Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Leda Festini Jensen: “Pred publiku dovodimo nevidljive vladare kazališta – konopce”

13.09.2019. 10:23
Leda Festini Jensen: “Pred publiku dovodimo nevidljive vladare kazališta – konopce”


Bio jednom jedan…, naslov je predstave čijom će se premijerom otvoriti nova sezona Kazališta lutaka Zadar. Prva je to od četiri ovogodišnje premijere, a redateljica je Leda Festini Jensen. Rođena je i odrasla u Zadru, diplomirala je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radi kao redateljica, scenaristica i dramaturginja u Hrvatskoj i Danskoj. Prošle godine osvojila je prvu nagradu na Festivalu hrvatske drame za djecu »Mali Marulić«.
Nekoliko dana uoči premijere razgovarali smo s redateljicom nove predstave.
Kako je došlo do suradnje s Kazalištem lutaka Zadar?
– S ravnateljicom Iris Pavić Tumpa sam godinama razgovarala o tome kako bi bilo vrijeme da nešto napravim u Zadru, ali smo čekali da se »pojavi« pravi trenutak, odnosno neka priča koja bi odgovarala mom i njihovom senzibilitetu. Kada sam slučajno nabasala na jednu dansku slikovnicu u kojoj su glavni junaci bili konopci odmah sam znala da bi baš to bila prava stvar za moj zadarski debu. Iris se odmah složila i tako smo krenuli u stvaranje predstave. Inspirirana pričom o konopcima napisala sam tekst koji smo ovog ljeta pretočili u predstavu koju sada imate priliku vidjeti.


Početak prije godinu dana
Kako ste se odlučili za ovu predstavu?
– Volim eksperimentirati i istraživati pa me je ideja da umjesto lutaka na pozornicu izvedemo konopce odmah zaintrigirala. U kazalištima, a pogotovo lutkarskim, konopci su neizbježni. Kako sam napisala u programskoj knjižici, oni su nevidljivi vladari lutkarskih pozornica, a sada smo ih mi odlučili dovesti pred publiku.


Kad ste počeli s radom na predstavi?
– S radom smo počeli prije otprilike godinu dana, kada sam napisala tekst, a odmah nakon toga se u cijeli proces uključio i scenograf Darko Petković koji je na prvu »kliknuo« s konopcima i pomogao mi da čitava priča oživi na sceni.




Kako su tekle probe, jeste li nailazili na neke prepreke?
– Nije bilo lako doći pred glumce i ponuditi im samo konopce, haha, ali s druge strane, nadala sam se da će ih upravo taj odmak od klasičnih lutkarskih formi zaintrigirati. I nisam se prevarila. Nije bilo lako, radili smo zaista puno, otkrivali, istraživali, pronalazili rješenja, pa ih ponovno odbacivali. Slagali smo predstavu poput kakva kolača, sloj po sloj, a na kraju su nam glazbenici Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, te koreograf Alen Čelić pomogli da na tortu dodamo i glazuru. Radili smo zapravo dvije predstave.


Za najmlađe
Paralelno sam imala dva para glumaca i iako je naravno dramaturški vizualni okvir isti, glumački su parovi svojom energijom i specifičnostima glumačkih izraza zapravo napravili dvije različite predstave. Zato dođite pogledati obje ekipe.


Za koju dob je namijenjena predstava?
– Predstava je namijenjena najmlađima, vrtićima i nižim razredima osnovne škole, ali vjerujem da neće biti dosadno ni starijima. Dinamična je i duhovita, pa nam dođite svi. Od 1 do 101, doći će i moj dida koji dan prije predstave slavi 100. rođendan.


Što očekujete od predstave?
– Kad premijera završi ja se od predstave opraštam i ostavljam je u rukama izvrsnih zadarskih glumaca. Nemam očekivanja, ali se nadam da će je glumci sa zadovoljstvom igrati i da će je publika prihvatiti. Želim joj dug život na pozornici.