Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kostov i Cupać dvadeseti

12.12.2011. 23:00
Kostov i Cupać dvadeseti


Možemo biti zadovoljni, sad polako stiskati gas i približiti se prvih deset – razmišlja Pavle Kostov


Na Svjetskom prvenstvu u jedrenju u Australiji danas je natjecanje počelo za Laser, 49er, RS:X muški i ženski 470. Nevrijeme je cijeli dan prijetilo floti na moru, a konačno se spustilo na grad navečer i nanijelo štetu na 49erima.
Svjetsko prvenstvo u jedrenju u Australiji ušlo je u drugi tjedan natjecanja. Danas su startali Laseri, ženski 470, muška daska i četrdestdevetka, dok je drugi dan jedrenja iza klase Zvijezda. Najkonstantnije su natjecanje otvorili Pavle Kostov i Petar Cupać koji se nalaze na 20. mjestu u četrdesetdevetki.
– Danas tri plova, dosta smo dugo bili na moru, 14., 10 i 12. mjesto. Možemo biti zadovoljni, jer su uvjeti bili teški, ne toliko vjetar koliko val, bilo je dosta prevrtanja u klasi, dosta dobrih posada se prevrtalo. Možemo biti zadovoljni, sad polako stiskati gas i približiti se prvih deset – razmišlja Pavle Kostov.
Hrvatski laseraši imali su danas polovičan učinak. Tonči Stipanović i Milan Vujasinović imali su po jedan odličan i jedan lošiji ulaz. Stipanović je zasad 22., Vujasinović 27. U prvom plovu Stipanović je bio četvrti, a Vujasinović treći.
– Nije loš dan, ali nije ni dobar. Šteta ovu drugu regatu sam imao izvrstan start, išao sam desno i sve je bilo dobro, međutim nekako smo prebrzo došli na kraj te desne strane, nisam uopće primijetio gdje je privjetrinska oznaka, vidio sam oznake daskaša i vozio sam na njih, pa sam otišao predaleko i morao se vraćati. U svemu tome sam se i prevrnuo, na prvu oznaku sam došao loše, kasnije sam super odjedrio i uspio do cilja doći 15. Šteta jer sam imao dobru brzinu i osjećaj za krmu – kaže Stipanović.
Luka Mratović na dasci je 35. U klasi Zvijezda od tri hrvatske posade najbolje zasad stoje Mate Arapov i Ante Šitić na 25. mjestu, dok su Marin Lovrović i Siniša Mikuličić 31. Natjecanje je nažalost danas završilo za treću hrvatsku posadu u klasi Zvijezda, Lovrović/Lovrović, zbog ozljede flokiste Marina Lovrovića starijeg. Poteškoća s istegnutim mišićem u ženskom dvojcu ima Romana Župan, što joj je po današnjem jakom vjetru značajno otežalo posao. Enia Ninčević i Romana Župan su zasad 23.
Olimpijske norme su za svaku disciplinu različite. Prema aktualnom stanju unutar normi bi bili laseraši, Kostov/Cupać i Mratović, no prvenstvo je za njih tek počelo. Nakon tri dana kvalifikacija, dakle u srijedu, u nekim bi se klasama već moglo znati imamo li potvrđene norme.
Nevrijeme je danas prijetilo floti cijeli dan, sijevale su munje oko regatnog polja, a kiša praćena jakim vjetrom spustila se na grad navečer. Posebno jako je puhalo na području gdje su smješteni 49eri. Vjetar je micao jedrilice, a jedna je mlada australska posada i ostala bez jarbola, nakon što je vjetar podignuo njihovu jedrilicu pri čemu se skupocjeni jarbol slomio na dva dijela.