Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Osnivanje ustanove Dvije palače ide na javnu raspravu

13.10.2021. 09:52


Na kolegiju gradonačelnika Grada Zadra, održanom jučer u Velikoj vijećnici, Dina Bušić, pročelnica za kulturu i sport izvijestila je o pristiglim prijavama na javni poziv za kulturu i sport, najavila početak rada na Planu upravljanja povijesnom jezgrom grada Zadra te najavila Odluku o osnivanju javne kulturne ustanove Dvije palače koja ide na javnu raspravu.


Ustanova bi s vremenom postala muzej Dvije palače
Kako je rekao Branko Dukić, gradska vlast, uz pomoć EU fondova, uložila je u obnovu Kneževe i Providurove palače 110 milijuna kuna.
– Sad je ključno uspostaviti dobar model upravljanja i potrebno je u to uložiti svo znanje i iskustvo struke, rekao je Dukić o novoj ustanovi te prepustio riječ pročelnici Bušić.
– Plan razvoja kulture Grada Zadra 2019. – 2026. donosi i mjeru koja se odnosi na interpretaciju cjelovite priče kulture i povijesti grada Zadra. Osnivanjem ustanove Dvije palače riješila bi se potreba za adekvatnim ujedinjenjenim muzejskim prostorom. Jedan dio Providurove palače korstit će Gradska knjižnica za Čitaonicu, a jedan dio Koncertni ured Zadar. Na prijedlog Baštinskog centra još iz 2005. godine, osnovao bi se muzej Dvije palače, ali ta transformacija iz kulturne ustanove u muzejsku ustanovu bi došla kroz neko vrijeme, s obzirom da je za muzej potrebna građa, kao i stučni djelatnici. U međuvremenu bi se prostor, u programskom smislu, punio gostujućim programima i sadržajima iz područja vizualne umjetnosti, rekla je Bušić, dodajući da je Kulturno vijeće Grada Zadra dalo mišljenje te pozdravilo osnivanje ustanove.
U najavi odluke jučer na kolegiju nije spomenuto izdvajanje Galerije umjetnina i Muzeja grada iz sastava Narodnog muzeja, o čemu je ranije bilo riječi. Tako da tek ostaje vidjeti čime bi točno Dvije palače upravljale.


Spomenike u staroj jezgri dovesti u međuodnos
Bušić je najavila i početak izrade Plana upravljanja povijesnom jezgrom grada Zadra, što je i zakonska obveza Grada, s obzirom da su bedemi pod UNESCO-om.
– Štoviše, UNESCO daje i jasnu razrađenu metodologiju izrade plana. Trenutačno smo u prvoj fazi, koja je počela u više upravnih odjela, a odnosi se na kartiranje, prikupljanje i analizu podataka. U drugoj fazi procesa je participacija građana s prijedlozima i idejama kako predstaviti i upravljati povijesnom jezgrom kao cjelinom sa svim njenim kulturno-povijesnim spomenicima i instancama, kako ih dovesti u međuodnos, rekla je Bušić, dodajući kako Grad na sve više projekata uključuje građane i uvažava njihove ideje.
Bušić je još predstavila rezultat javnog poziva za potrebe u kulturi i sportu te istaknula kako imamo 111 udruga u kulturi.
– Drago nam je da to nije padalo, niti nakon ove cijele situacije s pandemijom u kojoj smo im pomogli da se prilagode, izguraju periode bez nastupa i prihoda. Imamo i 106 udruga u sportu – sve više sportskih udruga i sve bolje rezultate koji nas obvezuju da ih i dalje podržavamo, rekla je Bušić.




