Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ministar kulture iz “Bleke i konji” svaku površinu pretvara u dekorativnu teksturu

13.01.2011. 23:00
Ministar kulture iz “Bleke i konji” svaku površinu pretvara u dekorativnu teksturu


Osobitost je ovog Zadranina, koji je poznat i kao “ministar kulture” osebujnog bokanjačkog društva “BiK”, i u širokoj paleti unikatnih ponuda, ideja i zamisli te tehnika rada kojima uz njega u Zadru još malo tko pribjegava
 Svatko tko je poželio urediti prostor u kojem živi ili radi, bilo da je riječ tek o običnom bojenju zidova ili pak o kompletnom preuređenju, najprije se zapitao kome povjeriti posao. Jer, primjeri neispunjenih očekivanja klijenata nisu rijetkost i brojni su oni koji su “masno” platili za posao uređenja prostora s kojim nisu zadovoljni. Tim više što, osobito kada je riječ o kompleksnijem zahvatu u kojem klijent zahtjeva pomoć “od ideje do realizacije”, takav posao podrazumijeva angažman nekoliko izvođača, koji se moraju međusobno uskladiti.
No Arnelijo Mrkić, vlasnik je “Arniss” interijer studija, koji obavlja baš sve, od dizajna i projektiranja te izrade specijalnih dekorativnih efekata pa do završne točke na “i”, odnosno izrade art panela, ogledala i raznog “accessoriesa”. Kako navodi Mrkić, za razliku od ostalih dizajnera interijera, čija je uloga da predlože ideju, nacrtaju i zatim samo vode posao, on baš sve samostalno obavlja. Tako se nakon uredskog posla i konzultacija s klijentom Mrkić presvlači u radnu odjeću te pretvara u majstora koji zanatski i umjetnički posao obavlja do kraja.
Umjetnička nota
No osobitost je ovog Zadranina, koji je poznat i kao “ministar kulture” osebujnog bokanjačkog društva “BiK”, i u širokoj paleti unikatnih ponuda, ideja i zamisli te tehnika rada kojima uz njega u Zadru još malo tko pribjegava.
– Koliko god volim smišljati ideje i crtati, jednoliko toliko volim sam svoje ideje samostalno pretvoriti u djelo, jer najljepše mi je kad naposljetku vidim rezultat svog rada, gotovi proizvod. Svemu što radim dajem jednu umjetničku notu i mislim da se po tome razlikujem od drugih, kaže Mrkić, navodeći kako mu je jednak izazov i zadovoljstvo običan posao “pituranja”, kao i veliki projekt kompletnog uređenja luksuzne rezidencije. Umjetnost ovog posla proizlazi iz toga što Mrkić baš svaku površinu može pretvoriti u dekorativnu teksturu, reljef, “mramor”, “metallic spatulato”, venecijanski plaster i slično. Zahvaljujući originalnošću ideja i umjetničkoj duši on svaki zid pretvara u umjetničku djelo, koje je idealan spoj jedinstvenih materijala i vještine aplikacija.
– Imamo uistinu veliku paletu različitih uzoraka iz koje klijenti mogu birati, a osim toga, ovisno o želji pojedinca, možemo za svakoga napraviti potpuno novu formulu, priča Mrkić, ističući pojedine primjere svojeg posla poput klijenta koji je poželio prostoriju čija je polovica poda popločena mramorom dovršiti s istim takvim. Naravno, identičan kamen bilo je nemoguće naći, a osim toga, to zahtijeva i znatne novčane izdatke. No, Arnelijev studio ispunio je želju klijenta, “popločivši” prostoriju klijenta oslikanim mramorom koji se s pravim mramorom sljubio kao da su oduvijek jedna cjelina.
Kako navodi Mrkić, spomenuti “art” proizvodi, poput mozaik ukrasa na podu, zidovima, stolovima, unikatna ogledala, okviri, ukrasne police i slično rezultat su kreativnog sklada koncepta, materijala, boja i aplikacija, koje svakom prostoru daju vizualni izričaj osobnosti pojedinog klijenta.
Prepoznat u Zadru, ali i šire
Kako i sam kaže, s osjećajem za prostor i dizajn Arnelijo se rodio, a nakon stjecanja srednjoškolskog zanimanja tehničkog crtača tu je ljubav nadopunio. Nakon što je četiri godine radio u struci, on je 20 godina proveo u SAD-u, gdje se uz poslove “pituranja” i gletanja obrazovao kao dizajner interijera i grafike. Upravo je, kako kaže, kroz rad na uređenju tamošnjih vrhunskih rezidencija i vila stekao najviše iskustva i ideja, koje danas primjenjuje kroz poslovanje u svom obrtu, starom tek tri godine. Po povratku iz SAD-a, sa 42 godine života, Arnelijo je završio i školu za dizajnera interijera u Zagrebu.
– Siguran sam da je profil mojeg ukupnog rada na današnjem tržištu deficitaran. U ovo malo vremena postojanja mojeg obrta, mogu reći da sam u Zadru i šire prepoznat, jer uz poslove pitura, koje također rado obavljam, već iza sebe imam zavidan broj umjetničkih projekata u vrhunskim hotelima, poslovnim prostorima, uredima i zahtjevnim rezidencijama, kaže Mrkić, navodeći da za ovaj uspjeh može zahvaliti ne samo višegodišnjem iskustvu i vlastitoj afirmaciji, nego i pomno odabranom timu stručnih suradnika koji su pomogli da zamisao obavljanja poslova kompletnog uređenja interijera uopće zaživi, a potom dosegne i uspjeh.