Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pridraga već petnaest stoljeća časti sv. Martina

12.11.2010. 23:00
Pridraga već petnaest stoljeća časti sv. Martina


U starokršćanskoj bazilici, spomeniku nulte kategorije je na dan sv. Martina biskupa, 11. studenog, služena sveta misa koju je pred velikim brojem vjernika predvodio nadbiskup zadarski msgr. dr. Želimir Puljić.
Na početku slavlja je mjesni župnik don Jure Zubović nadahnutim riječima dobrodošlice i zahvale pozdravio nadpastira te mnoge svećenike okolnih župa.
U propovjednoj riječi nadbiskup Puljić je vjernicima približio detalje iz života sv. Martina, inače jednog od najomiljenijih svetaca, koji je već petnaest stoljeća zaštitnik ovoga mjesta.
Nadahnuto je propovijedao o Božjem naumu spasenja ljudi, o sv. Martinu (što je Gospodin od njega htio, kako ga je usmjerio po svojoj volji), te isto tako o proroku Jeremiji i sv. Pavlu apostolu.
Govorio je o neraskidivoj vezi Crkve i euharistije, o zajedništvu u euharistiji i jednakosti vjernika pred Bogom. Potom je svim vjernicima zaželio sreću i radost ovog dana te onima koji nose ovo lijepo ime, sretan imendan.
Svoju propovijed nadbiskup je zaključio riječima: “Neka prisutne vjernike i sve vjernike ovoga mjesta prati zagovor sv. Martina zaštitnika i patrona župe”, spominjući sve zaseoke i prezimena Pridrage.
U ovoj svetoj misi, molitvu vjernika pjevali su don Mladen Kačan i don Jure Zubović.
Velik broj vjernika je pristupio i svetoj pričesti, dok je na kraju misnog slavlja nadbiskup udijelio sveti Božji blagoslov okupljenim vjernicima i njihovim obiteljima.
Inače, prikazujući i upoznavajući se i ovom prigodom s mnogim detaljima iz života ovog sveca, vrijedno je istaknuti i reći par riječi i o samoj crkvi, jednobrodnoj starokršćanskoj bazilici s tri apside. Jedna je od najbolje sačuvanih ranokršćanskih crkava na području Zadarske nadbiskupije, i kako rekosmo, spomenik je kulture nulte kategorije.
Iako je tijekom petnaest stoljeća doživjela mnoge obnove i preinake u najvećem je dijelu sačuvala svoj ranokršćanski izgled. Po karakteristikama gradnje, pripada ranobizantskom (justinijanskom) vremenu, pa se smatra da je nastala između petog i šestog stoljeća.
U Domovinskom ratu je doživjela teška razaranja, ali je neposredno po završetku rata obnovljena. Blagoslovio ju je 11. studenog 1997. sada blagopokojni nadbiskup Ivan Prenđa, dakle na dan na koji se slavi i na koji mještani Pridrage slave svoga zaštitnika.
Na ovaj dan se pozivaju i pridraškim obiteljima dolaze mnogi prijatelji, moli se od Gospodina milost Božja na zagovor ovog sveca da brani i blagoslivlja mjesto koje mu služi. Kako reče nadbiskup msgr. Puljić u propovijedi i ovom prilikom: Svako mjesto ima i služi svog izabranog sveca, patrona, zaštitnika i zagovornika… Pridraga (pored Gospe Luzarice, sv. Mihovila i sv. Marka Evanđeliste), već petnaest stoljeća ima svoga sv. Martina.