Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Poštujmo preporuke, nemojmo postati žarište zaraze

13.08.2020. 09:21


Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije te župnik i dekan Paga don Gašpar Dodić poslali su jučer poruku vjernicima u vezi proslave blagdana Velike Gospe u vrijeme pandemije koronavirusa. Naime, nadbiskup Puljić će na svetkovinu Velike Gospe predvoditi svečano misno slavlje ispred crkve Velike Gospe na Rujnu s početkom u 10.30 sati, a potom u 19 sati i u svetištu Gospe Maslinske u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru središnje koncelebrirano slavlje. Ove godine se u potonjoj župi neće održati procesija s Gospinim kipom.
U svojem obraćanju vjernicima zadarski nadbiskup je naveo kako štovanje Blažene Djevice Marije zauzima posebno mjesto u pobožnosti našega naroda i čitave Crkve.
 


U vremenu smo kušnje


– Jedna od svečano definiranih istina vjere o Blaženoj Djevici Mariji jest da je ona jedina završila ovozemni tijek tako da je odmah nakon preminuća dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu. Tu ćemo istinu vjere slaviti na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, ili Velike Gospe, kad se okupljamo po našim marijanskim svetištima i molimo zagovor naše nebeske Majke.
Ovo je, naime, blagdan u kojem je Bog otvorio nebo kako bismo vidjeli Kovčeg saveza, ženu zaogrnutu suncem, Mariju koja postaje mjestom Božje prisutnosti! S Marijom zvijezdom mora, koja je nada čovječanstva, vjernici se nisu nikada bojali jer su znali da je ona "zora svagdanja", koja ih prati u luku sigurnog spasa, kaže mons. Puljić dodajući kako je blagdan Velike Gospe, proslavljene i na nebo uznesene, izvor takve nade i sigurnosti i u ovom vremenu kušnje, obilježenom bolesti covid-19.
– Kako bismo dostojanstveno proslavili blagdan Velike Gospe, u ovim uvjetima širenja koronavirusa, zahtijeva se posebna odgovornost od svećenika i od vjernika koji dolaze u marijanska svetišta. Zahvalni svima koji vode brigu o našem zdravlju, pozivam na pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osobito u svezi s fizičkim razmakom sudionika slavlja, pojačanoj osobnoj higijeni i higijeni prostora. Treba stoga imati u vidu i činjenicu kako u ovakvim okolnostima nije razborito organizirati tradicionalne procesije, ističe zadarski nadbiskup koji dodaje kako nas odgovornost sve prisiljava smanjiti popratna neliturgijska okupljanja i sadržaje vezane uz ovaj blagdan.
 




"Najvjernija odvjetnica Hrvatske"


– U okolnostima, dakle, u kojima nas bolest covid-19 sputava, vjerničko srce naći će načina kako iskazati štovanje našoj nebeskoj Majci Mariji. Jer, ona nije "izmišljena utjeha", nego stvarno darovana nada. Naša je prošlost i sadašnjost povezana s njom. Ona nam je pomagala u vrijeme ratnih nevolja, u doba kuge, kolere, gladi, oluja i brodoloma. Bila je i ostala naša pomoćnica, utočište, obrana i "najvjernija odvjetnica Hrvatske". S vjerom da nas i danas prati svojim zagovorom, ujedinjena srca i puni pouzdanja je molimo: "Ah, ne ogluši se, uslišaj Djevo, ponizne molbe smjerni nam glas!", zaključuje se u obraćanju mons. Puljića, predsjednika HBK-a.
U svojoj poruci uz procesiju u Pagu župnik don Gašpar Dodić se obratio braći i sestrama, dragim štovateljima Marijinim, njihovoj župi i svetištu Gospe od Staroga grada čija je ona zaštitnica.
– Ovogodišnje slavlje Velike Gospe dočekujemo u dosad neviđenim okolnostima jer smo okruženi nevidljivim neprijateljem, covidom-19, koji nam prijeti, iako je naša župa, pod zaštitom naše Gospe, prošla skoro neokrznuta u ovoj epidemiji. Vjerujući i dalje u njezin moćni zagovor, ovogodišnje slavlje Velike Gospe proslavit ćemo u nešto drugačijem obliku. Epidemiološku situaciju treba shvatiti i prihvatiti ozbiljno i odgovorno zbog opasnosti i mogućnosti lakšeg prijenosa virusa i zaraze. Učinimo svi sve što je u našoj mogućnosti i spriječimo lokalno prenošenje zaraze. Stoga, ovogodišnje slavlje Velike Gospe organiziramo bez velike procesije gradom na kojoj sudjeluju tisuće ljudi s cijelog otoka i iz raznih krajeva Lijepe naše i inozemstva, ističe don Gašpar dodajući kako ne bi htjeli da njihov grad Pag postane žarište zaraze i predmet prozivanja.
 


Bez procesije kroz Pag


– Za vrijeme bogoslužja držite se uputa i odredbi Stožera civilne zaštite. Na ulazu u crkvu obvezatno dezinficirajte ruke i nosite maskicu. Držite se i onih mjera koje Crkva preporuča: broj sudionika na jednoj misi je ograničen, lijepo vas molimo da se rasporedite, pričešćujte se samo na ruku; ne pružajte znak mira; pokušajte držati razmak dok idete ili čekate sv. pričest; za vrijeme svete mise budite s onima koji su iz vaše obitelji; izbjegavajte druženja s nepoznatim osobama, kaže paški župnik te dodaje kako se, ako se ne osjećaju dobro, trebaju ostati kod kuće.
– I u ovakvoj proslavi Velike Gospe, naša nebeska zaštitnica neće biti daleko od nas, ne u izolaciji, nego uz nas. Naša odgovornost i razboritost bit će blagoslovljena i naša će nas Gospa od Staroga grada uslišiti i spasiti. Zavjete svoje izručite Blaženoj Gospi u pobožnosti, odanosti i poniznosti srca svoga! Neka nas spasi od svega onoga čime bismo mogli nauditi sebi i drugima. Neka nas vodi putem koji će svima raznježiti srce, otvoriti ruke, učvrstiti vjeru, osnažiti nadu i sve dovesti do djelotvorne ljubavi, poručio je don Gašpar Dodić koji je svim paškim vjernicima i svima koji će hodočastiti u njihovo Svetište poželio obilje milosti i blagoslova. Gospe od Staroga grada moli za nas i čuvaj nas! (pripremio Goran ŠIMUNOV)