Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Osumnjičen za kaznena djela gospodarskog kriminaliteta

13.07.2021. 09:00


Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije, Službe kriminalističke policije proveli su kriminalističko istraživanje nad 49 – godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za prouzročenje stečaja i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.
 
Naime, sumnjiči ga se da je u razdoblju od siječnja do ožujka 2016. godine kao jedini osnivač i direktor društva u nakani da smanji stečajnu masu društva iz koje bi se platila potraživanja vjerovnika društva, znajući da je društvo insolventno i da kao takvo ne može ispunjavati svoje dospjele novčane obveze obzirom na trajnu blokadu s dospjelim, a nepodmirenim potraživanjima Ministarstva financija, Porezne uprave po osnovi poreznih dugovanja, putem sačinjenih faktura prenio imovinu društva u naravi radne strojeve ukupne vrijednosti od preko 123.00,00 na svoje drugo povezano društvo.
Nadalje,  da je nakon toga  dio tako nastalih potraživanja po osnovi prijenosa imovine između navedenih društava u iznosu od 98.000,00 kuna zatvorio neistinito sačinjenom Izjavom o prijeboju –  kompenzacijom, te tako onemogućio naplatu potraživanja  iz imovine koja je trebala činiti stečajnu masu društva, na koji način je Ministarstvu financija, Poreznoj upravi pričinio znatnu štetu u iznosu od preko 64.000,00 kuna.
 
Protiv 49-godišnjaka se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog Zlouporabe stečaja i Krivotvorenja službene ili poslovne isprave.