Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hrvatska na vrhu olimpa

Autor: Zlatko Horvat

12.08.2012. 22:00
Hrvatska na vrhu olimpa

Foto: PIXELL



Hrvatska je na najbolji način završila najuspješnije Igre u povijesti: trećim zlatom! Sandri Perković i Giovanniju Cernogorzu priključila se jedna velika momčad, predvođena Ratkom Rudićem, velikim vaterpolskim vojskovođom!


Hrvatska vaterpolska reprezentacija osvojila je olimpijsko zlato! Jedna velika generacija popela se na vrh olimpa, svladvši u sjajnom finalu Italiju 8:6. Još jednom velikom defanzivnom partijom je zaslužila Lijepu našu, treći put u Londonu! U 17.36 sati nakon što je se posljednja medalja našla na prsima jedne velike momčadi…
Hrvatska 1996. godine, zapela u finalu, Španjolci s, predvođeni Estiartetom, prekinuli zlatni olimpijski san. Šesnaest godina kasnije Hrvatska je na najbolji način završila najuspješnije Igre u povijesti: trećim zlatom! Sandri Perković i Giovanniju  Cernogorzu priključila se jedna velika momčad, predvođena Ratkom Rudićem, velikim vaterpolskim vojskovođom! Veslački četverac je srebrni, Lucija Zaninović (sa sestrom bila na tribini) i rukometaši brončani u Londonu, koji je označio hrvatsku berbu medalja za – povijest.
– Cijeli turnir smo odigrali  kao prava momčad. Napravili smo čudo! Ovi dečki su fgantastični i ponosan sam što sam uopće njen dio – kaže Igor Hinić, 36-godišnji Riječanin, koji je prije 16 godina u Atlanti bio u srebrnom sastavu…
– Rekao sam sam im da znam kako se ne smije izgubiti finale, a da ne znam kako se pobjeđuje. Ovo je velika generacija, a većina će ih tek za tri, četiri godine ući u najbolje godine. Vjerojatno će oni biti ta najbolja generacija, s nekim mlađima… – govorio je Hinić prije nego što će oko vrata  biti
Obrana….
– Obrana, samo obrana! Samo obrana odlučuje ovakve utakmice – rekao je Tomislav Paškvalin. Zna čovjek. Bio je  član momčadi koja je osvojila vaterpolsko olimp’ijsko zlato u Los Angelesu i Seoulu. Da, trebalo je Pavić izvaditi što manje lopti iz gola dimenzije tri metra puta 90 centimetara.
Poveli su Talijani, koji su iskoristili igrača više, Gallo je poslije 38 sekundi “rasparao” Pavićevu mrežu. Prvih pet  hrvatskih napada bačeno je u vjetar, Tempesti je sjajno otvorio utakmicu i dao priliku svojim napadačima za povećanje vodstva. Učinio je to Felugo izvana, opet s igračem više. No, uslijedio je hrvatski odgovor, izvanredna asistencija Hinića za Buljubašića, koji je u sedmoj minuti poentirao – 1:2.
Momčad Ratka Rudića nije gubila glavu. Obranom je spriječen rezultatski bijeg Talijana, ali morao je proraditi i napad. Maro Joković je potegnuo ljevicom s igračem više – 2:2. Probudio se i Josip Pavić na vratima, na drugoj strani kapetan Samir Barać je majstorski pogodio suprtoni gornji kut Tempestija! Hrvatska je u 14. minuti finala prvi put povela, praćena pogledom premijera Zorana Milanovića, koji je stigao u London u pratnji supruge Sanje, te predsjednika Hrvatskog vaterpolo saveza Predraga Slobode…
Ponovo počelo talijanskim golom
Drugo poluvrijeme počelo je pogotkom Talijana u prvoj akciji, Felugo je poentirao iz daljine uz pomoć vratnice. No, kakvi bi to bio finale bez golova Mihe Boškovića. Stasiti Dubrovčanin je na početku treće minute pogodio s igrečem više. Hinić je ubrzo izborio peterac, koji je Bošković pretvorio u 5:3.
Budući da Talijani više nisu mogli postići pogodak ni s igračem više, pobjednik se počeo nazirati, a strahovi nestajati. Kada je Joković “žabicom” povisio na 6:3 sedam minuta prije kraja, u Areni je nastala erupcija oduševljenja. Joković je strijelac i sedmog gola, Sukno je 3:14 prije kraja na semaforu “napisao” 8:4 tri minute i 14 sekundi prije kraja.
Imamo zlato!!!
“Hrvatska, Hrvatska” – orilo se s tribina, ali navijači u grupicama nisu mogli stalno držati onu pravu astmosferu na tribinama Vaterpolske arene, koja će uskoro postati – povijest. No, mjesto pored Aquatics centra postat će mitsko mjesto hrvatskog vaterpola! Jer u Londonu 12. kolovoza 2012. godine u 17.03 sati (po londonskom vremenu) hrvatska vaterpolska reprezentacija postala je olimpijski pobjednik!
– Ovo je jedan od najvećih dana hrvatskog sporta. Uzeti dvije momčadske olimpijske medalje u istom danu… – u pravu je Miho Bošković.


