Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Iseljenike ganule stare fotografije

Autor: Branko Božić

12.08.2012. 22:00
Iseljenike ganule stare fotografije

Foto: Branko BOŽIĆ



Pored svega što se ovdje može vidjeti najviše su nas razveselile i dirnule izložene fotografije. One su nas vratile u naša djetinjstva i u naše mladenačke dane, kazali su suznih očiju Neda i Ante Peroš


U organizaciji  domaćeg KUD-a ¨Kuntrada¨ i njegove predsjednice  Bernarde Žigun te voditeljice folklorne sekcije Vesne  Matešić, a pod pokroviteljstvom zatonske Turističke  zajednice, u starom povijesnom djelu Zatona Kolištu-Kuntradi održana je prva u nizu planiranih ljetnih  manifestacija pod nazivom  ¨Kako se nekad užalo na  Kuntradi¨.
Manifestacija je ponajprije  namijenjena brojnim zatonskim iseljenicima te se na  njoj pored Zatonjana okupilo i oko 200-tinjak iseljenika koji su na svoju rodnu  grudu pristigli iz svih krajeva  svijeta a najviše iz New Yorka gdje ih samo u jednom  njegovom dijelu živi oko  830.
Program su otvorili izvornim zatonskim napjevima i  kolima članovi KUD-a  ¨Kuntrada¨ čime su u prvom  redu nastojali svojim iseljenicima vratiti sjećanja na dane kad je većina njih, prije  60-tak godina, odlazila u svijet trbuhom za kruhom. Da  su u tome uspjeli pokazale su  i suze u očima nekih iseljenika.
No, nije samo bilo pjesme i  igranja kola. Članice KUD-a  ¨Kuntrada¨ zajedno s članovima obitelji i ostalim  mještanima za iseljenike su  pripremile stara zatonska jela. Tako su se na stolu nasred  Kuntrade-Kolišta našle delicije i to riži i biži sa slaninom, pašta i krumpiri, sipa  s krumpirima, bob s paštom,  puži, domaće smokve, fritule, a malo dalje janjetina se  pekla ispod peke.
Organizatori su u duhu  manifestacije postavili i  izložbu slika ¨Moj Zaton u  slikama – Koraci i sjene naših  starih¨. 
Iseljenica Marija Pavlović  Ćustlina koja 39 godina živi  u New Yorku svako se ljeto  vraća u rodni Zaton.
– Ovo što su nam priredili  naši dragi Zatonjani i KUD  Kuntrada je nešto predivno i  nezaboravno. Premda smo u  ¨tuđem¨ svijetu ja također i  tamo kuham naša zatonska  jela. Kad se vratim u Ameriku pričat ću mojima o  ovom događaju, rekla je Marija.
Ante Peroš Pivac i supruga  Neda žive u Njemačkoj već  52 godine, no u Zatonu su  sagradili kuću.
– Pored svega što se ovdje  može vidjeti najviše su nas  razveselile i dirnule izložene  fotografije. One su nas vratile u naša djetinjstva i u  naše mladenačke dane, kazali su suznih očiju Neda i  Ante Peroš.
Organizatorica projekta  Vesna Matešić istaknula je  kako se ovom manifestacijom od zaborava žele spasiti  stari običaji i iseljenici podsjetiti na dane njihove mladosti. Ovaj događaj će, kaže  ona, postati tradicionalni  dan zatonskih iseljenika.
– Želimo da oni osjete kako  su dobrodošli svojoj rodnoj  kući. Oni su godinama na  razne načine pomagali razvoj svoga mjesta, a posebno  za vrijeme Domovinskog rata učinili su mnogo za naš  Zaton i Hrvatsku u cjelini,  rekla Matešić.