Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Najbolju skulpturu izradili zajedno domaći i furešti

13.08.2018. 09:19
Najbolju skulpturu izradili zajedno domaći i furešti


Završen je 4. Festival pijeska koji se ove godine održao na pješčanim  sprudovima Kraljičine plaže i plaže Ždrijac u blizini Punte. Festival je  održan u jutarnjim satima od 7:00 do 11:00 sati. Zadivljeni ljepotom  ninskih plaža turisti iz raznih zemalja zajedno sa stanovnicima i kiparima gradili su maštovite skulpture od pijeska na temu motiva Nina, iako se na plažama kasnije moglo vidjeti različite likove iz mašte, životinje i ostale zanimljive pješčane skulpture.
Festival pijeska i ove godine je bio predvođen stručnim vodstvom  umjetnika, kipara i restaruratora iz Zagreba Dejane Brdarić i Krešimira  Valentak te umjetnika Borisa Žuličeka iz Lepoglave koji su ujedno bili i  članovi žirija.
Atmosferi je pridonio izbor za najbolju skulpturu u kojem su sudjelovali stanovnici i turisti, a one najbolje koje su osvojile zanimljive nagrade odabrao je stručni žiri. Pobjednici su bili:
1. Magdalena Zlodi iz Šiljakovine, Dominik Kobal iz Zagreba te skupina iz Nina Pio Glavan, Matej Šalov i Dante Šalov
2. Iris Maria Sedlar iz Sabunika i Aleksandar Lukaš iz Češke
3. Sander Huitink iz Nizozemske, Pioter Krzywkowski iz Poljske te  skupina Lukas Kinkelan, Vilim Miletić, Rozan Grginčić iz Karlovca i  Opatije.
Ovogodišnji 4. Festival pijeska zamišljen kao izložba na temu motiva  Nina na ninskim plažama je privukao najveći broj sudionika do sada.  Vremenske su prilike bile pogodne za ranojutarnji boravak na plaži, pa  je sunce izmamilo mnoštvo sudionika koji su se došli iskušati u gradnji  od pijeska – čaroliji koja nastaje i nestaje. Ove godine natjecali su se sve  generacije sudionika – od najmlađih do onih malo starijih, individualno i grupno, a izrađivali su raznolike maštovite skulpture: kule i dvorce,  motive grada Nina poput mosta, ninske plazulje, jedinstvene ninske crkvice, zatim natpisi grada Nina s obilježjima romantike te povijesne likove Nina poput Grgura Ninskog, kneza Branimira i dr.
Obitelji graditelja su provele nezaboravno nedjeljno jutro na plaži  igrajući se i družeći, te su i odrasli u sebi pobudili dječju kreativnost.
Pripremila: Anđela Zorić