Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kraj praktičnoj nastavi “u podstanarstvu”

Autor:

12.10.2008. 22:00
Kraj praktičnoj nastavi “u podstanarstvu”

Foto: Alenka FESTINI



Naši budući ugostitelji napokon će imati adekvatan prostor opremljen svom opremom potrebnom za kvalitetno održavanje praktične nastave. Jedan ovakav prostor je nužan kako bi stekli vještine i znanja potrebne za njihova zvanja, kazala je ravnateljica Srednje škole Bartola Kašića prof. Milena Čemeljić
Srednja škola Bartola Kašića u Pagu se prijavila na natječaj za opremanje školskog kabineta za ugostiteljstvo, namijenjenog za praktičan rad učenicima koji se školuju za zvanje kuhara i konobara te je od Ministarstva turizma i Zadarske županije dobila ukupno 140.000 kuna.
Riječ je o programu Ministarstva turizma koje financijski podupire opremanje kabineta strukovnih škola.
Tako su nedavno ministar turizma Damir Bajs i zadarski dožupan Josip Miletić potpisali sporazum o sufinanciranju kabineta za potrebe održavanja praktične nastave učenika i to za Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu u Zadru te Srednju školu Bartola Kašića u Pagu.
– Za opremanje kabineta u paškoj Srednjoj školi osigurano je ukupno 140.000 kuna. Zadarska županija i Ministarstvo turizma financirat će po 50 posto iznosa, potvrdila nam je to ravnateljica Srednje škole Bartola Kašića prof. Milena Čemeljić.
Ona je istaknula kako je škola iz proračuna Zadarske županije već dobila 120.000 kuna za izgradnju i uređenje kabineta.
– Kabinet se nalazi u sklopu školske sportske dvorane. Iskoristili smo dio slobodnog prostora te ga uredili sredstvima koja samo dobili od Županije. Radi se o prostoru od oko 50 četvornih metara koji će po veličini biti dovoljan za održavanje praktične nastave za učenike koji se školuju za zvanja kuhar i konobar, rekla je prof. Čemeljić istaknuvši zadovoljstvo što je škola dobila sredstva za opremanje kabineta.
Prema sporazumu koji je potpisan između Ministarstva turizma i Zadarske županije kabinet će biti u potpunosti opremljen do polovine prosinca ove godine.
– Vjerujem da će to biti lijepi prostor. To će itekako pomoći učenicama kako bi stekli znanje i vještinu pripremanja hrane i slično, kazala je prof. Čemeljić koja navodi da u sklopu Srednje škole u kojoj se nalazi i Opća gimnazija, od 1987. godine postoji škola za stjecanje zvanja konobar i kuhar.
– Do sada su naši učenici praktični dio nastave imali u podstanarstvu, jer nisu imali svoj kabinet. Nakon 21 godine podstanarstva naši budući ugostitelji napokon će imati adekvatan prostor opremljen svom opremom potrebnom za kvalitetno održavanje praktične nastave. Jedan ovakav prostor je nužan kako bi stekli vještine i znanja potrebne za njihova zvanja. Nadam se da će ovaj novi projekt u našoj školi privući još veći broj učenika za zvanje konobara i kuhara. Naime, riječ je o zanimanjima koja su na našem području itekako potrebna, istaknula je prof. Čemeljić.