Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

VOLE SVOJ GRAD Budući stručnjaci pomažu brendirati kulturu grada

13.11.2020. 14:12


Sv. Donat, Morske orgulje, sv. Krševan, rozeta i zvonik katedarale sv. Stošije, lav s Kopnenih vrata… To su samo neki od simbola koje su koristili mladi zadarski kreativci kako bi dizajnirali logo grada Zadra u okviru natječaja Grada Zadra i Narodnog muzeja Zadar, Volim svoj grad.


Frane napravio logo odmah iz glave
Od ukupno 37 pristiglih dizajnerskih rješenja najveći dio je stigao, logično, iz Prirodoslovno-grafičke škole, čiji su učenici u pratnji ravnatelja Tomislava Grbina prisustvovali otvorenju.
Svi radovi srednjoškolaca izloženi su jučer u ophodu prvog kata Kneževe palače, a izložbu je službeno otvorila Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport u Gradu Zadru te uručila nagrade najboljim autorima.
– Izuzetno smo zadovoljni odazivom i vašim idejama, što nam je otežalo pri izboru najboljih. Ovih dana slavimo Dan grada Zadra, bliži se blagdan sv. Krševana i bila nam je ideja provjeriti kako vi mladi razmišljate o gradu. Kako grad komunicira s vama te kako vi onda o tom gradu komunicirate prema vani. Sve je to dio jedne veće priče kako bismo, uz pomoć naših građana, brendirali kulturu Zadra. Radit ćemo još analize i ankete s građanima, a s ovim smo dobili uvid u viđenje grada, vas, budućih stručnjaka, kazala je Bušić.
Prvu nagradu za logo grada osvojio je 17-godišnji Frane Magić iz Prirodoslovno-grafičke škole koji je u slova imena grada ugradio zadarske simbole – Morske orgulje, zvonik sv. Stošije, tlocrt sv. Donata…
– Čim je profesorica rekla što bi trebalo napraviti za ovaj natječaj, sinula mi je ideja u glavu. Odmah na prvu. Iskoristio sam najbitnije znamenitosti grada i složio ih u slova. Radovi kolega su redom jako dobri i nisam očekivao pobjedu, rekao je Frane.
I drugi i trećenagrađeni rad su iz Prirodoslovno-grafičke škole, a autorice su Matea Stojanov, drugonagrađena te Lucija Paleka, koja je dobila treću nagradu. Svi su dobili grafičke tablete, Frane je još dobio godišnju pretplatu na program The Creator Pass, a Matea knjigu o povijesti umjetnosti.


Loga su kreativna i upotrebljiva
Ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole, Tomislav Grbin, bio je ponosan na učenike.
– Mi se u školi trudimo razvijati pozitivno ozračje u kojem djeca mogu razvijati kreativnost i maštu. Istina je da današnja djeca djeluju nezainteresirano, oni pripadaju takozvanoj Z generaciji, koja samo gleda u mobitele i treba aplikaciju apsolutno za sve. Ali njih je zapravo potrebno samo malo jače pogurnuti jer u njima je silna energija. U pozitivnom ozračju znaju nas jako ugodno iznenaditi, govori Grbin, dodajući kako Prirodoslovno-grafička škola nastoji uvijek ići i korak ispred vremena.
Na otvorenju izložbe je govorila i Lucija Sekula, voditeljica Pedagoške službe Narodnog muzeja Zadar. Rekla je da je odaziv bio iznenađujuće dobar, s obzirom da se radi o srednjim školama, a da je to očit znak da im je natječaj bio zanimljiv.
– Imat ćemo takvih zanimljivih natječaja još i nadam se da ćete se opet uključiti, rekla je Sekula.
Najbolje radove odabrao je žiri u sastavu: Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Dina Bušić, gradska pročelnica i Branka Lukić, diplomirana inženjerka grafičke tehnologije.
– Zahvaljujem na impresivnim radovima. Kriterij za odabir najboljih bili su kreativnost, izvedba i upotrebljivost. Nagrađeni radovi najbolje su opisali grad, njegovu povijest, znamenitosti, kulturu, a upotrebljivi su u daljnjim materijalima koji bi se koristili u brendiranju, rekla je Lukić.