Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Obavljeno 20 poslovnih razgovora između zadarskih i južnomoravskih tvrtki

13.10.2020. 12:51


Od Hrvatsko-čeških poslovnih susreta u Zadru prošlo je tek desetak dana, a Županijska komora u Zadru već ima prve rezultate poslovnih razgovora zadarskih i čeških poduzetnika. Naime, 30. rujna u hotelu Kolovare održan je susret zainteresiranih poduzetnika dviju zemalja kako bi se dogovorila gospodarska suradnja između tvrtki različitih područja proizvodnje i inovacija. Kako je istaknuo predstavnik Regionalne komore Brno, Tomaš Kubala, zadarska im je regija vrlo zanimljiva te smatraju da ovdje mogu naći niz prilika za posao.
S obzirom da je Županijska komora u Zadru nakon poslovnih susreta provela anketu među našim gospodarstvenicima, upitali smo ih za njene rezultate. Naime, na Hrvatsko-češkim poslovnim susretima, osim devet tvrtki iz Zadarske županije, sudjelovala su i četiri predstavnika javnih institucija, prvenstveno lučkih uprava i razvojnih agencija, jer neke od tih tvrtki nude zanimljive proizvode, a s Južnomoravskom regijom Zadar inače ima dobru suradnju.


Nastavak suradnje
Poslovnim razgovorima stoga su se priključili i predstavnici Županijske lučke uprave, Lučke uprave Zadar i Luke Zadar, kako bi razmotrili mogućnosti suradnje u primjeni najmodernije tehnologije, osobito na području pročišćavanja otpadnih voda te kondicioniranja vode, čišćenja zraka ili termičkog raspada materijala. A evo što nam je o konkretnim rezultatima poslovnih razgovora kazala Marija Mišulić iz Odsjeka za međunarodne poslove Županijske komore u Zadru:
– Na Hrvatsko-češke poslovne susrete održane u Zadru 30. rujna ove godine u hotelu Kolovare, odazvali su se predstavnici devet tvrtki i ustanova s područja Zadarske županije: Sirana Fortica d. o. o. Pag, HSTEC d. d. Zadar, Ilirija d. d. Biograd na Moru, Lučka uprava Zadar, Županijska lučka uprava Zadar, Luka Zadar d. d., Pelikan consult d. o. o. Zadar, Zid d. o. o. Zemunik Donji i T&S d. o. o. Zadar. U anketi koju je HGK – Županijska komora Zadar provela nakon susreta, većina sudionika izrazila je zadovoljstvo izaslanstvom Južnomoravske regije iz Češke u cjelini, izborom poslovnih partnera te organizacijom HGK – Županijske komore Zadar. Obavljeno je dvadesetak poslovnih razgovora između zadarskih i južnomoravskih tvrtki. Konkretni poslovi tijekom susreta nisu ostvareni, ali poduzetnici su potvrdno odgovorili na pitanje o tome postoje li izgledi za nastavak suradnje s nekim od sugovornika na razgovorima. Neke će tvrtke ostati u daljnjem kontaktu, odgovoreno je u anketnom upitniku – kaže gospođa Mišulić, napominjući na kojim bi tržištima naši gospodarstvenici najviše voljeli raditi:


Proizvode žele plasirati u EU
– Što se tiče tržišta na kojima bi anketirani poduzetnici željeli ostvariti daljnju suradnju, odgovori su da su to općenito europske zemlje, posebno istočne i jugoistočne u jednom slučaju te, odgovor je jednog poduzetnika, na svim onim tržištima koja žele i traže suradnju u Republici Hrvatskoj i planiranju otvaranje radnih mjesta u Hrvatskoj. Poduzetnici su izrazili interes i za sudjelovanje na takvim poslovnim susretima i u budućnosti, a iz tvrtke HSTEC posebno su naglasili zanimanje za susrete s tvrtkama iz metaloprerađivačke industrije te industrijske i robotske automatizacije – ističe Marija Mišulić.
Županijska komora u Zadru tako će i dalje pratiti rezultate Hrvatsko-čeških odnosa kako bi se vidio njihov stvarni učinak, odnosno dobilo uvid u zainteresiranost naših poduzetnika za suradnju češkim. Naime, ovaj je događaj trebao biti održan u Zagrebu, no županijska HGK potrudila se dovesti u Zadar kako bi bila domaćinom susreta za koji se pretpostavlja da će u skorije vrijeme dati dobre poslovne rezultate.