Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dječji zbor Tintilinić čeka nove pjevače

13.09.2021. 10:26


Dječji zbor Kazališta lutaka Zadar »Tintilinić« prima nove pjevače. Nakon niza zapaženih nastupa zbor i ove godine nastavlja s probama i pripremama novih glazbeno-scenskih izvedbi.
– Prošlu školsku godinu obilježila je pandemija koronavirusa te smo, nakon dobrog početka, morali malo zaustaviti naš rad. Ubrzo smo prešli na Zoom platformu gdje smo se družili i uvježbavali, a čim su nam vremenski uvjeti to dopustili, započeli smo sa sastancima uživo te smo vježbali u dvorištu Kazališta lutaka, rekla nam je voditeljica Iva Mustać Klarić, zaljubljenica u glazbu od najmlađih dana, koja je »Tintiliniće« preuzela od Davora Grzunova nakon njegova odlaska u mirovinu. Unatoč pandemiji i nemogućnosti velikih okupljanja, mali pjevači su i ovu godinu završili uspješnim projektom pa su tako u lipnju objavili spot, obradu pjesme »It’s Oh So Quiet«, islandske pjevačice Björk.


Uspješni projekti unatoč pandemiji
Snimateljice spota bile su Željka Kucelin, Dora Valčić i Iva Mustać-Klarić, a montažu zvuka i slike napravila je Anamarija Ivković, s kojom Iva često surađuje.
– To je teška i izazovna pjesma, ali uspjeli smo je savladati, a svi su bili izvrsni i veliko hvala svima koji su nam pomogli u realizaciji spota. Svi su oni već mali profesionalci koji s lakoćom usvajaju pjesme, a svaka proba s njima je drugačija i posebna. Upisi su i dalje otvoreni i jedva čekamo početi s radom, rekla je Mustać-Klarić te dodala kako nova kazališna sezona počinje u utorak, 14. rujna gdje očekuju nove polaznike. Probe se održavaju dva puta tjedno u trajanju od jednog sata u maloj dvorani Kazališta lutaka jer je to optimalno vrijeme da djeca tog uzrasta ne izgube koncentraciju i da se mogu na pravi način angažirati.


Nada za kontinuiranim radom
– Svake godine radimo novu glazbeno-scensku priču prilagođenu djeci tog uzrasta, a trudimo se odraditi različite stilove i priče, kazala je Mustać-Klarić. Tako su u ovih nekoliko godina odradili priču »Ogledalce« prema djelu Grigora Viteza te glazbeno-scenska predstavu »Oko svijeta za pola sata«, koja je bila zamišljenja kao predavanje profesora Šime za mališane iz zemljopisa i kulture kako bi potaknuo njihovu znatiželju za otkrivanjem svijeta i njegovih bogatstava. Profesor Šime tako pripovijeda o Grčkoj, Brazilu, Rusiji, Japanu, Africi, a cijelu priču upotpunjuje mali dječji zbor Kazališta lutaka pjevajući tradicijske pjesme tih krajeva na lokalnom jeziku.
– Osim naših predstava svake smo godine dosad sudjelovali i na raznim priredbama pa smo tako pjevali za Noć muzeja, za Svjetski dan kazališta, a imali smo i svoj koncert u programu Adventa, rekla je voditeljica Zbora te dodala kako i ove godine nastavljaju intenzivno, a svakako se nadaju i povoljnoj epidemiološkoj situaciji.
– Prvih ćemo dana krenuti s probama u dvorištu Kazališta lutaka, a kad krenu hladnija vremena preselit ćemo se u zgradu ovog kazališta. Imamo puno ideja i nadamo se da će situacija s pandemijom biti povoljna, kao što je to i sada, pa ćemo nesmetano moći raditi, kazala nam je Iva istaknuvši kako je raduje novi početak sezone, a pozvala je sve male pjevače u dobi od četiri do 12 godina da se pridruže »Tintilinićima« i da igru i lijepo druženje upotpune glazbom.