Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

TURISTIČKI VODIČI Objašnjavajući Domovinski rat poljski vodič rekao kako mi ovdje »ionako svako malo zaratimo«?!

14.01.2021. 14:17


Zajednica društva turističkih vodiča Hrvatske ovih je dana uputila otvoreno pismo Ministarstvu turizma i sporta očitujući se o konačnom prijedlogu Zakona o pružanju usluga u turizmu jer nije usvojen niti jedan njihov prijedlog kao članova radne skupine. Ogorčeni su i na činjenicu kako su za taj, konačan prijedlog Zakona saznali s mrežnih stranica resornog Ministarstva. Ono što ih je među ostalim, najviše zasmetalo jest činjenica kako su novim prijedlogom zakona strani vodiči inaugurirani u hrvatske turističke vodiče bez potrebe bilo kakve edukacije odnosno, bez obzira na to imaju li ili nemaju primjerenu izobrazbu u svojoj matičnoj državi. Čak ne trebaju vladati ni osnovnim znanjem hrvatskog jezika. Ukratko, strancima je na ovakav način dozvoljeno da svojim načinima tumače hrvatsku povijest uključujući i Domovinski rat što je temelj slobodne i suverene hrvatske države.


Brendiranje kulturnog identiteta, kreiranje pozitivnog stava
– Zajednica udruga turističkih vodiča Hrvatske, krovna je udruga koja okuplja više od 5.000 aktivnih turističkih vodiča Lijepe Naše, koji svojim interpretacijama i pričama o našoj bogatoj kulturno-povijesnoj baštini najviše utječu na brendiranje našeg kulturnog identiteta, odnosno na kreiranje pozitivnog stava i, u konačnici zadovoljavajućeg imidža destinacije i cijele zemlje.
Nažalost, resorno Ministarstvo je tijekom zadnjih nekoliko godina u nekoliko navrata čulo što im kaže struka s terena odnosno, što im savjetuje realni sektor, ali se u konačnici oglušilo o najvećem broju stavova i konkretnih zahtjeva koji dolaze iz hrvatske turističke zbilje. Strašno smo razočarani našim Ministarstvom koje se nimalo nije potrudilo zaštititi nacionalne turističke vodiče od tsunamija poluvodiča i pseudovodiča – kreatora netočnih, poluistinitih i vulgarizirajućih informacija o našem kulturnom identitetu i našem kulturno-povijesnom nasljeđu – ogorečen je i dr.sc. Vinko Bakija viši predavač na Odjelu za turizam Sveučilišta u Zadru, predsjednik zadarske Udruge turističkih vodiča »Donat«, ali i čovjek koji iza sebe ima 23 godine staža u ulozi turističkog vodiča.
Naš sugovornik je potom naveo i nekoliko konkretnih i kako je rekao, nadasve bahatih pristupa u tumačenju hrvatskih znamenitosti, koje su temeljne sastavnice našeg kulturnog identiteta i naših destinacija.


Zaštita nacionalnih turističkih vodiča
– Primjerice, kolege vodiči iz Zagreba slušali su mađarskog turističkog vodiča koji je svojoj grupi mađarskih posjetitelja usred Zagreba predstavio našeg bana Josipa Jelačića kao ratnog zločinca, lažni turistički vodič je prije nekoliko godina grupi anglofonih posjetitelja našeg kraljevskog grada Nina, na njihov upit o kojem se pismu radi ispod kipa Grgura Ninskog, objasnio da se radi o pismu kojim se koriste narodi Balkana, kao što je srpska ćirilica ili grčki alfabet. I to je bilo to!?. Onda recimo, tijekom transfera iz Trogira u Split, poljski turistički vodič je s visoka, i naravno potpuno pogrešno, objašnjavao Domovinski rat, ističući da se mi ovdje ionako, svako malo zaratimo …Zašto je to tako? Pa upravo zato što je naše resorno Ministarstvo svojim prijedlozima zakona u pružanju usluga u turizmu, kao i pripadajućim pravilnicima omogućilo emitivnim turističkim destinacijama i njihovim organizatorima putovanja u Hrvatsku da angažiraju svoje turističke pratitelje za turistička vođenja po Hrvatskoj, bez ikakve provjere njihovih kompetencija, kao što je to obveza – i uz plaćanje, hrvatskim državljanima koji žele pružati usluge turističkog vođenja. Radi li se o diskriminaciji, zaključite sami, naglasio je Bakija.
Prema njegovim riječima, ono što traže turistički vodiči Hrvatske jest izjednačavanje u pravima i obvezama sa svim turističkim vodičima EU, i zakonski formulirana zaštita nacionalnih turističkih vodiča od pseudoviča koji nam dolaze i Kine, Južne Koreje i drugih azijskih zemalja.




Strah od prekomjernog turizma
– Mi samo tražimo da svi turistički vodiči koji žele pružati usluge turističkog vođenja u Hrvatskoj dokažu da znaju hrvatski jezik najmanje na razini B2, da polože sve opće i posebne ispite koje polažu i nacionalni turistički vodiči i time dokažu da razumiju kompleksnu morfologiju hrvatskog kulturnog identiteta. Kao što je istina temeljna krepost mišljenja, tako je pravednost temeljna vrlina društvenih institucija. Mi od naših institucija tražimo pravednost, recipročnost i povratak kvaliteti, a ne opasnu i neodrživu vulgarizaciju kroz anarhičnu turistifikaciju zemlje, zaključio je Vinko Bakija dodajući, kako smatra da će nam ova turistička sezona biti jedan novi početak dolazaka kulturnih turista koji traže usluge turističkog vođenja, uz neke nove parametre vezane za njihovu zaštitu i njihovu sigurnosti.
– Nema više povratka na staro, ali postoji opasnost da naš javni sektor panično dozvoli povratak prekomjernom i disfunkcionalnom turizmu koji uništava naš ekološki, socijalni pa i ekonomski razvoj održivog gospodarenja resursima, zaključio je predsjednik Udruge turističkih vodiča »Donat« Vinko Bakija.