Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kabanica u konkurenciji za najbolju dramsku predstavu

13.11.2019. 14:38


Predstava Kabanica Udruge za kulturu i umjetnost Drama Plus i Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru nominirana je za najbolju dramsku predstavu u cjelini za Nagradu hrvatskog glumišta. Ovom nominacijom odabrana je među tri najbolje predstave u Hrvatskoj i stala je uz bok predstavama kazališta Gavella za predstavu Kiklop i HNK Osjek za predstavu Emet. Inače, predstava Kabanica nastala je u sklopu projekta Lektira na sceni, a riječ je o dramskoj adaptaciji kultne pripovjetke Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.


Priznanje zadarskom kazalištu
– Ovo je zaista velika stvar kako za nas tako i za cijeli grad. Koliko mi je poznato, ovo je najveća nominacija koju je dobila neka predstava iz Zadra i drago mi je da je žiri prepoznao predstavu kao kvalitetnu. Kad su mi nakon izvedbe došli čestitati nisam mogao vjerovati jer je sam njihov dolazak u Zadar bio vrhunac. Naime riječ je o ljudima za koje sam samo mogao sanjati da će gledati moje predstave, a kamoli da će ih nagraditi. Ovo je za kazališnu predstavu najveće moguće priznanje, rekao je Vinko Radovčić, redatelj predstave i voditelj Udruge za kulturu i umjetnost Drama plus. Dodao je kako misli da je ovo prvi put da neka udruga bude u konkurenciji za najbolju predstavu u cjelini.
– Ne smijemo zaboraviti kako je predstava nastala u koprodukciji sa zadarskim HNK tako da je ovo priznanje i našem kazalištu. Osim toga, u njoj glumi šest mladih hrvatskih glumaca koji su prošli audiciju i ostavili sebe na sceni. Kroz cijeli ovaj proces zajedno smo naučili neke stvari tako da sam presretan jer sam imao priliku raditi Kabanicu, raditi s tim mladim glumcima, rekao je Radovčić.


Rasprodane izvedbe
Naglasio je kako je ovo dobar poticaj i ono čemu se veseli jest da će predstavu slati na druge festivale te da će je opet igrati u Zadru jer je najveća nagrada da predstava ima život i da ti mladi glumci uveseljavaju ne samo mlade u Zadru već i u drugim gradovima. Naime, Kabanica je nedavno imala tri izvedbe i sve su bile rasprodane, što samo govori o kvaliteti ove mlade kreativne ekipe na čelu s Vinkom.
Najavio je gostovanje u Zagrebu koje će biti 17. prosinca. Istaknuo je kako će cijela autorska ekipa ići 24. studenog u Zagreb na dodjelu Nagrada hrvatskog glumišta, a koja će biti prenošena i na HRT-u. Inače predstavu je režirao Vinko Radovčić, koji je zadužen i za glazbu, dok je dramatizaciju radila Sunčica Sodar, a scenografiju i video projekcije Naonar. Kostimografkinja predstave je Vinkova dugogodišnja suradnica Anita Goreta, za svjetlo se brine Frane Papić, a savjetnica za scenski pokret Matea Bilosnić dok je scenografiju i rekvizite izradio John Čolak. U predstavi igraju Lovro Ivanković, Luka Barešić, Deni Sanković, Matino Antunović, Toma Medvešek i Domagoj Nižić.