Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Radovi na kanalizaciji u centru Zemunika Donjeg

13.07.2021. 09:29


Općina Zemunik Donji je, uz Grad Benkovac koji u gradskom središtu već više godina ima sustav odvodnje, jedina jedinica lokalne samouprave u zadarskom zaobalju u kojoj se rješavaju crnih jama, odnosno izvode radove na odvodnji, kanalizacijskom sustavu.
– U tijeku je projekt Kanalizacijski sustav Zemunik Donji, podsustav Centar, izgradnja triju kilometara kanalizacijskog cjevovoda s glavnom crpnom stanicom i izmjenom vodovodnih cijevi, kazao je Jure Buljat, direktor općinskog poduzeća Zemunik odvodnja d.o.o., voditelj projekta.


Oprezno kroz centar Zemunika
Vozači oprez, kaže on, na dijelu državne ceste u strogom centru Zemunika Donjeg izvode se radovi na kanalizacijskom sustavu i promjeni vodovodnih cijevi, a promet se odvija semaforskom signalizacijom.
– Molim sve sudionike prometa za oprez, svi radovi će završiti do kraja kolovoza, najavio je Buljat te nastavio da se, osim radova kod centralnog trga i crkve, jugoistočno odvijaju radovi i na asfaltiranju puteva kod Krnčevića i Fabijana koji su bili prokopani zbog radova na kanalizaciji i promjeni vodovodnih cijevi, detaljno je objasnio Buljat.
Radove u centru Zemunika Donjeg, od Buljata do Krnčevića, koje izvodi tvrtka Golemi d.o.o. Vrana trebali bi završiti u rujnu.
– Vrijednost radova iznosi 6,2 milijuna kuna bez PDV-a. Hrvatske vode sufinanciraju 80 posto, a 20 posto Zemunik odvodnja d.o.o.. Izgradnjom podsustava Centar na kanalizacijsku mrežu moći će se priključiti 100 domaćinstva i objekata, rekao je Ivica Šarić, načelnik Općine Zemunik Donji.
– Ovo je kapitalni projekt za ovo područje. To je nešto što ulijeva optimizam da će žitelji ovoga dijela naše županije imati kvalitetan i ugodan život u budućnosti, dodao je Šarić.


Projekti za EU fondove
Završene su sve predradnje za izgradnju kanalizacijskog podsustava Zapad 1, Zapad 2 i Zapad 3.
– Na EU fondove apliciran je podsustav Zapad 1, od centra do Novaka. Vrijednost projekta iznosi 7,2 milijuna kuna bez PDV-a, a u iznosu od 80 posto sufinanciraju ga Hrvatske vode, a s 20 posto Zemunik odvodnja, saznali smo od Buljata.
– Za podsustav Zapad 2 i Zapad 3, koji se odnose na Senj i Smrdelj, pred ishođenjem su građevinske dozvole te slijedi apliciranje na EU fondove, otkrio je Šarić.
Stalno rade na izradi projektne dokumentacije koju je moguće aplicirati na EU fondove.
– Između ostalog, u pripremi je dokumentacija za izgradnju kanalizacije i promjenu vodovodnih cijevi za Goleš, Mostar i Zemunik Gornji te Smoković, rekao je Buljat.
Prije pet godina na Tromilji, na ulazu na brzu cestu od čvora Zadar 2 autoceste A1 – luka Gaženica, izgrađena su postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 2000 ES.




Kvaliteta življenja u ruralnom području
– Vrijednost projekta odobrenog preko IPARD programa Mjere 301 iznosio je oko 6 milijuna kuna, rekao je Šarić
Duljina cjevovoda od Stambeno-poslovne zone Zemunik Gornji u naselju Zemunik Gornji do postojećeg sustava javne odvodnje u naselju Zemunik Donji, koji je spojen na uređaj za pročišćavanje vode na Tromilji, iznosi oko 2.000 metara, a iznos projekta je 2,5 milijuna kuna.
– Oko 150 metara spoja od Tromilje do uređaja za pročišćavanje vode što nije sastavni dio projekta, financirala je Općina, istaknuo je Šarić.
Na kanalizaciju se prvi spojio Dom za odrasle Zemunik na Gradini te dva zemunička domaćinstva.
– Izgradnjom sustava prijeći će se na višu razinu komunalne opremljenosti i usluge, a samim tim i kvalitete življenja u ruralnom području, zaključio je Ivica Šarić.