HRVATSKA – ITALIJA 8:6




(1:2, 2:0, 2:1, 3:3)
LONDON – Vaterpolska arena. Gledatelja 5.000. Suci: Sanchez (Španjolska) i Uhasz (Mađarska).
HRVATSKA: Pavić, Burić, Bošković 2 (1), Dobud, Joković 3, Buljubašić 1, Muslim, Bušlje, Sukno 1, Barać 1, Hinić, Obradović.
ITALIJA: Tempesti, Perez, Gitto, Figlioli, Giorgetti 1, Felugo 3, Giacoppo, Gallo 1, Presciutti 1, Fiorentini, Aicardi, Premuš, Pastorino.
Peterci: Hrvatska 1 (1), Italija 0.
Iskorištenost igrača više: Hrvatska 4-7, Italija 3-8.
Tri isključenja: Buljubašić (22′).


Srbiji bronca


U susretu za treće mjesto Srbija je pobijedila Crnu Goru 12:11 (3:2, 1:3, 4:5, 4:1) i ponovila priču iz malog finala u Pekingu. Crnogorci su imali 11:8 šest minuta i 23 sekunde prije kraja, ali nisu uspjeli osvojiti drugu medalju svoje zemlje od osamostaljenja u povijesti Olimpijskih igara, rukometašice su se dan ranije okitile srebrom. U ludom finišu, u kojem su se suci razmahali crvenim kartonima, Srbija je serijom 4:0, koju je zaključio Vanja Udovičić 55 sekundi prije kraja, izborila mjesto na postolju. U posljednjoj akciji Crne Gore, s igračem više, dvaput se zatresla vratnica…


Pavić i Dobud u najboljoj sedmorci


Josip Pavić najbolji je vratar, a Nikša Dobud prvi centar olimpijskog turnira. Po izboru novinara preostali članovi prve sedmorke su Aleksandar Ivović (Crna Gora), Maurizio Felugo (Italija), Andrija Prlainović, Filip Filipović (Srbija) i Felipe Perrone (Španjolska).
– Znao sam da ovo možemo napraviti. I ostvarilo se. Isplatilo se sve što smo radili cijeli život – kaže Nikša Dobud. – San je napokon došao! Presretan sam. Sad sam dva metra iznad zemlje, lebdim… Nisam svjestan gdje sam, ali mogu pohvaliti momčad koja je odigrala dominantno. Samo “Dream Team” može ovako dominanto osvojiti turnir.
A i ti su se malo mučili, za razliku od Rudićevih izabranika…
– Ovo je bio naš turnir, to se vidjelo od početka. Koji bekovi najviše tuku? Brate svačiji! Danas je najvažnije ne primiti gol s dva metra jer to demoralizira ekipu. Sto igrača manje, ali zato “kidanje glava” centrima…


Najdominantnija momčad u povijesti Igara


Ovo je najveći uspjeh i u mojoj karijeri jer sam u Londonu vodio momčad koja je osvojila zlato na najdominantniji način u povijesti olimpijskih turnira, kazao je nakon osvajanja zlatnog odličja i pobjede nad Italijom hrvatski izbornik Ratko Rudić.
“Bili smo tijekom cijelog turnira odlični, dizali smo se iz utakmice u utakmice i stvarno se ne sjećam kad je itko uz ovoliku premoć došao do olimpijskog zlata. Posve smo zaslužili ovaj naslov, ali to je bio i jedan projekt, jer smo ja i moj stručni stožer radili dan i noć. Imao sam doista sjajnu skupinu suradnika, a i odličnu generaciju igrača”, kazivao je Rudić, koji je nakon dva zlata s bivšom Jugoslavijom i jednog s Italijom, sada po prvi puta postao olimpijski pobjednik s Hrvatskom.
“Naravno da su emocije puno izraženije jer sam sada na čelu hrvatske reprezentacije. Veselje je bilo neusporedivo veće, a i zato što ovo smatram svojim najvećim trenerskim uspjehom”, ustvrdio je najveći vaterpolski trener u posljednjih dvadesetak godina, koji se nije izjasnio o budućnosti.
“Prvo se moram dobro odmoriti, Olimpijske igre su doista stresno natjecanje, a onda ćemo vidjeti što dalje i kakvu ću odluku donijeti. Ja sam još uvijek u dobroj formi”, zaključio je Rudić, koji će nakon povratka u Hrvatsku odmor provesti na moru i u Gorskom kotaru.
“Mjesto se zove Zelin Mrzlovodečki, kraj Crnog Luga. Tamo ću se odmarati, brati gljive…”, izrekao je zlatni Rudić, prije ceremonije proglašenja pobjednika.