, naknadu nisu dobili.
Inače, sredstva pomoći iz Državnog proračuna su nepovratna i ne mogu se upotrijebiti kao kreditna sredstva niti zadržati kao prihod proračuna jedinica lokalne samouprave i uprave. JLS dužan je doznačena sredstva pomoći odmah isplatiti oštećenim fizičkim osobama te se ona ne mogu koristiti za druge namjene. Također, JLS je eventualni neraspoređeni višak sredstava dužan doznačiti na račun Ministarstva financija.