Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zaljubili se u staračkom domu

Autor: Suzana Bandić

13.02.2009. 23:00
Zaljubili se u staračkom domu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Sve je započelo nakon što se on doselio u sobu na istom katu. Sretali su se u hodniku, a nakon nekog vremena pojavila se privlačnost među njima. Započeli su komunicirati te shvatili da imaju puno zajedničkoga. Rodila se i ljubav usprkos poznim godinama već su više od 10 godina nerazdvojni
Marija Segarić (90) i Bogdan Žmikić (85), korisnici Doma za starije i nemoćne osobe, za one neupućene samo su još jedan par u poznim godinama. No za one koji ih malo bolje poznaju, ovaj par je dokaz kako za pravu ljubav nikada nije kasno.
Njihova priča započela je još prije nešto više od 10 godina upravo u ovoj ustanovi gdje par i danas živi.
Marija se u Domu nastanila još 1994. godine zajedno sa svojim suprugom, inače teško bolesnim i nepokretnim, a Bogdan  tri godine kasnije, nakon što je njegova supruga preminula i on ostao potpuno sam.
Bila usamljena dok nije upoznala Bogdana
– Moj suprug je doživio moždani udar pa mi je  bilo jako  teško brinuti se samoj o njemu. Inače, do tada smo živjeli u Americi. Naše tri kćeri, koje i danas sa svojim obiteljima tamo žive, zbog  svakodnevnih obveza  nisu mi mogle pomagati pa smo zaključili kako je najbolje da se vratimo u Zadar i otada sam ovdje, u ovom domu – ispričala nam je gospođa Marija dodajući kao joj je nakon suprugove smrti bilo strašno teško.
– Kad mi je suprug umro ostala sam potpuno sama. Djeca mi zbog velike udaljenosti ne mogu doći nego samo ljeti.  Tako sam pet godina samovala i tugovala i onda sam upoznala Bogdana – prisjeća se gospođa Marija te dodaje kako se još uvijek sjeća svih detalja i načina na koji su se oni upoznali. A prema njenoj priči, zbližili su se u Dnevnom boravku doma uz televizor. Sve je započelo nakon što se on doselio u sobu na istom katu. Sretali su se u hodniku, a nakon nekog vremena pojavila se privlačnost među njima.
– Počeli smo se malo pogledkivati, a onda bi mi on u prolazu tu i tamo dobacio koju lijepu riječ, kompliment i slično. Nakon toga smo se počeli družiti u Dnevnom boravku,  razgovarati o nekim svakodnevnim stvarima, komentirati televizijske emisije i slično, a onda smo shvatili da imamo puno toga zajedničkoga pa su teme naših razgovora postajale ozbiljnije i intimnije – rekla je gospođa Marija dodajući još kako je s Bogdanom mogla pričati o nekim stvarima o kojima nije mogla ni s kim drugim. Njezin odabranik, gospodin Bogdan, cijelo je vrijeme slušao naš razgovor, a onda se i on uključio rekavši kako nije stvar samo u tim razgovorima već da je ljubav najbitnija, a uz nju još poštovanje i tolerancija koje je danas sve manje.
– Današnjim mladim ljudima ja bih poručio neka vjeruju u ljubav jer ona je najvažnija i jača je od svega. Međutim,  neka vjeruju i u „čovjeka”, i to na način da ga najprije dobro upoznaju i preispitaju, kako bi bili sigurni s kim mogu zasnovati zajednicu i suživot – rekao je gospodin Bogdan, inače umirovljeni pravnik koji je u svojoj Mariji našao utjehu, ljubav i jedino društvo,  s obzirom na to da sa pokojnom suprugom nije imao djece.
Treba vjerovati u ljubav
– Kad sam došao ovdje u dom, iskreno rečeno, nisam znao kud ću sa sobom. Bio sam usamljen i pomalo izgubljen. Ovdje nam pružaju brojne sadržaje ali nije to „to”. Kad sam upoznao Mariju shvatio sam da se čovjek ne mora začahuriti u svoja četiri zida kad dođe ovdje, već da može normalno živjeti i naći ponovno sreću bez obzira na godine.
Iako nam je gospodin Bogdan rekao kako ne vjeruje u Valentinovo, a osim toga  nije htio govoriti o zaljubljenosti i osjećajima spram  gospođe Marije, ipak, priznao nam je  kako mu ne bi bilo drago i kako ne bi tolerirao da joj se netko drugi udvara.
– Ne mogu reći da sam ljubomoran tip, ali smetalo bi mi da se njoj netko udvara – rekao je te dodao kako on zapravo vjeruje u  ljubav koja se pokazuje svaki dan i koja traje, na što je gospođa Marija kroz šalu dodala kako ga ljubomora ne sprječava da on dobaci koji kompliment nekoj drugoj gospođi, namigne ili dade pokoji kompliment.
Inače ovaj par,  usprkos poznim godinama i zdravstvenim problemima, svaki dan provodi u druženju, razgovoru i šetnji  razmjenjujući međusobno pažnju i brigukakva se rijetko viđa i među mladim parovima.