Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nema vjere u Boga bez ljubavi i brige za čovjeka

13.11.2020. 09:23


U povodu blagdana sv. Martina, na istoimenom čvorištu brze ceste i brdu na izlazu iz Sukošana prema Zemuniku i Zračnoj luci, provodeći epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa zarazne bolesti COVID-19 putem okupljanja, ispred crkvice sv. Martina misno slavlje u zajedništvu sa župnikom Župe sv. Kasijana don Domagojem Kelavom, dekanom dekanata Zadar – Istok, predvodio je o. Ryszard Reikowski, SVD, župnik Brbinja, Dragova i Savara na Dugom otoku
U svojoj propovijedi o. Ryszard je nazočni vjernički puk podsjetio na život ovog sveca koji je svoj život podredio zalaganju za siromašne i za one istinske ljudske vrijednosti.


Dijeljenje i pomaganje
– Blagdan sv. Martina svake godine iznova podsjeća na vrlinu dijeljenja i pomaganja potrebitima, kazao je o. Ryszard.
Ubrzo nakon smrti Martina (397.), kojeg hagiografi smatraju jednim od najvećih biskupa svih vremena, za zaštitnika su uzeli vinari, vinogradari, vojnici, konjanici, gostioničari, hotelijeri, liječeni alkoholičari, švicarska papinska garda i Francuska.
– Sveti Martin je imao stalnu želju da pomogne drugom čovjeku. Nije mislio na sebe, nije bio egoist. Što je propust, možete pomoći čovjeku ali niste pomogli. Sve nam to govori da je put koji treba slijediti je kako pomoći drugome, naglasio je o. Ryszard.
Propovjednik je naime satkao razmišljanje o dvije glavne vjerske zapovijedi: ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu.
– Po ovim dvjema zapovijedima treba ravnati cijeli svoj život jer je ljubav u središtu vjere. Nema vjere u Boga bez ljubavi i brige za čovjeka, poručio je o. Ryszard.


Konjanik s mačem
Dugo vremena na Zapadu je sv. Martin bio najpopularniji svetac. A njegova gesta nesebičnosti pretvorila je u pučkoj mašti lik revnog biskupa u vječno mladog konjanika koji mačem sječe svoj plašt u dva dijela, da bi pokrivanjem promrzlog namjernika ublažio zimu koja je već počela gristi.
– Poštujmo se međusobno i život će nam biti bogatiji za još jednog čovjeka, a to je sam Bog, zaključio je Ryszard Reikowski.
Crkvica sv. Martina iz 14. stoljeća podignuta je u Kaštelinama na brdskoj uzvišici. Do provale Turaka bila je sukošanska župna crkva. U 16. stoljeću bila je mjesto okupljanja starješina iz okolnih područja radi dogovora o uporabi hrvatskog jezika i obrane od Turaka. Građevina romaničkog stilskog obilježja je u više navrata bila do temelja porušena. Bratovština sv. Martina obnovila je crkvu 1753., a u prošlom su stoljeću zabilježeni također zahvati na crkvi: 1912. crkva je popravljena i blagoslovljena, 1976. je ožbukana i obnovljen je krov.




Raznesena, obnovljena, posvećena
– Posljednji put su je srušili srbijanski agresori u Domovinskom ratu 17. prosinca 1991. godine. Raznijeli su je s čak četiri eksplozivne naprave postavljene u kutovima crkve, podsjećaju sukošanski branitelji.
Mještani i branitelji uvjereni kako ih je sveti Martin zaštitio u tim burnim vremenima, obnovili su crkvu koja je posvećena 11. studenog 2005. na blagdan svetog Martina. Na taj dan se svake godine u njoj i uokolo slavi sveta misa.
– Prošlost se ne može vratiti, ali dok gradimo budućnost ne zaboravljajmo na prošlost, na naše običaje, pričajmo o njima naročito mlađim naraštajima, sukus je razgovora s nazočnim sukošanskim braniteljima.
Crkvica sv. Martina prije četiri godina dobila je i kip sv. Martina kojeg je kupila i donirala obitelj pok. Šime Dijana Tralje iz Sukošana, dok je kameno postolje izgradio i donirao kamenoklesar Boris Smolić iz Debeljaka.