Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

DAŠAK TURIZMA Domaći i strani gosti vraćaju se u Biograd

13.07.2020. 12:40


Turisti se početkom srpnja malo po malo vraćaju u Biograd na Moru, turističku destinaciju obiteljskog turizma i nautike. Neke očito ni strah od koronavirusa ne sprječava da sjednu u automobil i dođu na odmor u ovaj kraljevski grad.
Naime, usprkos covidu i izuzetno lošoj predsezoni, glavna turistička sezona započela je iznenađujuće dobro, neočekivanih visokih 50 posto od rekordnih prošlogodišnjih rezultata. U Biogradu je oko 4.000 gostiju.
– Dakako, nisu to brojke od protekle godine. Prema eVisitoru u prvih osam dana u srpnju smo na 50 posto što se tiče ostvarenih dolaska turista i noćenja s obzirom na isto razdoblje protekle godine što daje dodatni vjetar u leđa optimizmu da će nastavak sezone biti iznad očekivanja s obzirom na vrijeme u kojem živimo, kazala je Paula Rogić, stručna suradnica u Turističkoj zajednici Grada Biograda na Moru, napomenuvši kako u podacima nisu nautičari. Ukupne srpanjske podatke, dodala je Rogić, imat će u kolovozu.


Podaci bez nautičara
U razdoblju od 1. do. 8 srpnja 2020. godine Biograd je ostvario 35.938 noćenja, od toga 8.575 noćenja otpada na domaće i 27.363 noćenja na strane goste. Dakako, bez nautičara.
– Protekle godine u prvih osam dana srpnja imali smo 70.056 noćenja (13.162 domaći, 56.894 stranci), tako da je broj noćenja na početku srpnja oko 50 posto manji, kazala je Rogić.
U istom osmodnevnom razdoblju Biograd je zabilježio 8.330 gostiju, 1.889 domaćih i 6.431 stranih gostiju, bez naučitara.
– Ti podaci su također na razini od 50 posto od prošle godine kad smo imali 6.625 gostiju, 2.797 domaćih i 13.828 stranih gostiju, istaknula je Rogić.
Najviše turista ima, kaže ona, iz Slovenije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Poljske, itd.
– Po vrsti objekta gosti su najviše smješteni u kampovima 43 posto, objektima u domaćinstvu (privatni smještaj) 25 posto, hotelima 18 posto, nekomercijalnom smještaju (vikendice, stan/kuća za odmor) 11 posto, navela je Rogić dodavši kako je individualnih dolazaka 71 posto, a agencijskih 29 posto.


Nema bolesnog turista
Prema navedenim podacima najviše gostiju je smješteno u ovdašnjim kampovima, dok najviše minuse imaju hoteli i smještaj u domaćinstvu, a mali broj od 11 posto popunjenosti bilježi se u vikendicama, stanovima i kućama za odmor.
– Praktički nema nikakvih problema što se tiče koronavirusa, svugdje se u kampovima i objektima itekako pazi na sigurnost. U Hrvatskoj pa tako i u Biogradu nema niti jednog bolesnog turista, istaknula je Rogić.
Prvi dani srpnja učinili su da u ovim kriznim vremenima turistička slika Biograda izgleda puno bolja nego u predsezoni kad je u ožujku, travnju i svibnju strah od covida bio na vrhuncu.
– U prvih šest mjeseci ove godine od 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2020. u našem je gradu putem eVisitora evidentirano 14.393 turista, što je za 76 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. U spomenutom razdoblju taj broj gostiju ostvario je 68.168 noćenja što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine manje za čak 70 posto, kazala je Rogić.




Neka se ovako nastavi
Kako je u Biogradu prisutan uglavnom obiteljski i nautički turizam, osobito važnu ulogu pri tom imaju gosti koji višekratno dolaze na odmor, naročito kamperi, nautičari i vlasnici smještajnih objekata.
– Kao grad na moru, i Biograd živi od mora, protekle godine ostvareno je 1.200.000 noćenja pa obećavajuće brojke početka srpnja bude optimizam. S obzirom na protekle godine sada je situacija sasvim drugačija. Međutim, početak srpnja je dobar, neka se samo tako nastavi i u daljnjem tijeku turističke sezone, poželio je gradonačelnik Ivan Knez, predsjednik biogradske Turističke zajednice, dodavši kako se zbog mjera zaštite od koronovirusa, puno toga od turističkih događanja ne može realizirati, kao, primjerice, glazbeni, kulturni i zabavni programi koji su obilježje svake turističke sezone u ovom gradu.