Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KVALITETNA BIJELA RIBA Cromarisovim proizvodima najviše svjetsko priznanje za kvalitetu

14.01.2021. 14:32


Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, šesta tvrtka u svijetu u uzgoju orade i brancina, i ove je godine dobio priznanje za vrhunsku kvalitetu svojih proizvoda – Superior Taste Award. Riječ je o najcjenjenijoj nagradi u segmentu prehrane u svijetu koju od 2005. godine dodjeljuje International Taste Institute iz Bruxellesa. Četvrtu godinu zaredom Cromaris je dobitnik Superior Taste Awarda 2021 za sva četiri svoja prijavljena proizvoda: brancin, oradu, hamu i gofa.
Proizvodi se ocjenjuju metodom slijepog testiranja na temelju izgleda, mirisa, teksture i okusa, a pritom sucima odabranima iz najprestižnijih europskih kulinarskih udruženja, nisu poznati brend ni podrijetlo testiranog proizvoda. Cromarisov brancin je i ove godine dobio maksimalne tri zlatne zvjezdice za izniman okus i postao jedini proizvod iz kategorije svježe ribe dobitnik Crystal award četiri godine zaredom. Za izniman okus, izvrsno su ocijenjene i orada i hama koja je ove godine zaslužila maksimalne tri zvjezdice, a novost su dvije zvjezdice gofu. Time je Cromaris jedini dobitnik nagrada za brancin, oradu, hamu i gofa među proizvođačima mediteranske bijele ribe.
Podsjetimo, u iznimno teškim gospodarskim okolnostima u nas i u svijetu izazvanih pandemijom koronavirusa, Cromaris ostvaruje zapažene poslovne rezultate. Krajem prosinca na tržište je ukupno isporučeno rekordnih više od 10 tisuća tona kvalitetne bijele ribe. Rast je to od šest posto u odnosu na prethodnu godinu. U 2020. ostvaren je rast prodaje na izvoznim tržištima te izvoz trenutačno iznosi 85 posto. Glavni nositelj snažnog rasta ostvarenog prošle godine je talijansko tržište. Cromaris u Italiji, koja je i najveće svjetsko tržište brancina i orade, u drugoj polovici 2020. drži devet posto vrijednosnog udjela, što je rast od 30 posto u odnosu na godinu prije. Prodaja je pritom rasla za 19 posto, dok je samo tržište palo devet posto. Rast tržišnih udjela u 2020. ostvaren je i na nizu drugih europskih tržišta, poput Austrije, Njemačke i Švicarske.
– Cromaris se na tržištu nametnuo kao lider u kvaliteti koju, uz povjerenje potrošača i brojne certifikate, dodatno potvrđuju i ovakva priznanja. Potrošačima nudimo isključivo ribu besprijekorne svježine i vrhunskog nutritivnog sastava i okusa, što je i ove godine prepoznao stručni žiri, rekao je Goran Markulin, direktor Cromarisa te najavio nastavak ulaganja u 2021., posebno u preradu ribljih proizvoda koja čini jednu od osnovnih prednosti Cromarisa. Predviđeno je jačanje svih kapaciteta prerade uključivo skladišnih kapaciteta za otpremu svježe ribe. Sljedeću će godinu obilježiti i lansiranje dviju novih vrste riba u ponudi Cromarisa – zubaca i gofa. (ZL)
 


ISPORUČENO REKORDNIH 10 TISUĆA TONA RIBE


Cromaris je na tržište u 2020. godini ukupno isporučio rekordnih više od 10 tisuća tona kvalitetne bijele ribe. Rast je to od šest posto u odnosu na prethodnu godinu. U 2020. ostvaren je rast prodaje na izvoznim tržištima te izvoz trenutačno iznosi 85 posto