Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Grafiti kao umjetnost

12.11.2010. 23:00
Grafiti kao umjetnost


U Kapetanovoj je kuli, inače izložbenom prostoru HDLU-a Zadar, sinoć otvorena zanimljiva izložba fotografija grafita nazvana “Apstraktni grafiti” Željka Mršića, zadarskog fotografa i fotoreportera.
Izložbu su ispred publike pozdravili Ivo Govorčin, predsjednik HDLU-a Zadar i Konstantin Kostov, slikar i član HDLU-a Zadar.
– U ime nas domaćina pozdravljam ovu lijepu mladu generaciju Zadrana sklonu umjetnosti. To veseli i u tome je budućnost. Drago mi je da za ovakve događaje možemo ustupiti ovaj naš skromni izložbeni prostor koji kao da je stvoren za ovakve manje, komorne izložbe. Ujedno, pozvat ću sve mlade koji imaju sklonost likovnom izričaju i ambiciju izlagati da svoje radove pokažu ovdje kod nas, kazao je Govorčin.
Kostov je za Mršićeve radove kazao kako ga vrlo ugodno iznenađuju, i kako se, po njegovom sudu, u njima nalazi više likovnog nego li fotografskog izričaja. Otvorivši izložbu Kostov je ohrabrio mladog autora da i dalje stvara i izlaže.
Željko Mršić je rođen u Zadru 1974. godine. Završio je fotografsku školu, a u razdoblju od 2004. do 2010. godine je izlagao na više skupnih i nekoliko samostalnih izložbi. Od fotografije živi radeći kao fotoreporter, a umjetničkom se fotografijom bavi petnaest godina.
O svojoj je izložbi “Apstraktni grafiti” Mršić napisao: “Fotografije su snimljene na raznim lokacijama u gradu Zadru na način da su snimani detalji grafita. Privukla me raznovrsnost boja, spontanost nanošenja tih istih boja kistom, sprejem ili nekim drugim sredstvom. Također je vrlo važna struktura zidova ili objekata na kojima su nastali “Apstraktni grafiti”. Detalji grafita su nastali rukom drugog nepoznatog autora ili, pak, nekolicine njih. Ja sam ih na neki način “ukrao” fotografirajući ih na način kako su prezentirani.”
Izložba “Apstraktni grafiti” u Kapetanovoj kuli ostaje postavljena do 20. studenog.