Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mamić: Nikad ne bih postupio kao Maleš

12.12.2011. 23:00
Mamić: Nikad ne bih postupio kao Maleš


Ma, to ne bih napravio da mi gurnu žarač u guzu i još ga malo zavrnu. Zna se kako kod nas sutra završavaju oni koje danas slavimo kao junake – živopisno je objasnio Dinamov izvršni predsjednik


Samo dan nakon što je hrvatskoj javnosti poručio da nije poludio, pa da se stavlja u službu USKOK-a, Dinamov izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić u Maksimirskoj 128 je održao press konferenciju u svom stilu. Povod za obraćanje medijima predstavljao je netom završeni dio sezone, no prvi operativac “modrih” dotaknuo se i mnogih drugih tema, a u jednom trenutku morao se suočiti s petoricom Bad Blue Boysa iz “Udruge navijača Dinama”.
Između ostalog, na meniju su se našli uhićeni Željko Širić i Stjepan Djedović. Preciznije, pred Mamića je servirano pitanje o postupcima neimenovanog USKOK-ovog pouzdanika, kojeg su mediji identificirali kao Hajdukovog predsjednika Hrvoja Maleša.
– Nikad ne bih tako postupio. Ni da na mene pošalju bataljun tenkova, bataljun topova i bataljun šmajsera. Ma, to ne bih napravio da mi gurnu žarač u guzu i još ga malo zavrnu. Podržavam svaki takav pokušaj, ali ja se na to ne bih odvažio. Zna se kako kod nas sutra završavaju oni koje danas slavimo kao junake – živopisno je objasnio Mamić.
Štimčev kredibilitet
Kada je na red došlo pitanje o tvrdnji Igora Štimca da najduži krak nogometne hobotnice vodi prema Maksimiru, “stimulacija” tenkovima, topovima, šmajserima i žaračem nije bila potrebna. Sam spomen njegovog imena bio je dovoljan da “Dinamov” prvi operativac uzvrati istom mjerom.
– Igor Štimac? Koliko ja znam, taj čovjek se nalazi pod dvogodišnjom suspenzijom Hrvatskog nogometnog saveza. Budite sigurni da ću mu priuštiti još duže trajanje te kazne. Uzmite svoje kompjutere i u internet tražilicu ukucajte njegovo ime. Kad vidite što je izašlo, bit će vam jasno koliki je kredibilitet tog čovjeka – rekao je najistaknutiji maksimirski operativac, bez iznošenja sočnih detalja.
Nije na odmet podsjetiti da je u ovo doba prošle godine, u jeku borbe za HNS, Mamić održao tematsku konferenciju o svom najljućem suparniku. Tada je sa sobom donio papir na kojem su bile zabilježene sve mrlje iz Štimčeve biografije. Ovoga je puta samo preporučio odlazak na internet.
A samo deset minuta ranije odriješito je ustvrdio da ne zna baratati kompjuterom. Naime, pred njega je stiglo pitanje o kaznenim prijavama koje već godinama prate dvojicu članova Izvršnog odbora HNS-a, Miroslava Uljana i Peru Vićana.
– Stvarno ne znam ništa o tome. Na idućoj sjednici IO-a sigurno ću postaviti to pitanje – obećao je Mamić.
Istog trena rečeno mu je da sve o slučajevima Uljana i Vićana može pronaći na USKOK-ovim internet stranicama.
– Ni to ne znam. Znate, ja sam informatički nepismen. Stvarno se loše snalazim s kompjuterima. Svi smo mi indirektno okaljani ako je oko nas kaljuža. Budite sigurni da ne postoji osoba kojoj je više od mene stalo do reda u Savezu – dodao je čovjek koji je nešto kasnije sugerirao ukucavanje Štimčevog imena u internet tražilicu.
Svi su odgovorni
Usput se i osvrnuo na nedjeljnu sjednicu IO-a HNS-a, koja je zaključena razrješenjem Širića i Djedovića sa svih funkcija, pokretanjem disciplinskog postupka protiv njih dvojice i raspuštanjem Komisije nogometnih sudaca.
– Tada sam rekao Vlatku Markoviću da više nikada nema pravo reći da nije odgovoran. Svi smo odgovorni, a ja ću se uvijek zalagati za transparentnost i čestitost u radu Saveza. Međutim, treba nam vremena – istaknuo je Mamić.
Usput je objasnio zbog čega nitko iz vrha Kuće hrvatskog nogometa nije stavio mandat na raspolaganje.
– Nismo mogli raspustiti sami sebe, jer to bi bilo neozbiljno i neodgovorno. Vijest o uhićenju Širića i Djedovića pojavila se u petak, a mi smo se sastali već u nedjelju. Vi morate znati da su članovi IO-a volonteri. Međutim, ti ljudi su odmah doputovali iz Dubrovnika, Splita, Rijeke… Odžali smo tu sjednicu u nedjelju i povukli poteze koje smo mogli u tom trenutku – objašnjavao je Dinamov izvršni dopredsjednik.
U završnici dionice posvećene korupcijskom skandalu koji trese temelje Kuće hrvatskog nogometa na površinu je još jednom isplivao internet. Naime, dosta web stranica i dan danas podsjeća da je Mamić još 2002. godine nazvao hrvatske nogometne suce mafijašima, a usput je istaknuo da je i on plaćao njihove usluge.
– To ste nešto krivo čuli. Evo, recite mi sada kako da se branim od takvih stvari?! Ja to nikada nisam rekao – zaključio je Mamić.


Dodatni treninzi u noćnim klubovima




Odjeci sramotnog izdanja na utakmici s Lyonom naveli su Mamića na odašiljanje još jedne isprike svim ljubiteljima “modrih”. Povrh toga, izvršni predsjednik najavio je posebne mjer za igrače, koji su, prema njegovim riječima, probili sve granice normalnog ponašanja.
– Bivši trener Kruno Jurčić i ja snosimo odgovornost za to što se dogodilo. Međutim, devedeset posto odgovornosti je na igračima. Ostao sam šokiran kada sam saznao što su neki od njih radili. Stvari koje sam čuo o njima nadilaze sve moje spoznaje o životu. Oni su trenirali na stadionu, a dodatne treninge sami su održavali u kavanama i noćnim klubovima. To je trajalo iz noći u noć, i zato nisu mogli stajati na nogama. Da su pošteni, sada bi pristali na nove ugovore, pa nek’ svatko zaradi koliko pruži na terenu – istaknuo je prvi maksimirski operativac.
Kada je već spomenuo bivšeg, Mamić je prozborio nekoliko riječi o novom treneru.
– Ovog trenutka ni u primislima ne znam tko bi to mogao biti. Teško je izabrati pravog trenera za Dinamo, a aktualni problemi ne daju mi puno vremena za traženje. Sve je moguće, pa čak i strani trener. Ja sam i dalje skloniji domaćem stručnjaku, ali treba vidjeti poklapaju li se želje i mogućnosti – zaključio je Mamić.