Nove prilike za financiranje projekata sredstvima EU fondova 2021. - 2027.

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Idealan je trenutak za predstavljanje novih mogućnosti u novom razdoblju
U Centru za razvoj i edukaciju u zoni Grabi u Poličniku održana je završna konferenciju projekta i seminar za poduzetnike pod nazivom »EU fondovi i prilike u novom programskom razdoblju 2021.-2027. koje je u suradnji s Općinom Poličnik, tvrtkom Mazars i HGK – Županijske komore Zadar organizirala ustanova INOVAcija
Velimir BRKIĆ
Seminar kao velika pomoć za poduzetnike Zadarske županije

Ustanova INOVAcija u suradnji s Općinom Poličnik, tvrtkom Mazars i HGK – Županijske komore Zadar jučer je u Centru za razvoj i edukaciju u Poslovnoj zoni Grabi – Poličnik održala završnu konferenciju projekta i seminar za poduzetnike pod nazivom »EU fondovi i prilike u novom programskom razdoblju 2021.-2027.« s ciljem prezentacije najnovijih informacija o programskom razdoblju 2021. – 2027., i predstavljanja nadolazećih mogućnosti financiranja za poduzetnike.

Najlakši put do EU sredstava

- Što nam donosi novo financijsko razdoblje 2021.-2027.? Koliko ima bespovratnih sredstava na raspolaganju i kakvi će se projekti moći financirati? Kako sredstva iz EU fondova mijenjaju lokalne sredine? Možete li i vi dobiti bespovratna sredstva Europske unije za svoj projekt?, odgovorit će nam stručnjaci iz tvrtke Mazars, rekao je domaćin, univ.spec.oec. Marko Kovačević, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Općini Poličnik.
Na seminaru koji je trajao oko dva i pol sata nazočilo je 60-ak sudionika iz privatnog i javnog sektora, uključujući i predstavnike raznih udruga te studente.
- Danas smo ovdje jer nas zanimaju nove prilike. Naime, Ivan Štrkalj i Luka Rožman, stručni predavači tvrtke Mazars iz Zagreba, dat će nam kratki teorijski okvir EU fondova i najnovije informacije o programskom razdoblju 2021. – 2027., predstaviti nadolazeće mogućnosti financiranja, prikazati primjere prošlih natječaja i uspješnih projekata te prenijeti svoje iskustvo, najavio je Marko Kovačević, istaknuvši uvjerenje kako će naredno razdoblje i financijska omotnica Europske unije biti još jedna odskočna daska.

Fondovi su sadašnjost

Cilj projekta je rast i razvoj poslovanja pružanjem usluga informiranja i povezivanja za MSP-ove na području Zadarske županije. Ostvarenjem neposrednih rezultata projekta želi se doprinijeti jačanju poduzetničkih vještina i kompetencija te pozitivnog poduzetničkog okruženja.
- U novom programskom razdoblju 2021. – 2027. Hrvatsku očekuje dvostruko više sredstava iz EU fondova uz snažan naglasak na temama razvoja inovacija, digitalizacije i zelenog gospodarstva. Hrvatskoj su na raspolaganju financijska sredstva u iznosu od oko 25 milijardi eura koja će se iskoristiti za nove investicije i daljnji razvoj i zapošljavanje, rekao je Ivan Štrkalj.
EU financira širok raspon projekata i programa u područjima kao što su regionalni i urbani razvoj i suradnja, istraživanje i inovacije, obrazovanje i kultura, zapošljavanje i socijalna uključenost, poljoprivreda i ruralni razvoj te pomorstvo i ribarstvo.
- Idealan je trenutak za predstavljanje novih mogućnosti u novom razdoblju. Štoviše, fondovi su naša sadašnjost, a ne samo prilike. Oni koji su na vrijeme prepoznali prilike koje nude EU fondovi već su napravili značajne iskorake. Financiranje iz EU sredstava dostupno je za sve vrste poduzeća, neovisno o njihovoj veličini i sektoru djelovanja, uključujući poduzetnike, novoosnovana poduzeća, mikro, mala i srednja poduzeća te velika poduzeća, naglasio je Štrkalj.

Izazovno razdoblje

Hrvatska se nalazi u izazovnom razdoblju, planovi se odvijaju na dva kolosijeka, s jedne strane Nacionalni plan oporavka i otpornosti s druge strane Višegodišnji financijski okvir.
- Sredstva iz EU fondova povlače se prema posebnim uvjetima koji se određuju pojedinačno za svaki natječaj prema uvjetima određenima u Uputama za prijavitelje, istaknuo je Štrkalj.
Svi su se složili da je zaista velika prilika za realizaciju brojnih projekata, velikih i malih, koji će svaki u svom dijelu doprinijeti razvoju, napretku i poboljšanju životnih uvjeta u lokalnim sredinama, a ohrabruje i najava da će se dosadašnje iskustvo u provedbi iskoristiti kako bi bili još bolji, brži i učinkovitiji u korištenju EU fondova u razdoblju koje je pred nama.
- Stoga je važno što prije krenuti u pripremu inovativnih i konkurentnih projekata te uskladiti vlastiti investicijski ciklus s dinamikom objave natječaja, u čemu vam usluge Mazarsovih stručnjaka za EU fondove uvelike mogu pomoći kako biste objavu prvih natječaja dočekali spremni, poručio je Luka Rožman.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno