Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ukić servirao osvetu raštimanoj Perinčićevoj momčadi

13.10.2021. 06:57


Košarkaši Zadra ponovno su razočarali pred svojom publikom u Krešinom domu. Novi udarac u još uvijek mladoj sezoni zadala im je momčad Splita koja je predvođena kapetanom Rokom Ukićem potpuno zasluženo odnijela puni plijen s mjesta gdje je prošle sezone izgubila naslov u majstorici finala HT Premijer lige. Nešto više od četiri mjeseca nakon tog događaja potpuno različita krvna slika na suprotnim stranama terena. S jedne je stajao Split prepun motiva i želje dok je domaća momčad samo nastavila u istom ritmu izrazito blijedih izdanja iz prijašnjih utakmica, posebno u napadu, zabivši jedva preko 60 poena, uz 16 izgubljenih lopti i sedam promašenih bacanja, a kulminacija tog kifamena kojeg je igrala momčad pod vodstvom Ivana Perinčića zbila se u zadnjoj četvrtini u kojoj su uspjeli ubaciti tek osam koševa. Znak je to da se pod hitno na Višnjiku treba nešto mijenjati, ili na terenu ili na klupi, jer ova momčad Zadra ni blizu ne podsjeća na onu trofejnu iz prošle sezone.


Junaković i Luković
Uvodnih deset minuta donijelo je pregršt napadačke energije na obje strane, Zadar je na početku išao na pogon tandema Junaković-Luković, ali je Split potom potvrdio da će biti raspoložen u prvom ovosezonskom dalmatinskom derbiju. Posebno našpanan u dvoboj ušao je kapetan Ukić, povukavši suigrače s osam ubačenih poena, od čega su bile dvije trice. Nadovezali su se potom Čampara i Mclean, što je prouzročilo gomilu briga domaćem strategu Perinčiću. Obrambeni kraj terena posebno je bio problematičan, previše se »Žutima« ostavljalo prostora i nije im se išlo »u kost«, pa nimalo nije čudilo što su gosti prema drugoj četvrtini otišli s pet poena više na svom kontu. Bolje vijesti po domaće igrače nisu stigle ni nakon predaha između četvrtina. Ubacili su u naredne četiri minute Perinčićevi igrači tek dva poena, dok su izgubili četiri lopte. Srećom po njih, Split nije uspio naplatiti taj užasan zadarski period stigavši tek do šest razilke (24:30), a onda je i njih uhvatila stvaralačka pauza. Zadar je pak u smiraj poluvremena bitnije popravio svoju igru, a taj pomak se sigurno mogao pripisati povratku Junakovića i Lukovića na parket. U jednom trenutku čak se i približio na dva minusa (32:34), no Split preko Ukića koji je zabio dotad 15 poena odnosi na odmor pet viška (32:37), potvrdivši da je bio konkretniji protivnik u prvih 20 minuta, u odnosu na domaću momčad koja je ponovno pokazala svoje stare boljke, s 11 izgubljenih lopti i katastrofalnim šutom za tri 1-10.


Pad u završnih 10 minuta
Koliko je vanjski šut bitan u cijeloj priči potvrdila su tri pogođena šuta za tri (Brala, Jordano i Mavra) kojima su se Zadrani tijekom treće četvrtine prišuljali gostima na dva minusa (40:42, 43:45, 46:48), ali svaki put su Splićani imali recept za povratak na pet prednosti (46:51). Ta magija gostima je pak potrajala do zadnje minute treće dionice u kojoj se uporna domaća momčad na krilima kapetana Mavre domogla minimalnog zaostatka (54:55), s čim se trebalo bitno olakšati ulazak u 10 minuta odluke. No, do renensanse u zadarskim redovima ipak nije došlo iako su uspjeli čak prvi put povesti nakon davne šeste minute i vodstva 15:14, košem Vukovića (56:55), međutim u narednih sedam minuta Perinčićeva momčad je ostala bez ubačaja, a to je Split s malim zakašnjenjem obilato iskoristio ubacivši 13 poena u nizu za bijeg na 12 viška (56:68). Tu je bio kraj nadanjima da se Zadar može vratiti u egal, iako je ostalo duge tri minute do konca susreta. Nezaustavljiv je u dalmatinskom derbiju bio Ukić s 26 poena, šutom za tri 5-7, a kapetan Splita imao je veliku pomoć u Mcleanu s 10 poena i 11 skokova dok je u domaćem sastavu prednjačio Luković s 13 koševa, Mavra je ubacio 12, a Jordano 11 poena.




ZADAR        62
SPLIT        71


(20:25, 12:12, 22:18, 8:16)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 300. Suci: Luka Kardum, Tomislav Vovk i Marko Mustapić.
ZADAR:Paponja 4, Jordano 11, Klarica, Brala 5, Beljan, Vuković 4, Bursać 6, Junaković 7, Buljan, Drežnjak, Mavra 12, Luković 13. Trener: Ivan Perinčić.
SPLIT: Perasović, Kedžo, Runjić, Žganec 5, Ukić 26, Vuko 8, Čampara 10, Bajo 7, Mclean 10, Barič 5, Trener: Srđan Subotić.