Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vjernici se molitvama obratili Bogorodici za pomoć

Autor: Marija Ćurko

12.08.2012. 22:00
Vjernici se molitvama obratili Bogorodici za pomoć

Foto: Adam VIDAS



Mještani Kali su se zavjetovali Djevici Mariji da će održavati procesiju ukoliko sačuva mjesto od kuge. Odatle je i podrijetlo zavjetnog blagdana Gospe od Ružarija u Kalima


Blažena Djevica Marija, Kraljica neba i zemlje je odabrana u zemaljskom raju kao znak spasenja, nada i sigurnost da će Bog svoj narod voditi i konačno dovesti na pravi put koji vodi u sretnu vječnost, riječi su kojima je mons. dr. Eduard Peričić, crkveni povjesničar započeo misno slavlje u crkvi Sv. Lovre u Kalima na zavjetni blagdan Gospe od Ružarija.
Nakon svete mise prema tradiciji održana je procesija kroz mjesto s kipom BDM od krunice u kojoj su uz mnogobrojne župljane i njihove goste sudjelovali kaštaldi i kaštaldice, članovi “Gospine skule” te župni zbor koji vodi Marinko Bepo Rušev. Tijekom procesije se molila sveta krunica uz pjevanje marijanskih pjesama. Uoči svete mise otpjevane su Lauretanske litanije na kaljskom svečanom napjevu u čast Kraljici od prisvetoga luzarija. Vjernici su Bogorodici nosili svoje molitve u pobožnosti pred njezinim kipom. Mještani Kali su se zavjetovali Djevici Mariji da će održavati procesiju ukoliko sačuva mjesto od kuge. Odatle je i podrijetlo zavjetnog blagdana Gospe od Ružarija u Kalima. Gospin kip u procesiji su nosili kaštaldi.
Bez grijeha začeta
 Mons. dr. Peričić je u propovijedi izdvojio poniznost, skromnost i jednostavnost Djevice Marije, kao putove  pravog i potpunog zajedništva s Bogom za svakog čovjeka.
– Ona je bila bez grijeha začeta. Razlika između Marije i Eve je u tome što je Marija poslušala što joj je rečeno. I tako će je okarakterizirati njezina rodica Elizabeta riječima: “Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!” Osnovna karakteristika života Bogorodice očitovala se u njezinim riječima: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!” Razmišljala je i tražila odgovor na Božju volju. Ostala je čista i nevina, jer je njezino srce bilo otvoreno samo Bogu, kazao je propovjednik uputivši na Marijinu brigu za rodicu Elizabetu kojoj pomaže.
– Ono što je učinila prema Elizabeti, to i danas čini među nama, kazao je mons. dr. Eduard Peričić istaknuvši riječi koje je Djevica Marija uputila poslužiteljima na svadbi u Kani Galilejskoj: “Što god vam rekne, učinite!”
Krunica je bila naša snaga
– To su bile prve riječi koje je uputila ljudima. I danas ona nam govori isto: “Učinite ono što vam moj Sin kaže.” Veličina je naša u tome koliko znamo razmišljati u svjetlu Božje Riječi, koliko možemo povjerovati, nekada i u nadi protiv svake nade. Nadati se u nadi protiv svake nade i vjerovati je važno. Naš narod je to kroz povijest toliko puta pokazao, vjerovao je da su Bog i Gospa s njime. Nije bez razloga Hrvatski sabor proglasio Blaženu Djevicu Mariju, najvjernijom zagovornicom i odvjetnicom Hrvatske. Nije bez razloga Gospa od Boga izmolila milost da dolazi našem narodu već 32 godine preko Međugorja. Bogorodica nas je spasila kad je izgledalo da će Hrvatska nestati s geografske karte za vrijeme Turaka, zatim u Domovinskom ratu. Naši vojnici najčešće su oko vrata imali krunicu. To je bila naša snaga. Gospa se obraća svakom pojedinom od nas i poručuje: “Učinite sve što vam moj Sin kaže.” I ne bojmo se, jer nema boljeg učitelja, vođe i pastira osim njezinog Sina i Božje Riječi upućene svijetu. Gospa nas uvijek čeka, vodi nas, prihvaća za ruku, jer je Majka i Kraljica hrvatskog naroda i mojega srca.
Osluškujmo što nam ona kaže, da ispunjeni povjerenjem prema Bogorodici možemo krenuti u nove pobjede do konačnog susreta u nebeskom kraljevstvu, zaključio je mons. Peričić. Posebno je naglasio važnost trajne Marijine prisutnosti na životnom putu svakog vjernika.