Od početka programa broj asistenata narastao s 18 na 108
Joso Nekić, pročelnik za odgoj i školstvo predstavio je programe pomoćnika u nastavi i produženog boravka.
– S programom pomoćnika u nastavi započeli smo još 2010. godine i imali smo 18 učenika obuhvaćenih programom. Sad imamo 108 učenika. Od 2014. pomoćnici se većim dijelom financiraju iz Europskog socijalniog fonda. Ove godine završava financiranje iz ove omotnice, ali u novoj perspektivi od 2021. do 2027. će također biti predviđena sredstva za to i mi ćemo se i tu uključiti. Ove godine je osigurano 4,5 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi, a od toga je 3,85 milijuna iz ESF-a, a ostatak iz proračuna Grada Zadra, rekao je Nekić, dodajući kako je sve više djece s teškoćama uključeno u škole, a i u vrtić, gdje bi također u skoro vrijeme Grad ispunio potrebu za asistentima.
Što se tiče produženog boravka, Dukić je istaknuo kako je uveden u sve osnovne škole u Gradu Zadru te da će se to još više pojačavati.
– Imamo 30 odgojno-obrazovnih skupina u svim školama, a ideja je da Grad omogući produženi boravak i u Katoličkoj osnovnoj školi Ivo Mašina na Bokanjcu te Privatnoj osnovnoj školi Nova, kako ne bi bilo razlike između onih škola kojima je osnivač Grad i onih kojima nije, rekao je Nekić, dodajući kako je cilj cjelodnevna nastava i bolja prehrana učenika u školama.
Također, najavio je Sajam stipendija koji se održava danas virtualno, na kojem će preko 40 izlagača ponuditi mogućnosti stipendiranja i prakse.
– Za stipendije studenata smo izdvojili 2,5 milijuna kuna te imamo preko 300 studenata koji će biti uključeni s novim natječajem. Naše usmjerenje će uvijek biti da potičemo izvrsnost, a stipendija nekome može utjecati na samu odluku i tijek studiranja, a s time u konačnici i na zaposlenje, rekao je Nekić.
Za stanare Poluotoka 50 kuna parkiranje u svim zonama cijele godine
Za kraj kolegija je za govornicu izašao Robertino Dujela, pročelnik za komunalne djelatnosti. Glavna tema komunalnog infa bila je parkiranje za stanovnike Poluotoka.
– Imamo još jednu izmjenu odluke od prošle godine, a na inicijativu organizacija s Poluotoka s kojima smo u stalnim dogovorima i s kojima zajedno donosimo odluke. Osim proširenja nulte zone, za stanovnike Poluotoka, za prvi automobil u kućanstvu neka bude povlaštena cijena mjesečne karte od 50 kuna, kao dosad, ali da im to vrijedi u svim zonama tijekom cijele godine. Za drugo i svako sljedeće vozilo taj bi iznos bio 100 kuna, ali opet bez ograničenja, za sve zone i tijekom cijele godine.
– Odmah da razjasnimo, tih 100 kn je konkretan prijedlog upravo dijela stanara jer trenutačno je za istu stvar cijena 150 kn, a bez prava korištenja prve zone. Ukoliko bi ta cijena bila jedina točka nekakvog prijepora, naglašavam da onda prijepora neće biti i ta cijena može biti i manja, ali ne manja ili ista kao ova za prvo vozilo. Nulta zona je pogodak, vjerujem u podršku Gradskog vijeća jer zaista sve izmjene i dopune jesu u interesu upravo stanara Poluotoka, rekao je Dujela.
Rekao je također kako su u proteklom razdoblju uredili parkiranje na Meladi, samo tri mjeseca nakon što su obaviješteni o tom problemu, zatim osvježili prometnu signalizaciju uoči početka nove školske godine.
– Uredili smo koridor djeci iz novog bloka stambenog naselja uz Teslinu prema OŠ Bartola Kašića. Postavili smo deset uređaja za nadzor brzine kretanja i nakon testnog razdoblja, očekujemo prihvaćanje u sustav MUP-a, rekao je Dujela.
Osim nedavnog asfaltiranja Puta Ploča, nastoje, dodao je Dujela, izbjeći bilo kakve radove na prometnicama koje su opterećene zbog projekta aglomeracije te uređenja Tuđmanove, kao i Liburnske i Krešimirove obale.
Nakon sporova, konačno se uklanjaju Putnik i bager
Dujela je još istaknuo kako je UO za komunalne djelatnosti preuzeo izvršenje sudskih odluka, nakon dugogodišnjih sporova. Radi se o uklanjanju ruševine bivšeg restorana »Putnik« pokraj Poliklinike, dugogodišnjeg izvora opasnosti za prolaznike.
– Nakon niza postupanja komunalnog redarstva, očekujemo da ugovoreni izvođač postupi po nalogu redara i ukloni ruševinu. Drugi zadatak je uklanjanje radnog stroja s prometne površine prema kompleksu stambenih zgrada u Diklu. U posljednjih godinu i pol je komunalno redarstvo odradilo preko četrdeset komunalnih postupanja, pismena upravnog postupka kako bi došli konačno do uklanjanja. Izvođača ćemo tražiti putem javnog poziva, rekao je Dujela.
Radi se o bageru Nikše Milinkovića koji je tu ostao zbog prijepora oko vlasništva zemljišta.