Općina Starigrad u novu godinu ušla s proračunom nešto manjim od 20 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Među bitnijim projektima koje planiraju realizirati u ovoj godini je sanacija i uređenje zgrade društvenog doma u Starigradu
Također, za 2022. godinu najavljeni su razni komunalni i infrastrukturni projekti, a najznačajniji od njih je zasigurno cjevovod za vodoopskrbu zapadnog dijela Starigrada
Ivan ČORIĆ
Starigrad Paklenica, podvelebitsko općinsko središte

Jednoglasnom odlukom Općinskog vijeća, žitelji Općine Starigrad (Starigrad Paklenica, Seline i Tribanj) u novu godinu ušli su s proračunom od 19.155.950,00 kuna. Općinski načelnik, Krste Ramić napominje kako je prilikom planiranja prihoda uzeta u obzir realizacija istih u 2021. godini te procjena njihovog kretanja u narednom razdoblju uz uvažavanje gospodarskih i društvenih specifičnosti na lokalnoj razini te okolnosti i posljedica vezanih uz pojavu pandemije, uzimajući u obzir i planirane izmjene zakonskih propisa. U proračun su uvršteni projekti koji će biti realizirani tijekom godine, odnosno stavljeno je ono za što su osigurana sredstva.

Započinje gradnja mrtvačnice u Selinama

- Među bitnijim projektima koje planiramo realizirati u ovoj godini jest sanacija i uređenje zgrade društvenog doma u Starigradu. Planirani radovi uključuju unutarnje uređenje kao i radove na vanjskoj ovojnici i krovu, te opremanje zgrade, ističe općinski načelnik Krste Ramić i napominje kako je u nadolazećem razdoblju planirana i gradnja mrtvačnice u Selinama te proširenje mjesnog groblja.
- Temeljem provedenog postupka javne nabave, ugovorena je prva faza radova vrijedna 2.489.247,43 kuna za gradnju mrtvačnice te proširenje mjesnog groblja u Selinama, a ovim projektom predviđena je izvedba građevinskih, obrtničkih i instalacijskih radova, navodi Ramić.
Također, za 2022. godinu najavljeni su razni komunalni i infrastrukturni projekti, a najznačajniji od njih je zasigurno cjevovod za vodoopskrbu zapadnog dijela Starigrada.
- Projektom »Podvelebitski pravac«, to jest vodoopskrbom zapadnog dijela Starigrada riješit će se dugogodišnji problem opskrbe pitkom vodom za naše stanovnike. Osamdeset posto projekta sufinancirat će Hrvatske vode, dok preostalih dvadeset posto ostaje na Općini Starigrad, a ove godine planiramo iznos od 850 tisuća kuna. Također, nastavljamo i dalje s asfaltiranjem nerazvrstanih cesta – u razdoblju od 2019. do 2021. godine asfaltirali smo 12,57 kilometara dok je za 2022. godinu planiran nastavak navedenog projekta sa sredstvima u iznosu od 670 tisuća kuna. Uz realizaciju projekata, pripremamo dokumentaciju za izgradnju reciklažnog dvorišta, ugostiteljsko-turističke zone »Pod Bucića Podi«, a u pripremi je i izmjena i dopuna novog prostornog plana, govori nam načelnik Ramić.

Za program socijalne skrbi 275 tisuća kuna

Kroz program socijalne skrbi ove godine osiguran je iznos od 275 tisuća kuna, dok sportske udruge mogu računati na iznos od 135 tisuća kuna.
- Sredstva predviđena kroz program socijalne skrbi odnose se na potpore za novorođenčad, sufinanciranje troškova dječjeg vrtića za djecu s posebnim potrebama te sufinanciranje prijevoza vode za područje Općine Starigrad gdje nema vodovodne mreže, a program sporta odnosi se na sredstva za sportske udruge i sportske događaje, nabraja Ramić.
Općina Starigrad provodi i demografske mjere kojima nastoje zadržati mlade obitelji na području svoje općine.
- Isplaćujemo naknade za novorođenčad – za prvo dijete predviđeno je 2500, za drugo 5000, za treće 7500 dok je za četvrto i svako slijedeće predviđen iznos od 10 tisuća kuna. U području predškolskog odgoja i obrazovanja sredstva za redovan rad dječjeg vrtića »Osmjeh« planirana su u iznosu od 1.275.950 kuna, od čega Općina Starigrad financira 1.090.000,00 kuna za plaće i materijalne troškove dok ostatak troškova financira sam dječji vrtić iz vlastitih i namjenskih prihoda. Kod učenika osnovne škole sufinanciramo program Ranog učenja njemačkog jezika u OŠ Starigrad. Također, sufinancira se nabava radnih materijala za učenike osnovne škole. Studenti ostvaruju pravo na stipendije, koje iznose 750 kuna mjesečno, objašnjava nam za kraj načelnik Krste Ramić, koji je na čelu Općine Starigrad od 2005. godine.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno