Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kineze zanima zapošljavanje u Zadru

14.12.2019. 07:00


Ma Yongxia, potpredsjednica Odbora provincije Hainan u Savjetodavnom političkom vijeću NR Kine i zadarski župan Božidar Longin potpisali su u petak Sporazum o uspostavi prijateljskih odnosa i suradnji između Zadarske županije i provincije Hainan. Posljedica je to uzvratnog posjeta prijateljske regije Zadarskoj županiji, nakon intezivne suradnje koja traje više od godinu i pol dana.
Kineska delegacija je iskazala interes za zapošljavanje stranaca, mogućnosti daljnje suradnje na specijaliziranim stručnim programima obuke i usavršavanja zaposlenika koji moraju pratiti tehnološki napredak gospodarstva i inovacije te državne subvencije plaća i ulaganja u ljudske resurse.


Zadar na Putu svile
– Riječ je o otoku kojim ima »samo« 9,5 milijuna stanovnika i koji je odlukom kineskog predsjednika Xi Jinpinga postao zona slobodne trgovine. Istovremeno, riječ je o jednoj od najrazvijenijih turističkih regija Kine koju očekuje strelovit ekonomski uspon. Kao što je otprije poznato, Luka Gaženica u Zadru je uz luku Veneciju jedina u Europi na Putu svile, rekao je zadarski župan.
Ma Yongxia je istaknula da je Hainan jedina destinacija u Kini sa suptropskom klimom, ali da Kinezi očekuju jačanje suradnje dviju provincija u području prometa, kulture, razmjene stručnjaka i slično.
No na pitanje koja su im konkretna zanimanja u Zadarskoj županiji kineska šefica izaslanstva odgovorila je kurtoaznim govorom o ljepoti Zadarske županije koju krasi more, obala, ravnica i planine. Župan Longin je rekao kako se ovdje radi o političkom susretu, a konkretni poslovi ostavljaju se poduzetnicima. Dodano je tek da postoji pojačan interes za zdravstveni turizam. Božidar Longin je još rekao kako podatak da otok Hainan ima čak 72 golf terena sam za sebe govori puno.


»Hainan je otok kojim ima »samo« 9,5 milijuna stanovnika i koji je odlukom kineskog predsjednika Xi Jinpinga postao zona slobodne trgovine. Istovremeno, riječ je o jednoj od najrazvijenijih turističkih regija Kine
Božidar Longin




Izaslanstvo Hainana je posjetilo i HGK- Županijsku komoru Zadar. Na sastanku u Komori članovi kineskog izaslanstva predstavili su projekt izgradnje Hainan Pilot Free Trade Zone i Free Trade Port (FTZ i FTP) tvrtkama iz Zadarske županije iz djelatnosti turizma, poljoprivrede i prehrambene industrije. Govorili su o WGT – Window of Global Tradeu, kompleksu zamišljenom za okupljanje svjetski poznatih tvrtki i dovođenja prekomorskih investicija. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i suradnje u turizmu. Sastanku su se odazvali predstavnici tvrtki Ilirija, Hoteli Zadar, Maraska, Solana Nin, Paška sirana, Kali tuna, Badel 1862 i Zračne luke Zadar.


Kineski turisti
– Kroz prizmu vanjsko-trgovinske razmjene i turizma promet s Kinom je vrlo skroman, oko jedan posto. U 2018. ta je razmjena iznosila svega 12 milijuna kuna izvoza u Kinu, a iz Kine smo u županiju uvezli robe u vrijednosti 19,5 milijuna kuna. Za prvih devet mjeseci ove godine, oko 120 tisuća kineskih turista posjetilo je našu županiju, rekao je direktor zadarske komore Denis Ikić.


12 milijuna kuna bila je u 2018. vrijednost izvoza proizvoda iz Zadarske županije u Kinu, a iz Kine smo u županiju uvezli robe u vrijednosti 19,5 milijuna kuna


Dodao je da je upravo turizam gospodarska niša u kojoj se otvara veliki prostor za suradnju dviju zemalja. Zadarska županija trenutačno ima za nekoliko stotina dolara veći BDP od Kine, ali stope po kojima raste kinesko gospodarstvo su više nego impresivne. Paralelno raste i standard Kineza. Stoga bi i na Kinu trebalo primjeniti marketinški uspjeh koji je ostvaren s Južnom Korejom iz koje u Hrvatsku i Zadar dolazi veliki broj gostiju.