Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Počeo prvi orguljaški festival u Zadru

13.08.2019. 13:26
Počeo prvi orguljaški festival u Zadru


Zadar je jedinstven po mnogočemu, a od jučer i po projektu Zadar Organ Festival, prvom orguljaškom festivalu na zadarskom području i jedinom međunarodnom, interdisciplinarnom orguljaškom festivalu u Hrvatskoj i šire. Ovogodišnje izdanje obuhvatit će šest koncerata u vremenu od 12. kolovoza do 16. rujna 2019. godine na kojima će se ljubiteljima takve vrste glazbe predstaviti renomirani umjetnici iz Hrvatske i svijeta s atraktivnim i neobičnim programima. Koncerti će se održati na četiri lokacije – u crkvama sv. Stošije i sv. Mihovila, Kazalištu lutaka Zadar te u atriju palače Cedulin.
Kao dodatak programu, organizator, umjetnička organizacija »Zara«, pobrinula se da u događaj budu uključena djeca i mladi koji će prezentirati svoj rad nastao kroz petodnevne besplatne, interdisciplinarne radionice, bilo da je riječ o glazbenoj, plesnoj ili likovnoj umjetnosti. Prijave su još uvijek otvorene pa se svi zainteresirani mogu javiti na e-mail adresu tea.kulas1@gmail com ili na telefon 0989764439.
Prvi koncert u katedrali sv. Stošije
Prvo izdanje Zadar Organ Festivala (ZOF) fokus stavlja na orgulje i njena brojna tradicionalna i nova lica. Kao kruna kreativnog procesa svih sudionika ovog jedinstvenog festivala, u zadarskoj će se katedrali sv. Stošije održati koncert djece i mladih uz plesnu improvizaciju te izložbu dječjih radova na temu orgulja. Prvi koncert će se održati u katedrali sv. Stošije gdje će dvije hrvatske umjetnice svjetskoga glasa, zadarska pjevačica i muzikologinja s pariškom adresom Katarina Livljanić te orguljašica Ljerka Očić dočarati kako to zvuči kad se spoje srednjovjekovni i suvremeni glazbeni izrazi hrvatskih i stranih skladateljskih imena. Dva dana nakon otvorenja, festivalski će se program preseliti u Kazalište lutaka Zadar gdje će publika imati priliku upoznati električne orgulje slovenske orguljarske radionice Škrabl. U neobičnoj će se umjetničkoj kombinaciji orgulja, klavira, bas gitare i bubnjeva autorskim skladbama predstaviti iznimno talentirani umjetnik, orguljaš i skladatelj Aleksey Vylegzhanin te priznati austrijski jazz trio Flipside Tale. Još jedno potpuno novo iskustvo za hrvatsku scenu pružit će treći koncert koji će se održati na otvorenom, u atriju palače Cedulin. Reprezentativnim djelima solističke orguljaške literature te rijetko izvođenim preradama simfonijskih djela za orgulje četveroručno ondje će se predstaviti voditelji glazbenoga dijela kreativnih radionica, mlade orguljaške snage Tjaša Drovenik, Tea Kulaš te Aleksey Vylegzhanin.
Podizanje umjetničkog ugleda Zadra
Publika će organizatoricu festivala Teu Kulaš imati priliku čuti i u katedrali, na zadarskoj kraljici instrumenata gdje će izvesti program inspiriran plesnom umjetnošću. U crkvi sv. Mihovila, na vrijednim orguljama venecijanske škole Petra Nakića, nastupiti hrvatski orguljaš Pavao Mašić, koji će uz gitarista Petrita Çekua dočarati kako zajedno mogu zazvučati najglasniji i jedan od najtiših instrumenata klasičnog glazbenog svijeta. Ponovno u prostorima sv. Stošije, na vrhunskom tromanualnom instrumentu njemačke orguljarske radionice Eisenbarth, uz projekciju nijemoga filma Zvonar crkve Notre-Dame, prvo izdanje Zadar Organ Festival zaključit će renomirani njemački orguljaš i improvizator Ulrich Walther. Kvaliteti i atraktivnosti festivala pridonijet će tehnička podrška koja će sve izvedbe u crkvenim prostorima obogatiti vizualnom komponentom i omogućit publici da putem video zaslona prati orguljaševo muziciranje na koru crkve. Uz izuzetne uvjete koje Zadar posjeduje, kao i vrijednu povijest vezanu uz orgulje, osnutak festivala bit će izvanredno pojačanje i osvjetljavanje orguljske te koncertantne djelatnosti na zadarskim orguljama. U Hrvatskoj jedinstveni, sveobuhvatni i široki pristup tako će se već s prvim izdanjem postaviti uz bok velikim svjetskim orguljaškim festivalima i time pomoći podizanju umjetničkog ugleda Zadra i uvrstiti ga među poznate svjetske festivalske centre orguljske glazbe.