Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Presuda za aferu Fimi Media: Ivo Sanader dobio 8 godina zatvora

13.11.2020. 10:29
Presuda za aferu Fimi Media: Ivo Sanader dobio 8 godina zatvora


Počelo je čitanje presude u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi Media.
Ivo Sanader je kriv, a HDZ je odgovoran za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media. Krivim su proglašeni i Mladen Barišić i Branka Pavošević.
Ivo Sanader nepravomoćno je kažnjen s osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media.
Mladen Barišić dobio je jedinstvenu kaznu od 2 godine i 10 mjeseci, a Branka Pavošević dobila je godinu i 4 mjeseca.
Ratko Maček oslobađa se optužbe da je pomagao u zlouporabi položaja i ovlasti.
HDZ je dobio kaznu od 3 milijuna i 500 tisuća kuna i oduzimanje imovinske koristi od 14 milijuna kuna, javlja N1.
Od Sanadera i članova obitelji oduzima se 275 tisuća kuna, utvrđen mu je nesrazmjer imovine od 15 milijuna kuna pa mu se oduzima i 701 tisuća eura eura sa žiroračuna kod Raiffeisena u Innsbrucku, 95 tisuća eura štednje isto iz Innsbrucka, 180 tisuća eura štednje isto iz Innsbrucka, 120 tisuća eura isto iz Innsbrucka, 50 tisuća eura iz sefa u Insbrucka na ime Ive Šarića, novac kunske štednje Mirjane Sanader 243 tisuće kuna, 18 tisuća eura u PBZ na ime Petre Sanader, 1094 švicarskih franaka 11 tisuća eura, 16 tisuća eura i 39 tisuća dolara i 925 australskih dolara s računa Petre Sanader, 11 tisuća eura iz Zabe na ime Petre Sanader, , 17,7 tisuća eura u PBZ-u na ime Brune Sanader, 5,4 tisuće eura u Zabi na ime Brune Sanader.
1094 švicarski franak 12,6 tisuća eura i 925 australskih dolara na ime Brune Sanader u RBA.
38 tisuća eura u PBZ na ime pokojne Karmele Šarić”
Izvlačenje novca
Kako izvještavaju mediji sutkinja Irena Kvaternik je naglasila u obrazloženju kako je Ivo Sanader dio novca zadržao za sebe, ali i da je oko osam milijun kuna išlo za HDZ.
Sud je ocijenio da je Ivo Sanader koristio autoritet predsjednika vlade da za 28 državnih institucija i poduzeća sugerira suradnju s tvrtkom Fimi Media kako bi one onda plaćale fakture iza kojih se nije krio obavljeni posao.
Nevenka Jurak je taj novac izvlačila, dio novca je završio u džepu šefa HDZ-a i tadašnjeg premijera, a dio u crnom stranačkom fondu.
“U vremenu od 2005. do 2009. u namjeri pribavljana imovinske koristi Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a 8,2 milijuna kuna iskoristeno je za financiranje HDZ-a.
Na sastanku 4.4. 2007. koristeći autoritet predsjednika vlade i sustav ovisnosti naložio je da se angažira Fimi medija i da im se plaća i za neizvršene poslove.
Sanader je s Barišićem i pokojnom Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca predavati njemu, a dijelom drugim osobama i HDZ-u.
Barišić je 275 tisuća kuna predao Sanaderu od čega 50 tisuća kuna za putovanje u Ameriku, 35 tisuća eura za kupnju Brioni odijela.
Dijelom prikupljenog novca obavljena su plaćanja u korist HDZ-a kupnjom udjela u Hrvatskom listu i Osječkoj televiziji za plaćanje Marka Perkovića Thompsona.
Sanader u toplicama
Za korist HDZ-a plaćali su račune za usluge cateringa i druge usluge i robu u iznosu od 5,2 milijuna kuna.
Sanaderu je pribavljena korist od 275 tisuća kuna, HDZ-u 14 milijuna kuna.
HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadno dobit od 14,6 milijuna kuna”, navedeno je između ostalog u presudi.
Inače, ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.
Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnjen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.
Baršić, Pavošević i Jurak su 2013. osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a na novom su suđenju za razliku od prvog postupka negirali krivnju.
Ivo Sanader kao ni ostali optuženici nisu bili na izricanju presude. Sanader se nalazi na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama.
Sanader koji od 2019. izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Roberta Ježića.