Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Menadžersko računovodstvo

Autor:

12.11.2009. 23:00
Menadžersko računovodstvo

Foto: Tomislav JERAK



Cilj predavanja je svladavanje metoda i tehnika iz područja menadžerskog računovodstva koje menadžerima pomaže pri donošenju ispravnih poslovnih odluka te osposobljava organizaciju poduzeća za efikasno ostvarivanje ciljeva
U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Zadar jučer je održano predavanje pod nazivom “Menadžersko računovodstvo kao uvjet uspješnog poslovanja”. Organizirano u suradnji s tvrtkom Altius savjetovanje d.o.o. Zagreb, namijenjeno je bilo upravi društva i svim razinama menadžmenta koje rade na poslovima upravljanja, svima onima koji rade na poslovima plana i analize, operativnim i poslovima kontrolinga, kao i osobama neekonomskog profila koje rade na upravljanju poduzećem.
Cilj predavanja je svladavanje metoda i tehnika iz područja menadžerskog računovodstva koje menadžerima pomaže pri donošenju ispravnih poslovnih odluka te osposobljava organizaciju poduzeća za efikasno ostvarivanje ciljeva. Tijekom izlaganja koje je održala Andreja Švigir, polaznici su tako imali priliku usvojiti različita znanja – od analize ciljeva, vizije i misije, do internog obračuna poslovanja. Također, naučiti su mogli i koje su to informacije važne za donošenje poslovnih odluka, kao i usvojiti znanja o funkcioniranju troškovnog računovodstva.
Obrađena su područja upravljanja likvidnošću i likvidnom imovinom, financiranje poslovanja i dileme financiranja, kao i analiza odnosa troškova i prihoda te informacije bitne za menadžersko odlučivanje, a sudionici su bili upoznati i s temama kao što su ciljevi, vizija i strategija.
– Riječ je o pristupu računovodstvu koje je usmjereno prema internim korisnicima u poduzećima, odnosno o računovodstvenim podacima koji su prilagođeni za potrebe upravljanja. Stoga je tema predavanja vezana za troškove i analizu osjetljivosti računovodstvene politike, kako bi svi oni koji se bave menadžerskim računovodstvom i menadžerstvom mogli naučiti kako zatražiti potrebne informacije, istaknula je Švigir, koja je tijekom predavanja sudionicima pojasnila i na koji način u računovodstvu stvarati i mijenjati pravila. Govorila je o računovodstvenim politikama i njihovom utjecaj na poslovni rezultat, kao i o informacijama koje pružaju temeljni financijski izvještaji.
– Organizacija seminara u početku je bila usmjerena na Zagreb. No, s obzirom da se za ovim temama pokazala potreba, krenuli smo s edukacijama i u ostalim hrvatskim gradovima. Interes polaznika je jako velik. Među sudionicima smo čak proveli i anketu, u kojoj je seminar bio odlično ocijenjen, rekla je Švigir, ističući kako sve to ukazuje na prepoznavanje vrijednosti ovakvog oblika edukacije među polaznicima, a koliko će oni stečeno znanje uspjeti implementirati u svojim firmama pokazat će se u budućnosti.