Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Suze svetog Lovre mogle se vidjeti golim okom

13.08.2021. 11:34


Posjetitelji Privlake i zaljubljenici u astronomiju u srijedu su imali jedinstvenu priliku s Rta Artić uživati u meteorskom spektaklu – Suzama sv. Lovre. Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez u cijeloj Hrvatskoj svakog ljeta oko spomendana sv. Lovre, koji se obilježava 10. kolovoza, kada se događa maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, organiziraju razne astronomske aktivnosti promatranjem teleskopima.
Ove je godine najveća aktivnost zabilježena u noći s 11. na 12. kolovoza. Perzeidi su meteorski pljusak koji »pljušti« svake godine u kolovozu, jer tada Zemlja prolazi kroz oblak ostataka koje je za sobom ostavio komet Swift-Tuttle. Iako se meteori mogu opaziti po cijelom nebu, kada bismo putanju svakog od njih pratili do njegova ishodišta, uvijek bismo došli do jedne točke, tj. radijanta, koja se nalazi u zviježđu Perzej na sjevernoj nebeskoj polutki.
Tim je povodom na zadarskom području u suradnji sa Turističkom zajednicom općine Privlaka takvo promatranje održano na rtu Artić, koji predstavlja najzapadniju kopnenu točku Dalmacije. Promatranje je upriličeno s početkom u 21:30 sati, a posjetitelji su osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima mogli i pogledati Saturn i Jupiter te su uživali u nebeskom spektaklu.
Inače, za opažanje Suza sv. Lovre, kako se ova pojava naziva u narodu, nije bila potrebna nikakva posebna oprema i sve se moglo vidjeti golim okom. Rt Artić prepoznat je kao jedna od najljepših pozicija u Zadarskoj županiji s koje se pružaju najljepši zalasci sunca koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Ivo Dijan iz Astronomskog astronautičkog društva Zadar kazao nam je kako se u Privlaci okupio veliki broj zainteresiranih.
– U suradnji s Turističkom zajednicom općine Privlaka organizirali smo akciju promatranja noćnog neba, na rtu Artić, najzapadnijoj kopnenoj točki Dalmacije. Druženje je trajalo do ponoći, a u tom se vremenu na nebu moglo vidjeti oko 15 meteora. Okupljeni su imali priliku i kroz teleskop promotriti planete Saturn i Jupiter, rekao je Dijan.