Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bura prevrnula kamion u Maslenici

Autor: Velimir Brkić

12.10.2009. 22:00
Bura prevrnula kamion u Maslenici

Foto: Velimir BRKIĆ



Iako je kalendarski tek započela jesen, čini se da je na vrata već zakucala zima. Prve snježne pahulje zalepršale su na Platku i Zavižanu na kojem su izmjerili čak 28 centimetara snijega. Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri u ranim jutarnjim satima u utorak također je pao snijeg. Osim snijega, u Hrvatskoj su zbog jake kiše mnogi gradovi bili poplavljeni.
Jaka bura koja je u noći s ponedjeljka na utorak zatvorila za sav promet dionicu auto ceste A1 od Svetog Roka do Maselnice te državnu cestu od Zatona Obrovačkog do Maslenice, donijela je brojne nevolje vozačima. Među prvima neprilike s burom osjetio je vozač kamiona s prikolicom estonskih registracija. On se ujutro oko  5.30 sati,  neposredno pred naplatnim kućicama na čvoru Maslenica, usljed jakih bočnih udara bure prevrnuo na lijevi bok.
Kamion, tzv. tegljač, se kretao iz smjera Zadra dionicom Jadranske magistrale (D-8) te se dolaskom na odvojak prema naplatnim kućicama  prevrnuo. Nesretni vozač tek je naknadno zatražio liječničku pomoć te se u trenutku našeg dolaska na mjesto nesreće nalazio na liječničkim pretragama. Na kamionu je pričinjena materijalna šteta.
I Paškim mostom tijekom utorka vrijedila je zabrana prometovanja za 1. skupinu vozila (autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama). Prekinut je trajektni promet s otokom Rabom na liniji Jablanac-Mišnjak, a trajekti za otok Pag ponovno plove na kraćoj liniji. Jak vjetar je ometao i promet dionicom autoceste A1 između mosta Maslenica i tunela Sveti Rok te je HAK upozoravao vozače na oprez.
Bura je, kako bi se kazalo, dobro “poharala” podvelebitski kraj i autocestu. Osim “sretne” havarije kamiona kod naplatnih kućica kod čvorišta Maslenica, naleti orkanske bure na sreću ovog puta nisu do kraja pokazali svoju nepredvidljivu ćud, pa nije bilo oštećenja niti na prometnim znakovima. Djelatnici Službe održavanja stalno su bili na terenu.